Co musíš vědět, než poprvé vyrazíš na jógu

Shutterstock
|
13. 01. 2024
|
Už ti nejspíš došlo, že jóga není jen tak nějaké meditativní šolíchání se srandovními názvy pozic. Stát se jogínkou neznamená vyšvihnout se do stojky na hlavě a cvaknout si super fotku na Instagram.

Nejenom že si pořádně protáhneš a posílíš tělo, možná si taky uklidíš v hlavě. Než se ale vydáš na svou první lekci, měla bys vědět pár věcí. 

Ačkoli jóga už několik let zažívá na Západě svou renesanci, odehrává se převážně ve fitcentrech a speciálních studiích. Její původ je ale filozofický. Naším hlavním cílem má být podle této starodindické filozofie osvobození od hmotné existence.

Nepleťme si ale jógu s náboženstvím – o bohy a božstvo tu rozhodně nejde. Cvičení má harmonizovat duši a tělo. A proto je dost možné, že se na hodině jógy setkáš s hlubokou relaxací, vizualizací energie nebo třeba se zmínkami o čakrách. Pokud ti tyhle termíny nic neříkají, prostě je přejdu a soustřeď se plně na své tělo. Ostatně jóga učí taky vědomé přítomnosti v okamžiku, být tady a teď. V naší době digitální je to velmi aktuální téma.

Nádech, výdech, jóga

Na první hodinu nechoď s plným žaludkem. Je dost možné, že by se ti při některé pozici (asáně) mohlo udělat špatně. Hodinku před lekcí vynech svačinky. Stejně tak se neprolévej litry tekutin, počítej prostě s tím, že se můžeš každou chvílí ocitnout hlavou dolů.

Jóga končí a začíná u správného dýchání. Věnuj pozornost tomu, co lektor nebo lektorka vysvětlují, a mysli v každé poloze na prodýchávání. Jedině tak se posuneš od začátečníka k pokročilému.

Ahimsa – naprosto zásadní princip pro každou polohu. V překladu ze sanskrtu znamená nenásilí a daly by se o něm napsat knihy. Pro praktické cvičení ale znamená jediné – nepáchej sama na sobě násilí. Nesnaž se za každou cenu dostat do cílové polohy. Jednak jóga není závod, jednak by sis mohla taky pořádně ublížit.

V každé poloze bys měla být pevná a provádět ji jen do bodu, do kterého je ti ještě příjemná. Vždycky je lepší se o krok vrátit než si si natáhnout sval a několik týdnů pak vynechat. Poslouchej své tělo a uvědom si, že se do asán budeš posouvat milimetr po milimetru. Každý máme navíc jiné dispozice, takže se nemůžeš srovnávat s ostatními.

Neboj se zklidnění

Neboj se udělat si pauzu a zklidnit se například v pozici dítěte. Ty sama znáš své tělo nejlépe a obzvlášť u začátečníků je lepší jít na věc pomaleji. Zkušený lektor to pochopí. A nebude se zlobit, pokud se zeptáš znovu a znovu.

Správně stát, dýchat a myslet na přítomný okamžik není nic, co by se člověk naučil přes noc. A pokud ti poloha nevyhovuje, zeptej se učitele nebo učitelky na modifikaci, která je jednodušší a skrze kterou se dostaneš do cílové pozice. Stejně tak není nutné cvičit úplně každý den. Dej svým svalům a šlachám prostor pro vzpamatování se.

shutterstock_1152678725.jpg

Lektor by ti měl být při lekcích oporou a rádcem.
Shutterstock
S jógou začínej pomalu. Není to závod a nemusíš se odrovnat.

Čas od času se krom asány zkus soustředit na svá ramena nebo čelisti, pravděpodobně zjistíš, že jsi křečovitě stažená. Zkus se uvolnit a zaměřit se jenom na tu skupinu svalů, které právě procvičuješ. K uvolnění pomůže i několik dalších drobností.

Pokud se ti nechce tahat s vlastní jogamatkou, přines si ručník, který přehodíš přes podložku, kterou má k dispozici studio. Nebudeš tak muset sdílet stejný povrch s lidmi z předchozích lekcí.

Jóga se cvičí bez ponožek. Většímu sebevědomí neuškodí pedikúra. A i když se ti závěrečná relaxační poloha šavásana zdá jako mrhání časem, zkus se do ní ponořit. Možná je to jediná chvíle, kdy si za celý týden skutečně odpočineš.

Pokud jsi orientovaná na výkon, ber v potaz, že právě šavásana je pro mnohé vůbec nejtěžší pozice, a proto je potřeba na ní pracovat.

Autorský text

Související články