Symboly Vánoc: vánoční hvězda a kaktus jsou stále in!

Shutterstock
|
26. 11. 2022
|
Už máš doma svou vánoční hvězdu nebo vánoční kaktus? Ne? Pak bys to měla napravit. Vneseš do svého hnízdečka trochu toho živého, navíc krásně barevného, takže bude celý prostor působit veseleji. Tyhle živé symboly zimních svátků z módy nevyjdou!

Cukroví, stromeček, betlém nebo světla v okně… Ano, to k adventu a k Vánocům patří. Ale jestli máš pocit, že i tak je tvoje bydlení během prosince poněkud mdlé, začni proti tomu razantně bojovat. Vyraz do obchodu a přines si dva skvostné kousky přírody, které to celé změní.

Vánoční hvězda – na vánočním stole jako doma

Vánoční hvězda ti může dělat radost už od listopadu, o Vánocích i po nich. Tenhle poklad je v českých domácnostech často k vidění i na stole během večeře o Štědrém dnu. Věř nebo ne, dostala se sem až ze střední Ameriky, přesněji z Mexika, právě pod názvem vánoční hvězda. My jí také říkáme hvězda lásky nebo Kristova koruna. Botanici jsou poněkud přísnější. Je to pryšec nádherný.

shutterstock_521038906.jpg

Pryšec nádherný, to je ve skutečnosti naše vánoční hvězda.
Shutterstock
Tahle rostlinka prozáří tvůj domov jako nic jiného.


Zvláštní na rostlině je, že to, co na ní obdivujeme – červené listy, jsou vlastně listeny, tedy falešné květenství. Samotné květy jsou žluté a drobounké, snadno přehlédnutelné v záplavě zelené barvy všude kolem.

Jak na její výběr, přenos a péči?

  • V obchodě si neber tu, která stojí v průvanu u vchodu.
  • Než se s ní vydáš domů, zabal ji do několika vrstev novinového papíru.
  • Domů s ní skutečně pospíchej, zvlášť jestli mrzne.
  • Po příchodu domů ji nedávej hned do vytopené místnosti, snaž se najít „přechodové místo“, tedy to, kde není tak teplý a suchý vzduch, ale kde je tepleji než venku. Stačí, když na tomto místě hvězda pobyde třeba půl hodinky.
  • Vánoční hvězda vyžaduje teplo, dopřej jí proto teplé místo, ale zase ne až u topení – tam je na ni příliš suchý vzduch.
  • Také musí mít dostatek světla a vody – ale pozor, se zaléváním se to nesmí přehánět. Ocení odstátou vodu a občas pár kapek hnojiva.

Péči o vánoční hvězdu nepodceňuj. Pokud se o ni totiž budeš dobře starat, může ti dělat radost i příští zimu.

Vánoční kaktus – krasavec, který se vrací do módy

Vánoční kaktus milovaly naše babičky a teď zase přichází do módy, takže si ho můžeme směle zamilovat taky. Stejně jako vánoční hvězda, i on oživí bydlení, které může během často nevlídných adventních dnů působit tak nějak stroze, nevesele a nepřívětivě.

Tenhle vlhkomilný kaktus, který rozhodně nepatří k těm kaktusům z pouští, pochází z Jižní Ameriky, kde roste na jiných rostlinách. Nám v Evropě dělá radost svými červenými, žlutými, bílými i růžovými květy a dužnatými zelenými články. Jako by příroda najednou byla v rozpuku.

shutterstock_1600129423.jpg

Vánoční kaktus je poměrně nenáročný, tak proč ho nemít?
Shutterstock
Líbí se ti víc hvězda, nebo kaktus?

Jak na něj?

  • Jakmile si kaktus vybereš a přineseš si ho domů, vyber mu místo s pokojovou teplotou.
  • Tohle místo by mělo být dostatečně světlé, ale ne na přímém slunci.
  • Zalévat ho stačí 1x týdně.
  • Zkušenějším pěstitelům se ho daří mít třeba i dva roky. Po odkvětu obvykle dávají kaktus na stinné místo a v létě na čerstvý vzduch. Před dalším květem ho pak na 3 měsíce dávají do chladnější místnosti.

Máš doma vánoční kaktus nebo hvězdu? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Tagy: 
Související články