S nepříjemnou bolestí v krku zatočí babské rady

Shutterstock
|
09. 11. 2023
|
Zhoršené polykání, palčivá bolest, škrábání, štípání a celkový nekomfort. Přesně tohle zažíváme, když naše tělo nezvládne bojovat s virovou infekcí. A protože je bolest v krku původcem dalších onemocnění, je potřeba s ní bojovat co nejdříve.

Pokud u tebe nezabírají cucací pastilky ani nic volně dostupného z lékárny, co takhle se navrátit ke kořenům? Teda ne, tak daleko nemusíš, stačí, když vyzkoušíš několik rad našich babiček a prababiček, které uleví od nepříjemné bolesti a mohou také zamezit rozvoji dalšího onemocnění.

Voda se solí

Bude to teplé, bude to slané a hlavně hrozně nechutné. Pokud ale vytrváš, zbavíš krk nánosu virů a bakterií, desinfikuješ ho a zbavíš se nepříjemné bolesti. Stačí si třikrát denně připravit jednouchý slaný nálev. Do sklenice s vlažnou vodou přisyp lžíci soli a důkladně rozmíchej. Poté kloktej, dokud to jen půjde. Vodu samozřejmě vyplivuj a nezapomeň na to, že před každým dalším kloktáním by měla být voda čerstvá!

Hřebíček

Další rada je jen pro otrlé. Koření, jako je hřebíček, v sobě obsahuje aromatické silice, které se vyznačují také silnými desinfekčními účinky. Proto zkus jeden kousek hřebíčku důkladně pocumlat. Pokud si troufneš, můžeš jej i rozkousnout. Pravděpodobně ti začne trnout jazyk, včetně dásní, díky znecitlivujícím účinkům ale bude i ta největší bolest (aspoň na chvíli) pryč.

Zábaly

Zábaly, které potlačí zánět a zbaví tě bolesti, jsou v našich končinách velmi oblíbené. Nejznámější jsou pravděpodobně tzv. Priessnitzovy obklady, kdy se na krk aplikuje nejprve mokrý obklad a přes něj následně suchý šátek.

Skvělého účinku dosáhneš také tehdy, když si vyrobíš zábal z cibulové šťávy a tvarohu. Směs rozetři na gázu a dvakrát denně přikládej na krk. Jako účinný obklad poslouží také zelné listy spařené v horké vodě, které si na 30 minut přiložíš na bolestivý krk a připevníš šátkem.

Citrón a med

Tahle kombinace je vůbec docela zázračná. Posiluje imunitu, obnovuje přirozené prostředí těla, desinfikuje a ještě tě může zbavit bolesti v krku. Bolestí hrdla se můžeš poměrně rychle zbavit, pokud vypiješ několikrát denně po malých doušcích pohár citrónové šťávy s medem. Kvalitní med od domácího včelaře působí na zanícené hrdlo opravdu jako hotový balzám. Zřeď si 2 lžíce medu s citrónovou šťávou a pomaličku polykej.

Bylinné čaje

Skvělých účinků dosáhneš také s bylinnými čaji. Ke spaření a následnému popíjení se skvěle hodí meduňka, heřmánek, máta, šalvěj nebo lipový květ. Vedle nešlápneš ani s tymiánem, květem černého bezu nebo řepíkem lékařským.

bigstock-129658661.jpg

Bylinkový čaj můžeš dochutit citrónem, nic tím nezkazíš.
Bigstockphoto
Při nemoci a bolesti v krku nikdy neuděláš chybu čajem.

Česnek

Česnek působí jako přírodní antibiotikum, pokud ti to dávicí reflex a tvoje zažívání dovolí, oloupej jeden stroužek a několik dlouhých minut ho cucej v puse. Opakuj alespoň třikrát denně. Dech ti sice nebude vonět po fialkách, účinek je ale v tomto případě zaručen.

Skořice s pepřem

Tenhle recept pochází ze starobylé Indie. Do šálku vody dej půl lžičky mleté ​​skořice a několik zrníček pepře. Povař, oslaď medem a pij třikrát denně.

Cibulový med

Skvělých účinků dosáhneš také s tzv. cibulovým medem. Ten si připravíš docela jednoduše: nastrouhej cibuli, do které přidáš žloutek a dvě lžičky moučkového cukru. Celou směs pořádně rozdrť na kaši a každou půl hodinu sněz malou lžičku.

Křen

Křen by neměl v naší kuchyni chybět. Aby splnil svůj účel, je potřeba ho nastrouhat na jemném struhadle, přidat med, hřebíček a vše zalít vroucí vodou. Nech vylouhovat a popíjej ještě teplé několikrát denně. Žádná chuťovka to nebude, ale pomůže to.

Alkohol NE

Pokud se držíš pořekadla „kudy teče, tudy léčí“ a házíš do sebe jednoho panáka za druhým, věř, že lépe ti rozhodně nebude. Ba právě naopak! Přijatý alkohol znamená pro organismus bránící se začínající nemoci obrovskou zátěž. Značná část energie organismu určená na odbourání nemoci pak jde na odbourání alkoholu z ledvin a jater.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články