Věčná otázka: co může pes jíst a čím mu naopak škodíme?

bigstockphoto.com
|
16. 05. 2021
|
Každý, kdo má doma čtyřnohého štěkajícího parťáka, chce, aby s ním co nejdéle vydržel. K tomu může hodně dopomoct správná strava, čímž rozhodně nemyslíme svíčkovou nebo vepřové koleno. Nemusí být ale mít jen psí jídelníček.

Respektive – ano, psí jídelníček je pro psy nejlepší. Kvalitní psí potrava – granule, kapsičky nebo konzervy – můžou mazlíkovi nejen chutnat, ale taky mu prospět. Jiní zase zastávají barfování, tedy krmení psa syrovou stravou, protože psí trávení je podle všeho primárně nastaveno právě na takový jídelníček.

O barfování ale psát nechceme. Myslely jsme tentokrát na všechny, kteří dávají psovi jeho stravu, ale čas od času mu chtějí zpestřit den něčím jiným – například masem, ovocem, zeleninou a dalšími složkami běžného lidského jídelníčku.

Základní poučku, že pes nesmí čokoládu, určitě znáš. Stejně tak ho nikdy nekrm fastfoodem, jakýmkoli nezdravým jídlem (například moc tučným) a nedovol mu přístup k čemukoli, co obsahuje kofein. Tak jedeme dál.

bigstock-hot-coffee-cup-and-breakfast-254056141.jpg

Kofein psům škodí.
bigstockphoto.com
Pes by neměl nikdy dostat cokoli, obsahuje kofein. Ať už je to káva, energetická tyčinka nebo energetický nápoj.

Kosti jen syrové!

Pes a kost. Jako by to k sobě odpradávna patřilo. A možná patří. Jenže na mysli máme syrovou kost, která pro něj může být potravou i zábavou. Vařené nebo jinak tepelně upravované kosti jsou totiž velmi křehké, tříští se a psovi můžou hodně ublížit, ne-li dokonce zapříčinit jeho smrt.

Při konzumaci tepelně upravených kostí hrozí celá řada problémů, například poranění ústní dutiny, zaseknutí v krku, v dýchacích cestách, v žaludku nebo ve střevech, zácpa, zánět pobřišnice nebo krvácení z konečníku.

Vždycky, když dáš psovi syrovou kost, buď s ním, dokud ji konzumuje. Když ji rozžvýká na malé části, nenech ho, aby je snědl. Kost mu dej vždycky až po jídle – neměl by ji jíst hladový, protože jinak bude mít tendenci ji co nejdřív dostat do žaludku. Pokud máš zkušenost, že tvůj mazlíček kosti rovnou polyká, nedávej mu je. Zbytečně bys tím riskovala jeho zdraví.

Ovoce a zelenina: co psí tělo skutečně ocení?

Psi potřebují ke svému zdraví vitamíny a minerály stejně jako my lidé. Proto mu čas od času můžeš dát kousek ovoce nebo zeleniny. Všechno ale v malém množství!

K povoleným potravinám z této kategorie patří třeba: jablko (bez stonku, semínek a středu), banán (bez slupky), jahody (jen čerstvé a čisté), broskve (bez pecky a slupky), borůvky, brusinky (samotné, čisté, ne z ovocné nebo jakékoli jiné směsi), třešně (bez stonku, pecky a listů), maliny (tady dávej extra pozor na množství, obsahují xylitol a ten ve větším množství psům působí potíže), hrušky, ananas (čerstvý, bez kůry a semínek), mango (bez kůry), vodní meloun, okurka, celer, mrkev, vařené a neochucené brambory a batáty, brokolice, zelené fazolky, dýně, špenát, růžičková kapusta

bigstock-sliced-dried-apples-in-a-bowl-321377482.jpg

Čerstvé jablko může být pro psa luxusní dezert.
bigstockphoto.com
Někteří psi jablka vyloženě milují. Neboj se toho, jen pozor na jadérka, stopky a střed.

Co raději vynechat: citrusy (často způsobují žaludeční potíže), rajčata, česnek, medvědí česnek, cibule (u dávky 50 g na 1 kg hmotnosti psa hrozí i úmrtí)

Co psovi rozhodně nedávat: hrozny a rozinky (hrozí selhání orgánů), rybíz (stejně jako hrozny a rozinky – je pro psy toxický)

A co další dobroty?

Další, co nejspíš člověka napadne, jsou oříšky a semínka. Obojí je zdravé, a když volíme vhodné množství, tak i dlouhodobě prospěšné. Ořechy nemají v psím jídelníčku co dělat, obzvlášť pozor si dávej na makadamové a vlašské, které jsou pro psy vysoce toxické. Ze semínek jim můžou v přiměřeném množství prospět ta slunečnicová, ale pozor na jejich kalorie – pokud má tvůj pes tendenci tloustnout, poctivě hlídej dávku. A i tady platí - hlavně nekořeněné!

Pokud se tvůj miláček dožaduje arašídového másla, neboj se mu občas lžičkou zpestřit jídelníček.

bigstock-peanut-butter-on-bread-with-pe-13614866.jpg

Arašídové máslo pes v malém množství může.
bigstockphoto.com
Arašídové máslo může být pěkným zpestřením.

Co se sýrů, o které psi často žadoní, týče, tady je potřeba dávat pozor na možnou intoleranci laktózy. Pokud pes sýry dobře snáší, můžeš mu klidně občas kousek dát. A klidně přidej i kousek vajíčka, jen ho nesol!

Nekořeněné maso? To je přece jasné… Každý pes se po něm olízne a nemělo by mu dělat problém. Stejně tak neochucený jogurt, troška kefíru nebo tvarohu.

Čím krmíš svého miláčka a co z lidského jídelníčku má vyloženě rád? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články