Depka není deprese! Ale co když je vážně zle?

Bigstockphoto
|
05. 03. 2022
|
Když do života vstoupí deprese, není to nic, nad čím by se dalo mávnout rukou. Zároveň je potřeba si uvědomit, že deprese není ten stav, kdy jsi několik hodin bez nálady, protože ti kamarádka už podruhé odřekla kino a šéf tě zavalil prací navíc.

Když ti někdo řekne něco, co tě mrzí, a kolegyně na tebe hodí svou chybu a ty bys to od ní nečekala, máš po náladě. V posledních letech jsme si automaticky smutek a špatnou náladu zvykli nazývat depkou, depkou jako depresí.

Kdy je to depka? Když můžeš mít zase radost

Tenhle stav, zkažená nálada, která tě za pár hodin s největší pravděpodobností přejde, třeba když si cestou z práce koupíš luxusní botky, není deprese a nemá s ní pranic společného. Depku nemá cenu řešit, smutek a rozmrzelost z tebe vyprchá a druhý den, jestli nebudeš zářit jako sluníčko, budeš aspoň normálně v pohodě a na milé lidi se dokážeš i usmát.

Kdy je to deprese?

Deprese je mnohem horší záležitost. Deprese je nemoc, která dokáže život člověka nepříjemně změnit, vzít mu, co měl rád, a odčerpat z něj nepředstavitelné množství energie. Deprese je diagnóza a ten, kdo jí trpí, za ni ani trochu nemůže, pokud se v ní cíleně nevyžívá.

bigstock-black-african-american-ethnici-83481563.jpg

Taky je toho na vás občas moc? Výsledkem může být depka, ale i dlouhodobější deprese.
Bigstockphoto
Taky je toho na vás občas moc? Výsledkem může být depka, ale i dlouhodobější deprese.

Stejně tak nemůže její vývoj příliš ovlivnit. Je to asi takový boj, jaký by sváděl cukrovkář, kdyby si řekl, že už nebude mít cukrovku. Deprese, to jsou velmi nepříjemné a dlouho přetrvávající duševní stavy. A když bolí duše, máloco hned pomůže.

Jak se deprese projevuje

Duševní i tělesná vyčerpanost, nechuť do života, ztráta zájmu o činnosti, které měl člověk rád, dlouhodobý smutek, nezájem o okolí, neschopnost vidět situace v pravém světle, pocit prázdna v hlavě, sebepoškozování, myšlenky na sebevraždu. To jsou pouze některé z příznaků, které si jen málokdo umí představit, natož pak pochopit.

Ne každý s touto diagnózou nutně musí spáchat sebevraždu. Mnoho z lidí trpících depresí ale zůstává nepochopeno, a to zejména kvůli svému chování a jednání, které je nemocí nezřídka ovlivňováno. Na většinu z těchto lidí občas přijdou dny, kdy by nejraději jen nehnutě seděli nebo leželi, zírali před sebe a ideálně kdyby se doslova vypařili. To, co opravdu slyšet nepotřebují, jsou rádoby povzbudivé věty typu „nebuď lenoch a pojď něco dělat“, „dělej se sebou něco, tohle je hrozný“ a další a další.

Co za depresí stojí

Deprese může vzniknout jako reakce na nepříjemný zážitek nebo celý jejich sled, na vyčerpávající životní období a podobné situace. Potom je žádoucí pravidelně konzultovat s psychologem nebo terapeutem a všechny strastiplné zážitky s ním racionálně rozebrat. Ne, někdy vážně nestačí říct všechno kamarádce a nechat si to od ní odkývat.

bigstock-tired-student-having-a-lot-to-78923546.jpg

Máš depku ze školy a z toho, že neuděláš zápočet, zkoušku, whatever? Nevěš hlavu, takto o sobě pochybuje každá!
Bigstockphoto
Máš depku ze školy a z toho, že neuděláš zápočet, zkoušku, whatever? Nevěš hlavu, takto o sobě pochybuje každá!

Jiný je případ, když deprese vznikne jako důsledek nevyváženého chemického prostředí v mozku. Jde o endogenní depresi a zasahovat u ní musí psychiatr se správnými léky – antidepresivy. Právě endogenní deprese, tedy deprese bez zjevné vnější příčiny, se dá ovlivnit stejně tak „dobře“ jako cukrovka, nefunkční štítná žláza nebo zhoubný nádor.

Trápit se je zbytečné, vykašli se na předsudky a jdi

Že by tví blízcí vyvalili oči a nevěřícně na tebe zírali, kdybys jim řekla, že ses rozhodla jít k psychiatrovi? Že by si poklepali na čelo a pronesli něco jako „vždyť tam chodí jen cvoci“?

Tak na tyhle předsudky se vykašli. Pokud tě trápí neustálý smutek, nemůžeš v hlavě udržet pozitivní myšlenky, máš pocit, že je všechno zbytečné a život nemá absolutně žádný smysl, jediný, kdo bude schopný ti pomoct a vytáhnout ti hlavu nad hladinu, aby ses zase mohla v klidu nadechnout, je odborník – psycholog, psychoterapeut nebo psychiatr. Nikdy se není za co stydět. Nebo se snad stydíš, když jdeš s angínou k doktorovi, případně pro oční kapky na alergologii?

Člověk prý sám nejlépe pozná, když už si nedokáže pomoct sám. A to už nejednoho zachránilo.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články