Šokující syndrom toxického šoku: Může tě tampón zabít?

Shutterstock
|
16. 08. 2022
|
Vzácný, zato smrtelně nebezpečný – takový je syndrom toxického šoku. Co to ale vlastně je a proč bys měla místo tampónů zvážit menstruační kalíšek?

Když se stafylokok zvrhne

Syndrom toxického šoku je infekční onemocnění. Způsobují ho toxiny, které produkuje bakterie zlatý stafylokok, v ojedinělých případech i bakterie streptokok. Stafylokoky jsou běžně součástí našeho organismu, ale zlatý stafylokok svou patogenitou vyvolává různé infekce, od zánětů kůže, ledvin, kostí a srdečních chlopní až po sepse.

Jak dojde k šoku?

Toxin zlatého stafylokoka spustí v těle silnou imunitní reakci a ještě další reakce, které ve výsledku vedou k těžkému šoku, poškození vnitřních orgánů a nevratnému poškození ledvin. Tento stav se projeví relativně rychle, v rozmezí 8 až 48 hodin. Když rychle nevyhledáš lékaře, může syndrom skončit smrtí.

Kdy zpozornět?

Mezi průvodní jevy syndromu toxického šoku patří horečka nad 39 °C, vyrážka, nezvykle nízký krevní tlak a loupání kůže na dlaních a chodidlech. Často se ale připojí i průjem nebo zvracení a bolest svalů.

Jak s tím souvisí tampóny?

Stafylokoky běžně víří všude ve světě kolem nás. Jako spousta jiných bakterií se i ony rády drží na nemytých rukou ze kterých se při zavádění tampónu můžou dostat do těla. Rizikem jsou ale i vysoceabsorpční tampóny, které zpravidla vydrží v pochvě déle a dávají tím bakteriím víc času na rozmnožení do co nejvyššího počtu.

shutterstock_2120901809.jpg

Měň si včas tampóny a vždycky si myj ruce před aplikací i po ní.
Shutterstock
Pozdě měněné tampóny nejsou jedinou možnou příčinou vzniku tohohle syndromu.

Tampóny bys měla měnit vždycky po uplynutí 4–8 hodin, v závislosti na síle menstruace. Pokud chceš výrazně snížit riziko syndromu toxického šoku, ale nevyhovují ti vložky, zkus menstruační kalíšek – nepodporuje množení bakterií v takové míře jako tampón.

Může se to stát všem

Právě kvůli používání tamponů postihuje syndrom skoro v 50 % případů menstruující ženy. Výjimkou není ale ani u mužů nebo dětí, protože může vzniknout při jakémkoliv stafylokokovém (a vzácněji i streptokokovém) onemocnění.

Antibiotika na to!

Jako všechny bakteriální infekce se i syndrom toxického šoku léčí vhodnými antibiotiky. Kromě správných hygienických návyků spojených s menstruací a mytím rukou můžeš jeho riziko snížit dezinfikováním všech poranění a včasnou léčbou zánětů.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články