Babské rady na ucpané dutiny: Pomůže inhalace, slaná voda i zázvorový čaj

Shutterstock
|
15. 02. 2023
|
Podzimní plískanice jsou tady a s nimi i častá nachlazení. Trápí tě ucpané dutiny a pátráš co ti rychle uleví? Vyzkoušej ověřené babské rady.

Ucpané dutiny vznikají zaplněním dutin v oblasti hlavy sekretem v důsledku působení virů nebo bakterií, které se objeví v nosní sliznici a způsobují zahlenění. Jedná se tedy o komplikaci běžné rýmy.

K nejčastějším příznakům ucpaných dutin patří:

  • rýma
  • zvýšená teplota
  • slabost
  • tlak v uchu
  • bolest hlavy
  • bolest zubů
  • tlak a bolest tváří

Postel, teplá deka a čaj

Navlíkni si teplé fusekle a zachumlej se pod deku. Nejdůležitější je totiž zůstat v teple. Pozor na průvan. Neprováděj žádné namáhavé činnosti (úklid opravdu počká) a dbej na dostatek tekutin (neperlivá voda, bylinkové čaje). Taky sáhni po zázvorovém čaji s citrónem a medem, který organismus prohřeje a pomůže tak uvolnit ucpané dutiny. Doplnit ho můžeš o hřebíček nebo skořici.  K obědu si pak naservíruj poctivý vývar.

Horká pára

Number one k rozpouštění hlenů je horká pára. Stačí se naklonit nad mísu s horkou vodou, zakrýt hlavu ručníkem a zhluboka vdechovat nosem. Pro zvýšení efektu můžeš do vody ještě přidat pár kapek eukalyptu nebo tymiánu. Inhaluj klidně 3x denně po 10 minutách.

Ještě lepšího výsledku docílíš vdechováním silného heřmánkového výluhu, ten dutiny zároveň i vydezinfikuje.

Pokud se ti nechce inhalovat, dej si místo toho dlouhou horkou sprchu. Pára, která se bude během sprchování uvolňovat, totiž funguje na stejném principu.

shutterstock_1528456871.jpg

Ucpané dutiny? S těmi je nejlepší zalézt do tepla!
Shutterstock
Ucpané dutiny jsou nepříjemné, ale nejspíš si s nimi poradíš sama.

Vypláchni si nos slanou vodou

Výplachy sice nejsou příliš oblíbené, ale jsou účinné. Stačit ti bude voda se solí. Slaný roztok si dej do dlaně a nosními dírkami nasaj, poté vyfrkni ven.

Nasaď česnek

Česnek se právem pyšní titulem přírodní antibiotikum. Umí zlikvidovat nejrůznější viry a bakterie. Stroužek česneku očisti, abys nepoškodila dužinu, vlož do úst a cucej. Čím déle, tím lépe. Dokonale si vydezinfikuješ dutinu ústní. Pro otrlejší doporučujeme česnek nasekat, smíchat s medem a spolknout.

Dobře protáhnout nos umí i cibule, chilli paprička, křen nebo kurkuma.

Lék, který si sama vypěstuješ

Krásný, účinný, živý lék. To je rýmovník. Lístek stačí promnout a přičichnout k němu. Pár lístků taky můžeš vhodit do vody nebo nechat přes noc na topení. Vzduch se zvlhčí a provoní. Celou kúru zakonči popíjením čaje z téhle léčivé rostlinky.

Zkus Urbanovy koupele

Ponoř ruce do horké vody až nad lokty. Voda by měla být tak horká, jak jen sneseš. Přes hlavu přehoď ručník a inhaluj zhruba 10 minut. Inhalace působí příznivě na sliznice. Horká voda zároveň způsobí, že se cévy na rukou roztáhnou a reflexně se roztáhnou i všude, kde jsou sliznice horních cest dýchacích. Po ukončení si vypij lipový čaj a zalez pod peřinu.

Léčbu podpoř vydatným spánkem (pod hlavu si dej vyšší polštář) a dostatečným množstvím ovoce a zeleniny (zejména si hlídej vitamín C a minerály hořčík a zinek). Naopak se vyhni mléčným výrobkům, nebo je aspoň omez.

Když se to nelepší, upaluj k doktorovi

Pokud se ale pořád cítíš pod psa a babské rady nepomáhají, zamiř radši k lékaři. Neléčeným zánětem dutin by sis mohla zadělat na nepříjemné komplikace, jako je například zánět průdušek nebo poškození oka.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články