Zakousni se do čokolády! Ta kvalitní snižuje tlak a zlepšuje náladu

Shutterstock
|
01. 11. 2023
|
Zakládáš si na zdravém jídelníčku, a proto jsi z něj úplně vyškrtla čokoládu? Tak ji tam zase vrať! Prospívá totiž hned z několika důvodů – pomáhá zraku, náladě, činnosti srdce a to zdaleka není všechno. Stačí si vybrat tu správnou!

Předně si musíš udělat jasno v tom, která čokoláda je žádoucí a kterou bys opravdu měla vynechat. Pokud ti záleží na vlastní postavě a zdraví, vybírej si hořkou, tmavou čokoládu s alespoň 70 % kakaa a ještě se zblízka podívej na složení – v kvalitní čokoládě nechybí kakaové máslo, kakaová sušina, třtinový cukr (místo řepkového) a vanilka. Vyhni se čokoládám, které obsahují tuk, vanilin, sušenou syrovátku, aromata a dochucovadla. Bleh.

Dej se do zdravého mlsání!

Jakmile takovou čokoládu najdeš, můžeš začít mlsat. Ale pozor, mlsáním nemyslíme spořádání tabulky čokolády denně! Jakmile tě dožene chuť na sladké, dej si dvě kostičky a zase si jdi po svém. Upřímně řečeno – kvalitní tmavé čokolády se ani moc najednou sníst nedá. Nemá totiž tak „líbivou“ chuť cukru a náhražek, jako průměrná mléčná čokoláda.

Proč mít čokoládu po ruce?

Proč tedy na tmavou čokoládu nezanevřít? Důvodů je celá řada, tak si vyber ten svůj. Nebo ty své.

1. Čokoláda snižuje krevní tlak

Vysoký tlak je společně s dalšími zdravotními potížemi strašákem dnešní doby. Pomocí mědi, hořčíku a flavanoidů, které čokoláda obsahuje, můžeš napomáhat správnému průtoku krve a pružnosti cév. Ve finále se staráš o regulaci tlaku a srdečního tepu.

2. Čokoláda snižuje hladinu cholesterolu v krvi

Tmavá čokoláda snižuje hladinu LDL cholesterolu (tedy toho „zlého“ cholesterolu) až o 10 %. Jestli se ti to zdá jako malé číslo, uvědom si, že je lepší malé než žádné.

3. Čokoláda zajišťuje lepší náladu

Máš náladu pod psa? Vykašli se na přeslazenou tyčinku a dej si dvě kostičky tmavé čokolády. Ta totiž zvyšuje hladinu serotoninu a endorfinu, což jsou hormony zodpovědné za pocit štěstí.

4. Čokoláda uklidňuje

Jestli jsi ve stresu z práce a ještě tě něčím vytočil tvůj drahoušek, udělej si pohodlí a dej si tmavou čokoládu. Ač to zní neuvěřitelně, anandamid, který je v čokoládě obsažen, v mozku aktivuje stejné receptory jako marihuana. To se pak člověk uklidní raz dva.

5. Čokoláda pomáhá při hubnutí

Taky neuvěřitelné, viď? Je tomu ale tak. Když si dáš před jídlem kostičku hořké čokolády, snížíš tím svou chuť na tučná a sladká jídla. Buď si je nedáš vůbec, nebo se v nich hodně omezíš. A hubnutí je v procesu.

6. Čokoláda chrání před mrtvicí

Jestli si myslíš, že se tě mrtvice nemůže týkat, tak může. Pravidelná konzumace čokolády ale snižuje riziko této nepříjemosti až o 22 %.

7. Čokoláda efektivně zatočí se zubním kazem

Zapomeň na výtky své maminky, že sladké kazí zuby. To platí o čokoládě, před kterou jsme tě varovali. Kvalitní hořká čokoláda ale obsahuje díky kakau antibakteriální látky, které proti zubnímu kazu opravdu bojují. Čokoládou za hezčí úsměv!

8. Čokoláda zlepšuje zrak

Dvě dioptrie ti možná z očí nesundá, ale třeba ti pomůže nepřibírat rychle další. Látky, které hořká čokoláda obsahuje, zlepšují průtok krve do mozku, a tedy i zásobení sítnice. A to se může pozitivně odrazit na tvém zraku.

9. Čokoláda bojuje proti rakovině

Ne, bohužel neléčí. Ale je jedním ze způsobů, jak se bránit případnému onemocnění. V čokoládě obsažené flavonoidy a antioxidanty zabraňují do jisté míry vzniku nádorových onemocnění.

Správná čokoláda není zlo!

Pokud chceš zdravě žít a dobře vypadat, zapomeň na nekvalitní mléčné čokolády a přeslazené tyčinky plné náhražek. Sáhni po čokoládě s vysokým obsahem kakaa a nech se unášet její plnou chutí. Může být snad něco lepšího, než se promlsat ke zdraví?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články