Sůl není jen na solení. Tohle všechno umí

Shutterstock
|
22. 10. 2023
|
Vzpomeneš si ještě na oblíbenou pohádku Byl jednou jeden král s Maruškou alias Milenou Dvorskou nebo Sůl nad zlato s Libuškou Šafránkovou? Pak nám dáš jistě za pravdu, že bez soli se to v těchto pohádkách neobešlo. A v životě tomu není jinak.

Sůl ovšem neslouží jen k dochucení potravin a pokrmů. V domácnosti dokáže divy. Vycídíš s ní šperky, pomůže s úklidem, odstraněním skvrn nebo zamrzáním oken v automobilu.

Opět čistá trouba bez zápachu

Pokud pravidelně pečeš, pravděpodobně se neubráníš špinavé troubě. Tady ti kdysi ukáplo těsto, tady zase šťáva z masa na nedělní oběd. Pokud očista hadříkem a čisticím prostředkem nestačí, přizvi si na pomoc odborníka. Tím je sůl. Stačí jí posypat dno trouby a tu pak zapnout na nejvyšší výkon. Po půl hodině jednotlivé hrudky otři papírovým ubrouskem a dolešti.

Voňavé a jemné ruce

Chystáš česnek na domácí klobásky nebo loupeš a krájíš cibuli na lahodnou cibulovou polévku? Pak tě pravděpodobně nemine typický česnekový a cibulový odér, který se bude z rukou linout i po umytí voňavým mýdlem. Aby ses ho zbavila, stačí si na ruce nakapat trochu citronu. Když k tomu přidáš lžíci soli a směs důkladně několikrát v dlaních promneš, zápach by měl být pryč. Kůži na rukou navíc zbavíš odumřelých buněk a ruce tak budou opěr hladké a jemné.

Sůl na okna v autě i bytě

Námrazy na oknech v autě se zbavíš tak, když okna zevnitř potřeš solným roztokem připraveným ze 2 čajových lžiček soli rozpuštěných ve 3,5 l vody. Pokud provádíš jarní úklid a pustila ses do mytí oken, přidej do kbelíku s vodou hrnek soli, důkladně rozmíchej a roztokem okna umývej tak, jak jsi zvyklá. V zimě okna nebudou tolik namrzat a v létě na nich nebude ulpívat pyl.

shutterstock_138192956.jpg

Se solí toho doma zvládneš víc, než bys možná čekala.
Shutterstock
Sůl se nehodí jen do jídla. Vyzkoušej doma tyhle triky!

Očista žehličky

Čas od času se stane, že se nám na žehličku přilepí umělá tkanina, nečistota nebo potisk oděvu. Pokud chceš nečistotu nebo připáleninu očistit, rozhodně ji z povrchu žehličky neseškrabuj nožem nebo jiným ostrým předmětem. Raději si u žehličky vypni napařování, připrav A4 obyčejného papíru, který posypeš solí a několikrát po něm žehličku přejeď. Nečistota bude během několika sekund pryč.

Záchrana od skvrn

Je obecně známo, že skvrny od červeného vína nebo krve se jen těžko odstraňují. Navíc po odstranění zanechávají nevzhledné fleky. Pokud sis potřísnila oblíbený kousek oblečení nebo polila světlý koberec v obýváku, nepanikař. Znečištěné místo posypej hrstkou soli a přelij vlažnou vodou. Nech chvíli působit, a poté vyper nebo dočisti jemným hadříkem. Po skvrně by nemělo být ani památky.

Dej vale prskajícímu oleji

Není nic horšího, než si uklidit celý byt, a poté se vrhnout na vaření tříchodového nedělního obědu. Pokud připravuješ potravinu, kterou předem omyješ a špatně osušíš, bude na pánvi prskat a pravděpodobně ti zašpiní právě umytou podlahu. Aby pochutina v pánvi neprskala, stačí do ní nasypat pár zrnek soli.

Zapáchající odpady

Ještě před tím, než sáhneš po agresivnějším prostředku, vyzkoušej surovinu, kterou máš běžně ve spíži. Připrav si solný roztok z půl šálku soli a litru horké vody. Ten nalij přímo do dřezu nebo umyvadla, nech několik minut působit a propláchni vroucí vodou. Pro lepší účinnost můžeš do solného roztoku přidat lžičku jedlé soli. Postup opakuj dle potřeby.

Opět lesklý nábytek

Pokud vlastníš proutěné kusy nábytku, možná ti přijde, že časem ztrácí svůj lesk. Pro jeho obnovu stačí proutěný nábytek vydrhnout kartáčkem a opláchnout vodou se solí. Nábytek poté nechej uschnout na sluníčku a pro dokonalý vzhled proceduru dvakrát ročně opakuj.

Čisté šperky

Oblíbené šperky nemusíš nechávat nákladně čistit v klenotnictví. Stačí je vložit do misky, zasypat jedlou solí a zalít horkou vodou. V solné lázni nech šperky několik minut okoupat, poté důkladně opláchni a osuš papírovou utěrkou.

Sůl v kuchyni

Kromě dochucování pokrmů můžeš sůl použít také k praní listových salátů. Abys nečistoty odstranila jednodušeji, propírej salát ve vodě se lžící soli.  Pokud se chystáš na pečení kuřete a bojíš se, aby nebylo suché, vytři vnitřní dutinu solí. Sůl ti pomůže také s nadýchanou šlehačkou nebo těstem. Stačí přidat pár zrnek.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články