Sny: na co se v souvislosti s nimi nejčastěji ptáme?

Bigstockphoto
|
18. 06. 2021
|
Zatímco dřív si lidé mysleli, že spící člověk je mrtvý, s čímž si dlouho nevěděli rady, my už víme, že se smrtí nemá spánek nic společného. Co nás ale stále fascinuje a vzbuzuje naši pozornost, jsou sny. Kde se berou a co znamenají?

Připravily jsme pro tebe obsáhlý článek o tom, na co se lidé ve spojitosti se sny a sněním nejčastěji ptají. Mozek je neuvěřitelně zapeklitý orgán a některá jeho zákoutí svou složitostí opravdu nahání strach.

Co vypovídají sny o našem podvědomí?

Vědci tvrdí, že lidské sny jsou zpracování situací a informací, které jsme pochytili během doby své bdělosti, aniž bychom si je třeba naplno uvědomili nebo s nimi hlouběji pracovali. S velmi zajímavou teorií přišel už psycholog Carl Jung (žijící na přelomu 19. a 20. století), který sny chápal jako kompenzaci toho, co prožíváme v životě. Myslel tím to, že pokud jsme hodně nešťastní a nic se nám nedaří, zdají se nám spíš příjemné, pěkné sny, protože mysl chce kompenzovat neúspěchy, abychom se z nich nezbláznili nebo to na tomhle světě rovnou nezabalili.

Prolistuj si malý kočičí snář a zjisti, co znamená 8 nejčastějších snů!

Na druhou stranu jsme-li v životě šťastní, úspěšní, máme někoho, s kým je nám dobře, často se setkáme se sny, které jsou nepříjemné, zlé a plné hádek s oním člověkem, abychom nepropadli lásce, která by nás mohla zničit, nebo abychom se (naopak než tomu bylo u předchozího případu) nepřivedli do záhuby opojením z vlastního štěstí.

bigstock-top-view-of-smiling-woman-waki-170729963.jpg

Sny vznikají z informací, které mozek zaznamenal, aniž bychom jim třeba připisovali větší hodnotu.
Bigstockphoto
Příjemné sny dokážou navodit dobrou náladu, ty špatné ji dovedou pěkně zkazit.

Zdají se nám jiné sny, když máme horečku?

Jsou toho plné knihy i filmy. Když má někdo horečku, má mnohem živější a v drtivé většině nepříjemnější sny. Setkáváme se s tím ale spíš u dětí než u dospělých. Děti mívají i skutečně hrozné a živé sny, které se mohou měnit až v halucinace.

Lze nějak ovlivnit, zda se nám budou zdát hezké a příjemné sny?

Když se spoustě z nás coby malým dětem často zdály zlé sny, rodiče nám radili, abychom před usnutím mysleli na příjemné věci, na čemž je podle odborníků trochu pravdy. Zároveň ale dospěli spíš k tomu, že hezké sny se nám mohou zdát například při inhalaci lehkých květinových vůní.

Co znamenají noční můry?

Noční můry obvykle sužují děti, ale i dospělé, kteří prožili nějakou traumatizující událost. Protože se noční můry zdají během REM fáze, člověk si je po probuzení dobře pamatuje a je schopen o nich mluvit. Nejsou pravděpodobně ničím jiným než tím, že s oním traumatem či starostí bojujeme. Pokud se nám však jeden motiv noční můry neustále vrací, je nejlepší promluvit si o tom s psychologem. Ten ji může pomoct rozlousknout a pomůže ti zpracovat ten nepříjemný zážitek, na který noční můra odkazuje.

bigstock-203177839.jpg

Noční můry trápí především osoby, které prožily traumatickou událost.
Bigstockphoto
S noční můrou se čas od času setká každý. Pokud se ale potýkáš se stále stejným motivem, bude nejlepší promluvit si o tom s psychologem.

Co znamená sen, který je plný homosexuálního obsahu?

Nemusíš se bát. To, že se ti často zdá o sexu s kamarádkou nebo kolegyní, nevypovídá nic o tom, že by se v tobě snad probouzela lesbička – podle odborníků by se takový sen musel mockrát opakovat a musel by být pestřejší než jen s jedním obrazem, který se stále opakuje. Stejně jako u erotických snů, může sex s blízkou ženou znamenat to, že je ti s ní dobře. Pokud jde třeba o kolegyni, pravděpodobně to odkazuje na spolupráci, která je pro tebe příjemná a přínosná.

Zdají se sny i zvířatům?

Podle všeho ano. Pokud máš doma psa, jistě jsi u něj už někdy zaregistrovala škubání pacek, mlaskání nebo vydávání nejrůznějších zvuků. To mohou být signály, že se tvému čtyřnohému mazlíčkovi něco zdá. Mechanismus spánku zvířat je velmi podobný tomu lidskému. Obsah zvířecích snů je ale dosud neznámý. Vědci se však domnívají, že si zvířata ve snu přehrávají důležité události dne nebo tak praktické věci, jako kde najdou vodu a jídlo.

Co znamená lucidní snění?

Lucidní snění neboli bdělý, vědomý spánek, definujeme jako stav, kdy si člověk uvědomí, že to, co „prožívá“, se mu zdá. Tím pádem může děj snu ovlivnit. Zajímavé je, že tuto techniku lze natrénovat a může si ji osvojit každý – potom může prožívat vědomé sny přesně takové, jaké chce, takže může „prožít“ to, co se mu v realitě nedaří.

bigstock-woman-sleeping-in-bed-on-back-210768106.jpg

Lucidní snění je bdělé snění, při němž si člověk uvědomuje, že sní.
Bigstockphoto
Lucidní snění se může naučit úplně každý.

Co znamená bloudění ve snu?

Bloudění ve městě údajně naznačuje finanční potíže, bloudění v lese zase problémy v práci, především s nadřízeným.

Co znamená sen, v němž je nám partner nevěrný?

To, že se ti zdá o nevěře ze strany tvého drahouška, neznamená to, že by ti byl skutečně nevěrný, uvažoval o tom a chtěl to udělat. Znamená to, že se tvůj mozek touto myšlenkou zabývá, možná se bojíš (třeba i podvědomě), že by ti nevěrný mohl být. Podezírání z nevěry pak pramení především z pocitu vlastní nedostatečnosti a z nízkého sebevědomí. Na tom je třeba zapracovat, aby se sny o nevěře neopakovaly.

Dá se opravdu věřit snářům?

Existuje hned několik teorií, jak vykládat sny. Snáře jsou jedním z nich. Dlouhodobým pozorování i sama můžeš zjistit, co je na výkladech podle snáře pravdy – stačí si zapisovat sny a pak události, které se ti stanou. Poměrně často se ale na diskuzních fórech objevuje, že když se někomu zdá o špinavé řece, onemocní, například ho stihne viróza. Jiní zase nevidí ve výkladu snu podle snáře ani trochu pravdy. 

Související články