Nachlazení, nebo chřipka? Poradíme, jak je rozpoznat

www.bigstockphoto.com
|
18. 10. 2019
|
Občas máme dojem, zvlášť na podzim a s prvním jarním ochlazením, že umíráme. Do práce hlásíme chřipku, bereme sick days nebo žadoníme o nemocenskou. Možná ale máme jen rýmu, která s chřipkou nemá nic společného. Tak jak to je?

Jeden styčný bod tyto dva stavy mají – necítíme se dobře, většina z nás by nejradši padla do postele nebo aspoň na gauč a pár dní nevnímala vlastní tělo. Jaké jsou tedy ale rozdíly mezi rýmou a chřipkou a proč je důležité je rozlišovat?

Nachlazení: v hlavní roli kapesníky

Nachlazení asi nemusíme dlouze představovat. Zřejmě každý z nás se s ním minimálně jednou do roka potýká. Říká se, že léčená rýma trvá sedm dní a neléčená týden, proto se při ní snažíme hlavně ulevit od jejích příznaků, jako je třeba ucpaný nos (nebo naopak pořádně tekoucí) a pálení očí. Tomu předchází bolest v krku, která ale odezní během dvou dnů.

Ruku v ruce s těmito příznaky jde samozřejmě i únava, tělo se s celou situací musí nějak vypořádat. Během prvních tří dnů jde o záležitost nakažlivou, proto je lepší zůstat doma. V našich končinách se to ale příliš nedělá. Pokud ti ani po týdnu není o nic líp, je na čase zajít k lékaři. Může se jednat o bakteriální infekci a u té už se bez antibiotik neobejdeš.

bigstock-155571959.jpg

Čaj ze zázvoru s medem je vynikající na chřipku i nachlazení.
Bigstockphoto
Nadopuj se vitamíny. Domácí zázvorový čaj s medem několikrát denně ti rozhodně neublíží.

Chřipka: nemoc, která nám dá do těla

Oproti chřipce je nachlazení procházka růžovou zahradou. Chřipka se představí v plné parádě přechodnou bolestí v krku, horečkou, bolestí hlavy a svalů, někdy se přidá i ucpaný nos.

Chřipku od nachlazení rozeznáš intenzitou příznaků. Zejména bolest svalů může být až paralyzující, naštěstí stačí pomoct si ověřenými léčivy. Zároveň chřipku jednoznačně poznáš podle horečky. U nachlazení totiž teplota obvykle nestoupá nad 38 °C.

Při chřipce je slabost a únava mnohem silnější. Při vyšších horečkách můžeme mít pocit, že se neudržíme ani na nohou nebo nedojdeme půl kilometrů domů.

Chřipka nebo aspoň některé její příznaky můžou přetrvávat i tři týdny. Oproti týdnu s rýmou to může být pořádné peklo.

Pozor na komplikace. Kdy jít k lékaři?

Častou komplikací při chřipce je zápal plic, ten se ale týká spíš mladistvých a seniorů nebo osob, které trpí onemocněním srdce a dýchacích cest. K doktorovi by ses měla vydat, když:

  • horečka neustupuje. Může to značit bakteriální infekci a na tu je třeba sofistikovanější řešení než pocení pod peřinou.
  • polykání bolí. To může zase znamenat angínu, ze které se sama taky jen tak nedostaneš.
  • tě trápí stálý kašel. Tady je vhodné vyloučit bakteriální bronchitidu. Může jít ale klidně i o astma, se kterým zatím nemáš zkušenosti.
  • tě vytáčí přetrvávající ucpaný nos a bolesti hlavy. Rýma může zablokovat vedlejší dutiny nosní a problém je na světě. Skončit to může zánětem.

Moderní léčiva i babské rady

Pravděpodobně většina z nás při nachlazení a chřipce sáhne po spreji do nosu a něčemu, co nám uleví od bolesti. Známé jsou ale i některé babské rady, které taky můžou situaci ulehčit. Jde třeba o tyto:

  • cibule s cukrem – na kolečka nakrájenou cibuli zasyp cukrem nebo k ní přidej med. Šťávu, kterou cibule začne asi po půlhodině pouštět, si pak dávej po lžičkách 3x denně.
  • křen s medem – zní to vyloženě hrozně, ale pomáhá to skvěle! Křen nastrouhej najemno a smíchej s medem v poměru 1:1. Vzniklé směsi si dávej lžičku 4x denně.
  • octové ponožky – ty jsou na horečku výborné. Do teplé vody dej jablečný ocet, pak do tekutiny namoč ponožky, vezmi si je na nohy, zalez s nimi pod peřinu a nech si zábal zhruba 30 minut.

Perfektní záležitostí je samozřejmě černý čaj s medem a citrónem. Tělo potřebuje při nachlazení a chřipce vitamíny, proto nikdy neuděláš chybu především s citrusy.

Býváš nemocná, nebo se ti viry a bakterie obloukem vyhýbají? A co pro to děláš? Napiš nám to do diskuze pod článkem!

Související články