Babské rady na svědění konečníku. Co opravdu pomáhá?

Bigstockphoto
|
15. 02. 2023
|
Je to hodně nepříjemné a jen těžko se o tom mluví. Pálení a svědění konečníku přitom nemusí být žádná banalita.

Příčin může být hned několik. Jako první tě asi napadnou hemoroidy, což je fakt problém, ale na vině můžou být taky kvasinky nebo roupy. Z nedostatečné hygieny nechceme nikoho podezírat, ale ano, i to je zásadní faktor. Stejně jako hygiena přehnaná!

Co stojí za svěděním konečníku?

Jasně že nejdřív chceš udělat něco proto, aby ses problému zbavila. Je ale důležité poznat, proč tě tenhle problém, o kterém se stydíš rozpovídat i před doktorem, vůbec trápí. Možných příčin je celá řada. Banalitu jako konzumaci ostrého jídla vynecháváme, protože v takovém případě je za chvíli po obtížích.

Nesprávná hygiena

Jak už jsme nakously výš, nedostatečná, ale i nadměrná hygiena může být právě tím, co ti problém způsobuje. Zároveň je nejsnazší ho odhalit. Od teď zkus po každém utření konečníku ještě oplach vlažnou vodou a jednou denně ho umyj přípravkem pro intimní hygienu. Zapomeň na běžný sprchový gel!

Kvasinky

Kvasinky jsou mrchy. To ví snad každá žena, která (třeba i opakovaně) zažila kvasinkovou infekci v pochvě. Jakmile se tyhle potvory dostanou až na samotný konečník, začnou způsobovat svědění, ale taky to může pálit a bolet. Nejčastěji se s tím setkáváme po průjmu, při trávicích potížích a po gynekologických výtocích. Kvasinky často prozradí i to, že tě kromě konečníku svědí i hráz nebo tě pobolívá břicho.

Roupy

Další nádhera v naší hitparádě. Roupy si sice spojujeme spíš s dětmi, ale ani dospělí se jim nevyhnou. Rychle se množí a konečník kvůli nim svědí hlavně v noci, kdy samičky vyrážejí do oblasti konečníku naklást vajíčka. Ano, je to tak odporné, jak to zní. Nejčastější příčinou je přitom nedostatečná hygiena rukou.

bigstock-woman-suffering-from-hemorrhoi-346883758.jpg

Svědění konečníku je problém, který bys neměla brát na lehkou váhu.
Bigstockphoto
Svědění konečníku může být banalita, ale nemusí.

Ekzém

Za svěděním konečníku může stát i ekzém. Tohle kožní onemocnění je nepříjemné i kdekoli jinde po těle, ovšem v tomhle místě je to extra výživné. Mimochodem – ekzému jsme věnovaly celý článek a máme pro tebe i babské rady na ekzém.

Trhliny a vředy

Když dojde k poškození tkáně v oblasti konečníku, svědí to, protože se vytvářejí trhliny a vředy. Často se s tím potýkají ženy po porodu, ale taky se to děje po zácpách a průjmech nebo je to příznak pohlavního onemocnění. Trhliny a vředy poznáš podle jasně červené krve ve stolici. Svědění přichází hned po vyprázdnění, za několik hodin ustoupí a pak se to celé opakuje.

Hemoroidy

Teď ty slibované hemoroidy, což jsou rozšířené a zanícené žíly uvnitř řitního otvoru, ale i na jeho povrchu. Svědčí o nich nejen svědění, ale i zarudlá a podrážděná kůže, krvácení při vyprazdňování a taky tlak. Člověk, kterého trápí hemoroidy, se může setkat s hlenovitým výtokem z análního otvoru a taky s vlastní neschopností udržet stolici.

Hemoroidy se nejčastěji vytvářejí lidem se sedavým zaměstnáním, robustnějším tělem, nedostatečným pitným režimem, ale ve hře je i dědičnost. Ženy se můžou na hemoroidy „těšit“ během těhotenství, kdy se v těle zvyšuje tlak krve.

Rakovina

V žádném případě nechceme strašit. To, že tě svědí konečník, není automaticky rozsudek. Pokud ale potíže nějaký čas přetrvávají, nepomůžou na ně babské rady ani volně dostupné prostředky, měla bys je řešit s lékařem. Jen ten může koneckonců stanovit přesnou diagnózu.

Babské rady aneb Takhle si můžeš pomoct sama

Jestli nechceš hned pelášit k lékaři, vyzkoušej některé z osvědčených babských rad, díky nimž se možná se svěděním konečníku rozloučíš.

Přikládání ledu

Led má doma (snad) každý. Jakmile začne konečník svědit, přilož si na něj kostku ledu. Podrážděná kůže se zklidní a do konečníku nepůjde tolik krve, čímž se sníží tlak na něj.

Šťáva z aloe vera

Tahle rostlinka je úplné požehnání. Pokud ji máš doma, jednou denně si konečník potři šťávou z ní. Stačí podélně rozpůlit list, šťávu chytit na vatový tampónek a ošetřit „ránu“.

Čípky z česneku

Zní to drsně, ale taky to může pomoct. Nadrť si česnek, smíchej ho s olivovým nebo kokosovým olejem, vytvaruj malé čípky a dej je do mrazáku. Jakmile budou tuhé, zaveď si jeden do konečníku. Se slzami v očích se počítá, ale neboj, úleva se dostaví.

Léčivá třezalka

Pomoct může i třezalka, respektive olej z ní. Tohle řešení je ideální na kvasinkovou infekci. Stačí si konečník potírat a olej do něj při každé aplikace poctivě vmasírovat.

Solná koupel

Nalož se do vany, nebo si aspoň udělej sedací lázeň. Do vody přimíchej sůl nebo dubovou kůru. Nestačí to ovšem praktikovat jednou, to se ví.

Další doporučení, která bys měla znát

Existuje několik rad, na které bys měla dát. Třeba je vhodné nosit bavlněné spodní prádlo, při nutkání se drbat mít na ruce bavlněnou rukavici, při akutních problémech nechodit do bazénu a podobných zařízení, nejíst kořeněná jídla a nepít alkohol, oplachovat konečník po každé stolici a opatrně utírat konečník (zapomeň na nějaké ďábelsky zběsilé drhnutí!).

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články