Štědrovečerní večeře trochu jinak: bez lepku, laktózy i pro vegany

Bigstockphoto
|
15. 12. 2021
|
Ať už chceš letos ulehčit svému zažívání, nebo hledáš alternativní štědrovečerní menu čistě ze zdravotních důvodů, máme pro tebe několik tipů.

Polévka pro celiaky, na které si pochutnají i ti největší odpírači zeleniny, ryba na maďarský způsob a bramborový salát bez majonézy? Inspiruj se následujícími recepty!

Tradiční štědrovečerní polévka i pro celiaky

Je úplně jedno, jestli se u vás doma pravidelně objevovala hustá hrášková polévka s krutonky, rybí nebo zeleninová s čočkou a houbami. Každá rodina má zaručeně ten svůj nejlepší recept. Jak ale štědrovečerní polévce odlehčit, pokud nechceš vsázet na klasiku? Máme pro tebe recept bez lepku, který si zamiluješ.

Potřebovat budeš:

  • oříšek másla a lžíci rostlinného oleje
  • cibuli
  • česnek
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • sušené houby
  • hnědou čočku
  • brambory
  • zeleninový vývar
  • sůl, pepř
  • čerstvou petrželku

Jak na to?

Zeleninu si očisti a nastrouhej na hrubém struhadle. V hrnci si rozpal olej a přidej k němu změklé máslo. Na něm orestuj cibuli s česnekem, pak přidej nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Jakmile se zeleninová směs rozvoní, zalij ji vývarem a přiveď k varu.

Očisti si brambory a nakrájej je na větší kostky. Pokud chceš mít polévku hustější, jednu z brambor můžeš nastrouhat najemno a do polévky zavařit. Kostky brambor přidej do hrnce a vař, dokud nejsou měkké.

Houby propláchni, nech okapat a přidej k polévce. Na závěr sem vysyp i hrst čočky a nech provařit. Jakmile budou brambory s čočkou měkké, polévku vypni a na závěr do ní přisypej nasekanou čerstvou petrželku.

Víš, že podle starodávných tradic slibuje čočka v polévce dostatek peněz během příštího roku?

Kapr na maďarský způsob

Co by to bylo za štědrovečerní menu bez tradičního kapra? I v tomhle případě pro tebe máme jeden odlehčený recept, který je bez mouky a skvěle se tak hodí i do bezlepkových diet. Navíc kapr tady není smažený, takže je skvělou alternativou odlehčených jídelníčků.

bigstock-christmas-carp-fried-carp-fis-337699309.jpg

Vánoce jsou přece pro všechny, tak si dej do nosu!
Bigstockphoto
Kapr s paprikou? Proč ne? Rozhodně to stojí za zkoušku!

Potřebovat budeš:

  • 4 podkovy z kapra
  • 2 ks větší kapie
  • 1 ks cibule
  • stroužek česneku
  • 0,5 dcl kvalitního bílého vína
  • rajčatovou passatu
  • 1 lžíci nasekané pažitky
  • sladkou a pálivou mletou červenou papriku
  • oříšek másla (můžeš klidně vyměnit za sádlo)
  • sůl a pepř

Jak na to?

Troubu si předehřej na 200 stupňů a vrhni se na přípravu ryby. Porce kapra si osol, opepři, posypej pálivou a sladkou paprikou, potři rozetřeným česnekem a nech zhruba 30 minut odležet při pokojové teplotě.

Pekáček si vymaž máslem a polož do něj okořeněné porce kapra. Zbytek másla můžeš rozprostřít na rybu. Ke kaprovi přidej kapie nakrájené na tenké nudličky, cibuli na kolečka a všechno zalij vínem a rajčatovou passatou. Nech péct zhruba 30 minut a na talíři posypej nasekanou pažitkou.

Veganský bramborový salát

Čím během štědrovečerní večeře doplnit na talíři hotovou rybu?  Rozhodně bramborovým salátem. I ten si ale můžeš připravit bez lepku, laktózy nebo dalších živočišných produktů. Ve finále tak získáš dokonalý veganský salát, který zachutná všem bez rozdílu.

Potřebovat budeš:

  • 1,5 kg brambor (varný typ A)
  • 200 g čerstvé mrkve
  • 100 g čerstvé petržele
  • 100 g čerstvého celeru
  • 100 g mraženého hrášku
  • 200 g kyselých okurek
  • 1 cibuli
  • 200 g sojanézy nebo tofunézy
  • 50 g plnotučné hořčice (bez lepku)
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Jak na to?

Jako první se vrhni na přípravu brambor. Ty důkladně omyj a vlož do velkého hrnce. Neloupej a nech je uvařit ve slupce. Jakmile budou brambory měkké (asi po 30 minutách vaření), slij vodu a nech je vychladnout.

V dalším kastrůlku si povař kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky společně s vodou a lákem z okurek. Jakmile zelenina trochu změkne, vodu slij a zase nech vychladnout.

Cibuli nakrájej najemno a okurky na malé kostičky. Hrášek si nech rozmrznout a zbav ho přebytečné vody. Jakmile brambory vychladnou, oloupej je a nakrájej na kostky do větší mísy. Přidej k nim scezenou zeleninu, nakrájenou cibuli, hrášek a okurky. Promíchej se sojanézou a hořčicí. Na závěr dochuť solí a čerstvě mletým pepřem.

Náš tip: Salát si chystej den dopředu a nech ho v ledničce pořádně uležet.

Máš nějaký svůj tip na odlehčené štědrovečerní menu?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články