Jak na bradavice: s nezvaným hostem pomůže dusík i dračí krev

Bigstockphoto
|
06. 08. 2022
|
Občas se to stane, že vyskočí malá vada na kráse – třeba bradavička. Nebo dvě. Moderní medicína i babské rady si s tím naštěstí umí poradit. Čti dál a odhal, jak na bradavice.

Není bradavice jako bradavice

Jestli si pod „bradavicí“ představíš tu pravou ježibabskou, pak to bohužel není TA bradavice, kterou máme na mysli my. V obou případech jde o nezhoubný výrůstek na kůži, ale zatímco ta tvoje je jenom ošklivá, ta naše je ošklivá a infekční k tomu.

Bradavice způsobuje kožní papilomavirus HPV, který se přenáší dotykem kůže na kůži. Do těla pronikne v místě, kde je kůže oslabená – rozmočená, propocená, poraněná a podobně. K infekci jsou náchylnější děti a osoby se sníženou imunitou.

Bradavice se nejčastěji vyskytují na rukou a nohách, ale i v oblasti očí, úst, krku nebo na genitáliích – v takovém případě jde o pohlavně přenosnou chorobu.

Čím tak škodí?

Může se stát, že bradavice zmizí samy – po roce nebo dvou. Jelikož je ale často provází bolest (taky jsou nevzhledné, překáží...), a navíc jsou prudce infekční, pochybujeme, že bys s nimi vydržela chodit tak dlouho.

Většinou se objeví hned po nakažení, ale není neobvyklé, že by inkubační doba bradavic přesáhla měsíce i roky. Virus může v těle vyčkávat na okamžik, kdy budeš mít sníženou imunitu, a pak udeří.

Jak se zbavit bradavice?

Hned na začátku je potřeba říct, že jestli chceš vědět, jak na bradavice, naše rady platí pouze pro ty na rukou a nohách. V žádném případě sama nepodnikej nic proti bradavicím v krku a ústech, o těch genitálních ani nemluvě – vždycky se obrať na svého zubaře, kožaře nebo gynekologa.

bigstock-surgeon-gives-injection-of-loc-447904963.jpg

Na bradavice můžeš vyrukovat s moderními způsoby i babskými radami.
Bigstockphoto
Občas to člověk sám nezvládne a je potřeba zajít k lékaři.

Nejčastější protibradavičí metoda je tekutý dusík – bradavici zmrazí až ke kořeni, takže se pak z kůže jednoduše sloupne. V závislosti na zvoleném produktu ti můžou stačit jen 1–2 aplikace, což určitě oceníš, protože jde o bolestivý proces. Hojení ti pak urychlí natírání vypáleného místa cikatrizačním krémem.

Další možností je naleptání bradavice kyselinou salicylovou. Kyselina naruší povrch bradavice a rozpustí ztvrdlou vrstvu kůže, kterou pak odstraníš škrabkou na nohy – tím se bradavice zmenší a při opakování procesu nakonec zmizí úplně. Jestli to chceš trochu urychlit, můžeš přes den nosit náplasti na bradavice s kyselinou salicylovou.

V obou případech si dávej pozor, abys dusíkem nebo kyselinou nezasáhla zdravou kůži – to by mohlo pěkně bolet. Doporučujeme okolí bradavice namazat vazelínou nebo mastným krémem, to pokožku ochrání.

Babské rady mají k bradavicím taky co říct

Jestli se zdráháš sáhnout po chemii, neboj – teď si povíme, jak na bradavice po babsku.

  • Cibulová šťávacibuli rozřízni napůl a pocukruj, aby pustila šťávu. Tou pak bradavici potírej, dokud nezmizí.
  • Šťáva z vlaštovičníku většího, z pampelišky nebo z citrónu – stejně jako u cibule, bradavici potírej, dokud nezmizí.
  • Jablečný ocet – namoč bavlněný tampón do jablečného octa, přilož na bradavici, zalep a nech působit přes noc. Opakuj, dokud nezmizí.
  • Propolis smíchaný s medem – z medu a propolisu umíchej kašičku a potři jí bradavici. Potom překryj vatovým tampónem, zalep a nech působit přes noc.
  • Dračí krev – pod tímhle fantaskním názvem se schovává míza ze stromu Croton lechleri, který roste v Amazonii. Mízu koupíš v prodejně s přírodními přípravky, na kožní neduhy je velmi účinná.
  • Česnek – trochu smrdutá záležitost, ale pro krásu... Oloupej stroužek česneku, ukroj tenký plátek, přilož na bradavici a místo zalep. Nech působit přes noc a opakuj, dokud nezmizí.
  • Autosugesce – tohle možná bude znít trochu šíleně, ale prostě si na bradavici zařvi. Čteš správně. Pořádně se na ni naštvi, vynadej jí a kdo ví – třeba se bude cítit provinile a zmizí.

Prevence bradavic

Jelikož jde o infekční onemocnění, měj se na pozoru ve veřejných prostorech – ve sprchách, u bazénu, v sauně nebo v šatnách nos pantofle, a ty i pravidelně dezinfikuj. Na škodu není ani podpora imunity – ujisti se, že máš dostatek vitamínů a minerálů a svůj imunitní systém nakopni třeba echinaceou nebo rakytníkem.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články