Vykouzli z avokáda nezapomenutelné chuťovky

Bigstockphoto
|
20. 06. 2021
|
Avokádo už nějaký ten pátek známe a spousta z nás ví, co od něj čekat. Zdravé tuky jdou ruku v ruce s tím, jak variabilní tohle ovoce je.

Ano, avokádo je opravdu ovoce. Pořádně tučné. Nutno ale podotknout, že se řadí ke zdrojům zdravých tuků, které tělu prospívají. Není tedy vhodné sníst tři kusy na posezení, protože je dost kalorické, ale čas od času jím osvěžit jídelníček není od věci, ani když si třeba příliš nepotrpíš na zdravou stravu.

Čokoládová pěna z avokáda

Milovníky a milovnice sladkého určitě nadchne tahle poměrně neškodná pochutina, kterou můžeš servírovat třeba k svačince.

Co potřebuješ: avokádo, lžičku citrónové šťávy, 3 lžíce holandského kakaa, 3 lžíce čekankového sirupu, špetku skořice, ½ lžičky vanilkového extraktu a maliny na ozdobení

Jak na to?

  • Rozkroj avokádo, vyndej pecku a vydlabej dužinu.
  • Dužinu dej do misky a pokapej ji citrónovou šťávou.
  • Pak přidej kakao, čekankový sirup, skořici a vanilku a všechno dohladka rozmixuj.
  • Pěnu nech vychladit a pak podávej s malinami. Přidat můžeš i lísteček máty.

bigstock-avocado-chocolate-mousse-with-273025090.jpg

Avokádo si můžeš dát i na sladko.
Bigstockphoto
Z avokáda si můžeš připravit třeba slaďoučkou čokoládovou pěnu.

Zapečené avokádo s vejcem

Avokádo dokáže překvapit, a když ho dáš do trouby, nebudeš litovat. Navíc si ho můžeš naplnit tím, na co máš právě chuť.

Co potřebuješ: avokádo, 2 vejce, pepř, sůl, 2 nebo 4 plátky slaniny

Jak na to?

  • Avokádo očisti, zbav pecky a dole ho seřízni, aby stálo.
  • Předehřej si troubu na 200 °C.
  • Tam, kde byla pecka, ještě vydlabej trošku dužiny.
  • Vystel prostor jedním nebo dvěma plátky slaniny a rozklepni sem taky vejce.
  • Avokádo peč 15-20 minut a zatím si můžeš připravit zeleninovou oblohu a oblíbené pečivo.

bigstock-baked-eggs-in-avocado-with-smo-252032530.jpg

Avokádo se dá využít různě. Co třeba ho upéct?
Bigstockphoto
Zapeč si avokádo se slaninou a vajíčky. Je to luxusní!

Tradiční mexické guacamole

Po tomhle by se jeden utloukl. Jestli to máš taky tak, připrav si guacamole doma!

Co potřebuješ: 3 avokáda, papričku jalapeňo, ½ hrnku nakrájené červené cibule, 1-2 lžíce limetkové šťávy, 1/3 hrnku nasekaného koriandru, ½ lžičky soli, ¼ mletého římského kmínu, najemno nakrájené rajče bez semínek

Jak na to?

  • Avokáda rozkroj, vyndej pecky a dužinu dej do misky. Pak ji rozmačkej – směs můžeš nechat s kousky, ale klidně může být i úplně hladká.
  • Papričku jalapeňo nasekej najemno a vmíchej ji do avokáda.
  • Přidej červenou cibuli, koriandr, sůl, limetkovou šťávu a všechno dobře promíchej.
  • Nakonec vmíchej ještě nadrobno nakrájené rajče.
  • Výsledek můžeš dochutit solí, chilli nebo ještě limetkovou šťávu.

bigstock-guacamole-traditional-latinam-417654985.jpg

Guacamole má svůj původ v Mexiku, ty si ho ale můžeš udělat i sama doma.
Bigstockphoto
Guacamole je klasika, která nezklame.

A nakonec to můžeš zkusit i jinak! Do guacamole můžeš přidat nasekané oříšky, nakrájené ovoce (hodí se mango, hrozny nebo ananas), nivu nebo třeba trošku řeckého jogurtu.

Guacamole je skvělé s nachos nebo chipsy, můžeš si ho dát do tortilly nebo na krajíc dobrého chleba.

Máš ráda avokádo, nebo ho vůbec nemusíš? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem a klidně se poděl i nějaký svůj recept!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články