Jak se rychle zbavit oparu? Zkus propolis a kvasnice

Bigstockphoto
|
10. 10. 2022
|
Sezóna nachlazení začíná, takže je nejvyšší čas psychicky se připravit na opary, které jednu část lidstva dokážou pěkně potrápit. Jejich vzniku se příliš předcházet nedá, ale když už se objeví, je dobré vědět, jak se jich zbavit.

Bolí a to vypadá to tak hrozně, že bychom nejradši zůstaly doma, ideálně v posteli obličejem zabořené do polštáře. Puchýřky na rtu nebo v oblasti nosu, které způsobuje virus Herpes simplex, se mohou po prvotní nákaze objevit kdykoli, při jakémkoli oslabení organismu. Proto na opary někdo trpí a jiný ne.

Pozor! Herpes labialis postihuje oblast rtů a nosní sliznice, Herpes genitalis postihuje genitálie – u kocourů ty zevní, u nás koček se může dostat až k močovému měchýři.

Kdy opar trápí? Při nachlazení i stresu

K nejčastějším situacím, kdy opar vzniká, patří nachlazení, horečnaté onemocnění, menstruace, nadměrný pobyt na sluníčku a velká psychická zátěž – nervy, stres, zkrátka věci, které s oparem zdánlivě nesouvisí. A samozřejmě může za oparem stát i fyzický kontakt s někým, kdo už je nakažený.

Tipy, jak se oparu zbavit

Kromě mastiček z lékárny můžeš vyzkoušet i jiné způsoby léčby oparu. Pro začátek si pamatuj, že si opar nesmíš škrábat, ať se děje, co se děje. Jakmile se oparu dotkneš, hned si umyj ruce, jinak by se mohlo stát, že si promneš oči a čeká tě pěkná polízanice. Taky se pokus s nikým nelíbat a používej vlastní příbor, skleničku, hrnek a talíř.

Hodně se zaměř i na to, co jíš – vynech čokoládu a oříšky, přidej česnek, hnědou rýži, syrové ovoce a zeleninu a třeba i pivovarské kvasnice.

fruit-2305192_1280.jpg

Při oparu by sis měla dát pozor i na to, co baštíš.
Pixabay
Máš opar? Potřebuješ vitamíny!

Mimochodem – mastičku musíš na rty aplikovat v době, než se opar objeví. Jakmile opar praskne, léčbu už nic neurychlí. Můžeš si ale ulevit od bolesti a nepříjemných pocitů, a to třeba studenými či teplými obklady, podle toho, co je ti příjemné, pomáhá také propolisová tinktura nebo vyplachování úst šalvějovým či heřmánkovým nálevem.

Pozor na opar během těhotenství

Pořádný průšvih může být opar během těhotenství. Pokud propukne brzy po oplození, může dojít k potratu plodového vejce. Horší je to v pokročilém těhotenství, kdy může u dítěte dojít k poruše stavby orgánů, případně k potratu nebo předčasnému porodu. Zní to děsivě. Existuje ale řešení – je jím podávání antivirotik.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články