Na nachlazení s přírodní medicínou? Jednoznačně ano!

www.pixabay.com
|
11. 02. 2019
|
Období chřipek a nachlazení je tu. Je potřeba na sebe myslet více než obvykle a posilovat imunitu. Víte, jak podpořit zdraví i bez léků? Existuje spousta přírodních receptů a možností, jak zahnat oslabení organismu nebo první příznaky nemoci. Které jsou nejúčinnější?

Odpočinek je základ

Spánek a dostatečný odpočinek dokáže vyléčit nebo zmírnit spoustu příznaků. Rozhodně nic nepodceňujte, a když na vás přijde únava, oslabení nebo bolest kloubů, dodejte tělu to, po čem žádá. Nechte práci prací, zalehněte a zkuste se vypotit.

Když se objeví kašel  

Na kašel existuje spoustu sirupů, které jsou k dostání v každé lékárně. Pokud chcete zkusit nejprve přírodní cestu, zkuste kombinaci bylinek s cibulí a medem. Variant a receptů, které se doporučují, je celá řada.

Vyzkoušejte například domácí medicínu na kašel:

  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce majoránky
  • 0,25 l vody
  • 1 cibule

Cibuli si oloupejte, rozkrájejte a zalijte horkou vodou. K tomu přidejte nakrájenou majoránku, přiklopte a nechte asi 10 minut louhovat. Nakonec přeceďte, přidejte med na dochucení podle sebe a případně i citrón. Čaj vypijte, než vychladne. Doporučuje se popíjet alespoň 3x za den. 

Tip: Na studené období je dobré se připravit a mít doma plno zásob vitamínů. Inspirujte se třeba v akčních letácích Kaufland, kde najdete vše potřebné nejen pro přípravu zmiňovaných receptů.

bigstock-ginger-root-and-ginger-powder-247334800.jpg

Zázvor je na nachlazení jako stvoření.
Ulev si od příznaků nachlazení přírodní cestou.

Proti nachlazení

Nachlazení v tomto období není žádným překvapením. Pokud chcete posílit imunitu, nebo už cítíte příznaky, rozhodně to nepřecházejte. Proti nachlazení se často doporučuje med a zázvor. Existuje spousta tipů a kombinací.

Zkuste zázvorový recept i vy: 

  • 100 g medu
  • 150 g zázvoru
  • 1 citrón

Citrón zbavte kůry a pecek a vložte do nádoby. Přidejte oloupaný a nakrájený zázvor a poté med. Vše rozmixujte a spojte, aby vznikla kaše. Uložte do lednice. Doporučuje se používat lžička denně do čaje nebo část zalít horkou vodou a ihned vypít. 

Různé tradiční recepty a „babské“ rady mohou pomoct, když se začnou projevovat příznaky kašle i nachlazení. I vaše babička vám určitě radila nejrůznější směsi bylinek, koření a ovoce. Existuje spousta kombinací, které slouží jako dobrá alternativa. Ne všechny ale mohou zabrat.

Příznaky nikdy nepodceňujte

Žádné náznaky únavy ani jiné symptomy nachlazení nepodceňujte. Myslete dostatečně a včas na svůj imunitní systém. Když už různá zdravá smoothie, přírodní medicína ani léky nezabírají, vyhledejte raději odbornou pomoc svého lékaře. Přecházení fyzické a psychické vyčerpanosti, stresu a dalších onemocnění může vyústit v něco závažnějšího.

Související články