Otravný opar na rtu? Vytáhni do boje s babskými radami

Bigstockphoto
|
06. 10. 2021
|
Opar neboli herpes je pro někoho strašákem a někdo se s ním naopak setká třeba jen párkrát za život. Jak s ním bojovat, když se opravdu objeví?

Je to virus herpes simplex, co opar způsobuje. Zatímco jeden typ viru působí na rtu, druhý typ působí na genitáliích. Souvisí s ním i virus varicella zoster (ten má za následek pásový opar) a virus Epstein-Barrové. Důsledkem jeho působení je infekční mononukleóza.

Virus máme v sobě

Ano, je stále přítomný. Nejrůznější průzkumy mluví jinak – některé říkají, že ho v sobě má 70 % z nás, jiné zase hlásají, že je to až 98 %! A samozřejmě se ozve, když to nejmíň potřebujeme. Při stresu, před menstruací, při jakémkoli oslabení imunity.

Virus se do organismu dostává už během dětství a jednoduše o něm za běžných podmínek nevíme. Často se taky ani nemusí projevovat v podobě známých drobných puchýřků – zaregistrovat můžeš třeba jen zvýšenou teplotu a únavu, kterou přičítáme třeba tomu, že jsme to zase přeháněli s prací nebo túrami na horách.

Na co si dát pozor?

Ví to snad každý, ale i přesto musíme aspoň krátce upozornit, že jakmile máš opar, jsi infekční. Znamená to, že bys neměla používat stejné nádobí a příbory jako někdo jiný, ručník, balzám na rty a cokoli dalšího. Samozřejmostí je dočasné vynechání líbání a zvýšená hygiena (minimálně) rukou.

Důležité je taky nedotýkat se oparu, a když se ti to stane, umyj si ruce, jinak hrozí další přenos. Infekční jsi po celou dobu, nicméně nejhorší to je, když je opar ve stádiu puchýřku.

Taky je vhodné vsadit na prevenci. Jakmile tě začne svědit nebo pálit ret, můžeš zkusit použít speciální přípravky a taky se nadopovat vitamíny.

bigstock-older-woman-suffering-from-her-400255265.jpg

Babské rady můžou s oparem dost dobře pomoct.
Bigstockphoto
Opar se objeví vždycky, když ho nejmíň potřebujeme.

Babské rady, které ti život s oparem ulehčí

Babských rad, jak si s oparem na rtu poradit, je celá řada. Vyber si takovou, která je zrovna společensky přijatelná nebo na ni máš ingredience.

Česnek a cibule: Když mluvíme o společenské přijatelnosti, máme na mysli právě tyhle dva léky. Přiložit si na opar kousek cibule nebo česneku a nechat působit jejich silice totiž není to nejlepší, pokud se právě chystáš do společnosti. Jinak to ale opravdu pomáhá!

Aloe vera: Máš doma zázračnou rostlinku? Neváhej ji použít! Odřízni kus listu a na bolavé místo si dej čerstvou šťávu.

Droždí: Hojení se urychlí díky přítomným vitamínům skupiny B. Utři trošku droždí s vodou a nanes na opar.

Led: Proti bolesti pomůže ledování. Dej si kostičku ledu do čistého igelitového sáčku a přikládej ho na opar.

Mléčný obklad: Namoč si vatový tampónek do mléka a přikládej ho na opar.

Zubní pasta: Aby se opar rychleji vysušil, pomaž si ho zubní pastou. Vyzkoušet můžeš i jiné alternativy – třeba slivovici, Alpu nebo jód.

Co ještě pomáhá? Vyzkoušet můžeš olej z máty peprné, propolis, tea tree olej nebo odvar z meduňky.

Máš svůj zaručený postup, jak bojovat s oparem?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články