Kvasinková infekce potrápí za život každou třetí ženu

Bigstockphoto
|
04. 09. 2022
|
Může za ni nerovnováha v ženském těle, špatná skladba jídelníčku, ale třeba i nedostatečná hygiena nebo stres či psychické vypjetí a zátěž. O čem je řeč? O kvasinkové infekci, která alespoň jednou v životě potrápí zhruba každou třetí ženu.

Svědí, pálí, štípe – tak přesně takhle nepěkně tě začne trápit pochva ve chvíli, kdy se v ní daří kvasinkám. Kromě zmíněných příznaků se může přidat i otok stydkých pysků nebo nepříjemný výtok. Ačkoli jde o opravdu velmi intimní problém, je potřeba ho začít řešit pokud možno co nejdřív. Ignorace problému nebo odklad jeho řešení vede k mnohem závažnějším komplikacím, které se pak neobejdou bez dlouhodobé léčby.

Kvasinky jako součást lidského těla

Možná to netušíš, ale kvasinky nejsou v našem těle tak úplně na škodu. Jsou totiž jeho přirozenou součástí. Vyskytují se ve střevech, v ústech a krku a v nose, dále na sliznicích pohlavních orgánů a ojediněle i na kůži. O zdravého jedince žijí tak nějak v poklidu a rovnováze společně s ostatními typickými mikroorganismy. Pokud se ale přemnoží, problém na sebe nenechá dlouho čekat.

milk-3231772_1280.jpg

Kvasinkovou infekci můžeš zkusit řešit sama, ale ne vždycky to stačí.
Pixabay
S kvasinkami ti pomůžou zatočit třeba probiotické nápoje nebo jogurty s živou kulturou.

Nejčastější příčiny kvasinkové infekce:

  • oslabená imunita
  • antibiotika
  • užívání hormonální antikoncepce
  • nevhodná strava bohatá na jednoduché cukry
  • nákaza pohlavní cestou
  • stres

Nejen ženy, ale také muži a děti

Pokud se domníváš, že kvasinková infekce je nepříjemnou záležitostí, která postihuje výlučně ženy, rádi tě vyvedeme z omylu. Kvasinky mohou nepěkně potrápit také muže nebo i děti v útlém věku. Na druhou stranu je pravda, že nejčastěji kvasinkovou infekcí trpí ženy.

Pokud jsou napadeny pohlavní orgány, pravděpodobně na sobě budeš pozorovat některý z výše uvedených příznaků. K nim se může přidat i porucha menstruace anebo bolest po pohlavním styku. Už při prvotních příznacích je potřeba sáhnout po odpovídající léčbě, která nejčastěji spočívá v podání vhodných antimykotik.

Antimykotika jsou k dostání ve formě mastí, čípků, sprejů nebo roztoků. Některá jsou k dostání bez lékařského předpisu, pro ty silnější musíš k lékaři.

Babské rady, které (ne)pomohou

Protože se řada žen za kvasinky v pochvě stydí, přikládají velkou váhu domácí léčbě a babským radám. Zde je nutno zmínit, že u prvotních příznaků můžou babské rady pomoci. Pokud je ale kvasinková infekce rozsáhlejší a dlouhodobě neléčená, babské rady s ní nic nezmůžou. Pokud bys přeci jen chtěla vyzkoušet nějaké domácí recepty, vsaď na bylinky. V boji proti kvasinkám se skvěle osvědčil odvar z měsíčku lékařského nebo čaj Lapacho.

Protože je jednou z příčin kvasinkové infekce oslabená imunita, je potřeba ji odpovídajícím způsobem posílit. A i tady pomohou bylinky nebo potraviny, které máme doma ve spíži. Na posílení imunity jsou vhodné echinacea, lopuch a lichořeřišnice.

Pomoci může také česnek nebo syrová cibule. Obě tyto potraviny jsou považovány za přírodní antibiotika. Protože kvasinky nesnáší kyselé prostředí, řada žen sází na slabší roztok octu a vody, jímž si pochvu vyplachují. V dřívějších dobách ženy dokonce octovou vodu ve velkém popíjely.

Doporučované jsou také nejrůznější sedavé koupele. Třeba ty s tea tree olejem nebo mořskou vodou. Od věci není ani borová voda. Některé ženy ale zacházejí ještě dál. Úlevu jim prý přináší i aplikace bílého jogurtu s živými kulturami. Ten si aplikují na tampónu.

Skvělou prevencí proti kvasinkové infekci je obměna jídelníčku. Vynechat bychom měli jednoduché cukry a naopak přidat do něj podmáslí, jogurty s živou kulturou a probiotické nápoje. A se zdravým životním stylem nepochybně souvisí také přiměřený pohyb a snaha vyhýbat se stresovým situacím.

bulb-1238332_1280.jpg

Na kvasinkovou infekci platí některé babské rady.
Pixabay
To by bylo, abychom na kvasinky nenašly nějakou babskou radu.

Co když nic nepomáhá?

Pokud nic z výše uvedeného nepomáhá a potíže přetrvávají nebo si nejsi jistá, zda se jedná skutečně o kvasinky, raději vždy navštiv svého gynekologa. Vůbec se nemusíš stydět, problém s kvasinkami trápí každou třetí ženu.

Během vyšetření si gynekolog všímá nejen změny vzhledu pochvy, ale také charakteru výtoku. Pravděpodobně provede také stěr. Ten se posílá na mikrobiologické vyšetření. Poté může předepsat ta správná antimykotika.

Pokud sexuálně žiješ s partnerem, je potřeba přeléčit i jeho. Samozřejmostí je chráněný pohlavní styk anebo jeho naprostá absence po nezbytnou dobu léčby. Jestliže se ale kvasinková infekce neustále vrací, může být příznakem mnohem závažnějších onemocnění, jako je například cukrovka, AIDS nebo některé hematologické choroby. Při jakýchkoli pochybnostech je proto vhodné provést podrobnější vyšetření.

Ačkoli se zdá, že boj s kvasinkami je na dlouhé lokte, ve skutečnosti nemusí být tak vyčerpávající, pokud ho započneš hned v začátku.

Tak se toho neboj, nejsi v tom sama.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články