Babské rady, které ti pomůžou od obtěžujících otoků

Bigstockphoto
|
28. 09. 2023
|
Velice nepříjemné hromadění tekutiny v mezibuněčných prostorech měkkých tkání. To jsou otoky. Jak vznikají a jak si s nimi poradily naše babičky a jejich babičky?

Cévy, především pak drobné vlásečnice, mají silné stěny a tekutinu udržují tam, kde být má. Jakmile ale dojde ke zvýšení tlaku, cévy tekutinu neudrží a začnou ji propouštět do okolí. Tak vzniká otok.

Proč se otok vytváří?

Příčin je celá řada, odborníci je dělí do tří hlavních skupin:

Systémové příčiny: Může se jednat o srdeční nedostatečnost, chronické potíže s ledvinami, sníženou funkci štítné žlázy, hormonální poruchu, nízkou hladinu krevních bílkovin nebo jaterní cirhózu.

Žilní příčiny: Tady může jít o problémy s žilami důsledkem úrazu, ve hře akutní trombóza, ztížený průtok krve hlubokým žilním systémem nebo chronická žilní nedostatečnost.

Lymfatické příčiny: Tady je na vině lymfatický systém. Otoky nejsou bolestivé, ale bez správné léčby nemizí. Problém může být vrozený, nebo sekundární – sem patří alergie, prodělaná infekční onemocnění nebo třeba nádorová onemocnění.

Na otoky hodně trpí těhotné ženy, protože v těhotenství tělo produkuje hormony, které způsobují zadržování tekutin. Často tedy otékají ruce, nohy a tváře.

Rizikové faktory pro vznik otoků

Tvorbě otoků napomáhají i věci, které dokážeme ovlivnit. Například vysoké podpatky (nebo ploché boty), nadváha a obezita, nedostatečný pohyb, těsné ponožky, kalhoty a boty, sauna a horké koupele, kouření nebo hormonální léčba.

bigstock-pregnant-women-with-swelling-f-322767958.jpg

Na otoky pomáhají některé bylinky.
Bigstockphoto
S otoky bojuje spousta těhotných žen.

Babské rady na otoky: tyhle bylinky bys měla vyzkoušet

K základním radám pochopitelně patří omezit rizikové činnosti. Pokud trpíš na otoky, měla by ses pravidelně hýbat a dostatečně pít vodu a neslazený čaj (bylinkový nebo ovocný). Účinné a příjemné může být taky protahování oteklých končetin. A další rady?

  • střídání teplé a studené vody ve sprše na oteklých částech těla
  • nohy nahoru
  • omezení sladkostí v jídelníčku
  • masti s aloe vera, heřmánkem, kostivalem, tymiánem, jalovcem, eukalyptem, kaštanem, rozmarýnem nebo kurkumou
  • bylinkové směsi na podporu srdeční a jaterní činnosti
  • na otoky nohou se doporučuje jahodník, aloe vera, měsíček lékařský, kostival lékařský nebo lilie zlatohlávek
  • vřesová tinktura

Z moderních řešení můžeme doporučit třeba manuální nebo přístrojovou lymfodrenáž a pak například výměnu hormonální antikoncepce!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články