Teriyaki omáčka: recept na asijskou klasiku, kterou zbožňujeme

Shutterstock
|
08. 04. 2023
|
Máš ráda asijskou kuchyni? Pak jsi nejspíš propadla i chuťovému kouzlu teriyaki omáčky. Ano, mezi lidmi samozřejmě existují výjimky, které si nepodmanila…

Spousta z nás ale jen tak nevynechá příležitost, aby si ji dala. Kde se teriyaki omáčka vzala, s čím chutná nejlíp a jak si ji připravit doma, abys ji nemusela pořád dokola kupovat? Všechno prozradíme!

Co je teriyaki omáčka a jak chutná?

Slovo teriyaki vzniklo spojením dvou pojmů – teri (lesk; ten omáčka pokrmu dodává) a yaki (grilovat). Jde o japonskou techniku přípravy masa, která se ujala už v 16. století, záhy pak i o samotnou omáčku nebo dip.

Do omáčky se nejčastěji nakládá maso určené ke grilování nebo pečení, k dochucení masových pokrmů, může být součástí dipů, dresinků a jiných omáček, vynikající kombo tvoří s rýží a nudlemi. Výhodou teriyaki je to, že už na jídlo nemusíš používat žádné jiné dochucovadlo. Tak boží to prostě je.

Teriyaki se vyrábí z rozdrcených sójových bobů, vody, soli a pražené pšenice. K tomu se přidá ještě mirin nebo saké, zázvor, cibule, česnek, chilli a cukr nebo med. Díky tomu všemu je poměrně sladká a zároveň i slaná. Nenapodobitelný poklad.

shutterstock_1964649826.jpg

Slaná a sladká zároveň. Taková je teriyaki.
Shutterstock
Maso i další dobroty můžeš v omáčce připravit, nebo ji pak klidně servíruj zvlášť.

Domácí teriyaki omáčka: vylaď si její chuť k dokonalosti

Receptů na teriyaki omáčku koluje po internetu hodně, a to podle toho, kdo co čím nahrazuje. Někdo dává přednost medu, jiný cukru, někdo přidá víno, jiný ne. Každopádně pro tebe máme variaci, po které se můžeme utlouct.

Co potřebuješ: ½ šálku sójové omáčky (ideálně tamari), ½ šálku medu, lžíci sezamového oleje, ¼ šálku nadrobno nasekané šalotky, ¼ šálku vody nebo vývaru, ¼ šálku rýžového octa, nadrobno nasekanou chilli papričku, 3 stroužky česneku (prolisované), lžíci zázvoru (čerstvě nastrouhaného), ¼ lžičky pepře (čerstvě namletého), 3 lžíce vody a 3 lžíce kukuřičného škrobu

Jak na to?

  • Všechno kromě kukuřičného škrobu a vody (oněch 3 lžic na konci seznamu) smíchej dohromady. Pěkně poctivě.
  • Směs na mírném ohni pomalu přiveď k varu.
  • Na mírném ohni ji udržuj 20–30 minut a pak bude hotovo.
  • Nakonec ji přelij přes sítko do sklenice. V lednici ti tak může vydržet i měsíc.

Pak už nezbývá než ji servírovat na oblíbený způsob. Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články