Za tuhle desetikorunu dostaneš ranec. Jak ji poznat?

bigstockphoto.com
|
29. 10. 2020
|
Mezi lidmi koluje poklad! Je jím vzácná desetikoruna z roku 1993, která se v poslední dražbě vydražila za neuvěřitelných 176 tisíc korun. Stejnou můžeš mít i ty v peněžence. Jak ji poznat a kam s ní zamířit, když poklad doopravdy objevíš?

Jak vzácnou minci poznat?

Vzácná desetikoruna se od ostatních liší především tím, že její příčná čára, která protíná písmena „Kč“ vedle číslovky 10 je mírně výš než u běžných mincí. A chybět nesmí samozřejmě ani rok 1993, kdy byla tahle desetikoruna vyražená a poslaná do oběhu. V současné chvíli by ji mohla mít v peněženkách asi tisícovka šťastlivců. 

Chyba za statisíce

Jak se z běžné desetikoruny stala vzácná mince, za kterou můžeš získat desetitisíce korun? Existují rovnou dvě verze. Ta první říká, že chyba na desetikoruně vznikla během přípravy v německém Hamburgu. Autor mince na vlastní přání přepracoval rubovou stranu a zvětšil písmena "Kč". Prostřednictvím mincovních automatů se ale původní (chybné) mince dostaly do oběhu.

bigstock-ten-czech-crown-coins-money-o-217702201.jpg

V roce 1993 byla vyražena chybná desetikoruna.
bigstockphoto.com
Máš v peněžence minci s chybou? Neplať s ní!

Podle druhé verze se mince dostaly do oběhu tak, že desetikoruna z roku 1993 byla vyražená v tzv. zkušební sérii. Do oběhu se jich z mincovny dostala jen tisícovka. Vzniklo to tak, že nové mince dostávali v měsíčním předstihu seřizovači automatů, aby na ně stroje přeřídili. U této mince ale nastal problém, že písmena byla příliš malá a ani slepí je nerozpoznali hmatem. Na poslední chvíli proto bylo nutné nechat symbol Kč zvětšit.

Našla jsi poklad? Oslov znalce

Pokud se ti opravdu podařilo vzácnou desetikorun objevit, oslov v první řadě odborníka, který její hodnotu a pravost ověří. Najdeš ho v obchodě, kde vykupují staré mince, medaile, bankovky, vyznamenání nebo staré pohlednice. Numismatik zároveň odhadne prodejní cenu vzácné mince, kterou může snížit výrazné poškození nebo povrchové poškrábání. Tak jako tak ale držíš v ruce poklad v hodnotě několika deseti (možná i stovek) tisíců korun.

Související články