Veganské sušenky s arašídovým máslem, které se rozplývají na jazyku

Bigstockphoto
|
30. 06. 2022
|
Nepotřebuješ ani kravské mléko, ani máslo a vejce na to, aby sis upekla ty nejlepší sušenky s arašídovým máslem. Věř nám, že se po nich jen zapráší.

U nás jsou známé hlavně máslové sušenky, které v těstě obsahují obyčejné máslo. V Americe je ale oblíbenější jejich obdobná verze s arašídovým máslem. Nejenom Američané se rádi pochutnávají na dokonale vláčných a zároveň křupavých sušenkách tak akorát sladké chuti.

Sušenky jako výsledek boje za zlepšení života chudých farmářů

Jejich historie sahá až do začátku 20. století. Lahodné předchůdce sušenek z oblíbeného oříškového másla vymyslel nejznámější propagátor arašídů v Americe, George Washington Carver. Chtěl totiž, aby chudí farmáři mohli pěstovat arašídy (nebo sladké brambory) místo vyčerpávajícího vysazování bavlny.

V roce 1925 vydal kuchařku s názvem Jak pěstovat arašídy a 105 způsobů, jak je připravit pro lidskou potřebu, do které zahrnul tři recepty na arašídové sušenky. Samotné arašídové máslo se začalo do sušenek jako přísada používat o 5 let později. A věděla jsi, že v Americe mají dokonce Národní den arašídových sušenek, který připadá na 12. června?

Chutné arašídové máslo jako veganský poklad

Arašídové máslo je jakožto základ sušenek nejenom velice lahodné, ale je taky kompletně veganské. Pokud bys našla arašídové máslo nejvyšší kvality, bylo by vyrobeno stoprocentně arašídů. Stejně jako ostatní oříšková másla se vyrábí jednoduše, pomletím ořechů na pastu. Do míň kvalitních se přidává i cukr, olej a sůl nebo nějaká ta éčka. Pořád ale nic, co by bylo živočišného původu.

bigstock-peanut-butter-cookies-on-a-tab-379228633.jpg

Sušenky si každý rád dá. Upeč si svoje!
Bigstockphoto
Tyhle sušenky jsou jednoduché na přípravu a určitě ti budou chutnat!

Výhody sušenek bez živočišných surovin oceníš i ty

Aby sis doma připravila ty nejlepší sušenky z arašídového másla, nemusíš použít žádné ingredience, které by pocházely ze zvířat. Místo vejce můžeš použít právě arašídové máslo, které všechny ingredience nádherně propojí, a máslo nahradíš kokosovým olejem. Ten obsahuje kyselinu laurovou, jež má antivirové, antibakteriální a protirakovinné účinky. Celkově ti posílí imunitu.

Ani mandlové mléko, kterým lehce nahradíš to normální kravské, není ani náhodou k zahození. Pomůže ti regulovat tělesnou hmotnost, má nízký obsah sacharidů, takže nezvyšuje hladinu cukru v krvi, díky vysokému obsahu zdravých tuků zabraňuje srdečním chorobám a má antioxidační účinky. Proto chrání zdraví tvé pokožky. I tohle mléko má vápník a vitamín D, tudíž pomáhá formovat zdravé kosti a zuby. Nemusíš ho chladit, neobsahuje laktózu, a skvěle chutná. Můžeš si ho vyrobit sama doma a nebo jednodušše koupit v supermarketu.

Tyhle lahodné veganské sušenky s arašídovým máslem si můžeš připravit sama doma. Dokonale měkké, drobivé a tak akorát sladké. Není to nic těžkého.

Recept na veganské sušenky z arašídového másla

Co potřebuješ: hrnek rafinovaného kokosového oleje, hrnek mandlového mléka, 3 polévkové lžíce vanilkového extraktu, 3 hrnky arašídového másla, 2 hrnky třtinového cukru, 4,5 hrnku hladké pšeničné mouky, 1,5 lžičky jedlé sody, 1,5 lžičky prášku do pečiva, 1,5 lžičky soli

Jak na to?

  • V malém hrnci na mírném ohni smíchej kokosový olej a vanilkový extrakt.
  • Směs vlij do misky, přidej arašídové máslo s cukrem a smíchej. Pak ještě přimíchej mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl a zase všechno pořádně promíchej.
  • Těsto v nádobě přikryj a dej na 25 minut do chladu. Mezitím si předehřej troubu na 175 °C a připrav dva plechy vyložené pečicím papírem.
  • Vyndej misku a začni nabírat kuličky o trochu větší velikosti než polévkové lžíce, dotvaruj rukama a dej je na plech.
  • Pomocí vidličky zplošti tvar a posypej trochou cukru.
  • Peč každý plech zvlášť na 14 minut (po 6 minutách sušenky otoč). Následně je nech na chvíli zchladnout a pak přesuň na chladící mřížku. Své lahodné arašídové sušenky máš upečené! Skladovat je můžeš při pokojové teplotě v uzavřené nádobě až čtyři dny.

Náš tip: Sušenky můžeš dovést k dokonalosti pomoci polití veganskou čokoládovou polevou. Stačí promíchat ¾ hrnku moučkového cukru, ¾ hrnku kakaa a 7 lžic mandlového mléka a pak jen sušenky pokapat.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články