Sezóna cuket je tu. Je libo cuketové menu?

Bigstockphoto
|
25. 07. 2021
|
Cukety rostou poměrně rychle, a tak se v sezóně stává, že jich máme najednou tolik, až nevíme, co s nimi. Zužitkuj je podle některého z našich receptů!

Sezóna cuket už je v plném proudu, takže pokud se zrovna chystáš dát se do formy, abys mohla vystavovat své ladné křivky v plavkách, můžeš jásat! Cuketa je totiž z 90 % tvořena vodou a na 100 gramů obsahuje pouhých 20 kalorií. Přitom tě ale díky obsahu vitamínu A dostatečně zasytí. Navíc je bohatá na draslík, který z těla vyplavuje přebytečnou sůl, a taky je skvělým pomocníkem při detoxikaci a odvodnění organismu. Díky jejímu všestrannému využití ji můžeš použít k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Vyzkoušej naše menu a pochutnávej si na cuketě klidně celý den!

Snídaně: Cuketové vafle s parmazánem

Propadla jsi vaflím, ale sladkého už máš dost? Zkus tuhle variantu naslano. Cuketa těsto zjemní a udělá jej vláčným, parmazán jej zase příjemně dochutí a provoní.

Co potřebuješ (2 vafle): 100 g nastrouhané cukety, 1 vejce, 50 ml sójového mléka, 15 g nastrouhaného parmazánu, 50 g celozrnné špaldové mouky

Jak na to?

  • Na struhadle si najemno nastrouhej cuketu, osol a na 10 minut dej stranou, aby pustila přebytečnou vodu.
  • Pak cuketu „vyždímej“, dej do mísy a přidej všechny zbylé ingredience.
  • Směs promíchej a vzniklé těsto nalij do vaflovače. Doba pečení záleží na typu vaflovače, ale trvá to zhruba 4 minuty.
  • Podávej třeba se zastřeným vejcem nebo šunkou.

bigstock-zucchini-waffle-zucchini-frit-375684151.jpg

Máš dost sladkého? Udělej si slané vafle!
Bigstockphoto
Slané vafle jsou skvělé. Zkus třeba právě ty cuketové!

Oběd: Cuketová polévka a zapečené cukety s hovězím masem

Cuketová polévka

Dej si na chvíli pohov od klasických vývarů a vyzkoušej tuhle netypickou cuketovou polévku. V kombinaci se sýrem feta zažiješ opravdovou symfonii chutí.

Co potřebuješ: 1 PL přepuštěného másla (ghí), 1 PL olivového oleje, 1 střední bílou cibuli, 2 stroužky česneku, 600 g cukety, 700 ml zeleninového vývaru, 200 g sýru feta, sůl, pepř

Jak na to?

  • V hrnci rozehřej přepuštěné máslo s olivovým olejem, přidej najemno nakrájenou cibulku a utřené stroužky česneku. Opékej na středním plameni asi 6 minut.
  • Cuketu si nakrájej na kolečka, přidej do hrnce a opékej dalších 10 minut.
  • Směs zalij zeleninovým vývarem a přiveď k varu.
  • Sniž plamen, hrnec přikryj pokličkou a polévku vař do změknutí cukety (asi 10-15 minut).
  • Jakmile bude cuketa měkká, polévku odstav, nechej vychladnout a následně ji rozmixuj tyčovým mixérem.
  • Dochuť solí a pepřem a podávej s nahrubo rozdrobeným sýrem feta.

bigstock-green-cream-vegetable-soup-bro-298491628.jpg

Cuketová polévka tě mile překvapí!
Bigstockphoto
Cuketová polévka je výborná. Jen si okořeň, abys z ní neměla jen krém "bez chuti a bez zápachu".

Zapečené cukety s hovězím masem

Dlabat se dá nejen dýně, ale klidně i cuketa. Zapečené cukety plněné masem tě dokonale zasytí, a ty se tak můžeš vyhnout vysokosacharidovým přílohám.

Co potřebuješ: 1 PL olivového oleje, půlka střední cibule, 500 g kvalitního hovězího masa, 3 stroužky česneku, 2 ČL mleté sladké papriky, 400 g krájených rajčat v plechovce, 6 malých cuket, 60 g parmazánu, 1 středně velké avokádo, hrst čerstvé pažitky, sůl, pepř

Jak na to?

  • Předehřej si troubu na 180 °C.
  • V hlubší pánvi rozehřej lžíci olivového oleje, přidej najemno nasekanou cibuli a asi 2 minuty zprudka opékej na středním plameni. Pak k cibulce přidej mleté hovězí maso a opékej dalších 5 minut.
  • Směs ochuť utřenými stroužky česneku, pepřem, solí a sladkou paprikou.
  • Nakonec přidej krájená rajčata z plechovky, sniž plamen na mírný a směs nech 10-15 minut dusit pod pokličkou.
  • Mezitím si omyj cukety, odřízni svršky a vnitřek vydlabej lžící.
  • Na plech vyložený pečícím papírem rozlož vydlabané cukety, naplň je masovou směsí a nahoře posypej nastrouhaným parmazánem. Pak plech přikryj alobalem a peč v předehřáté troubě na 170-180 °C přibližně 25-30 minut.
  • Než se cukety zapečou, připrav si avokádo – zbav ho pecky a slupky a nakrájej na plátky.
  • Hotové cukety poklaď avokádovými plátky a posypej najemno nasekanou pažitkou.

bigstock-baked-stuffed-zucchini-boats-w-373424287.jpg

Dobrota nabitá bílkovinami, po které nebudeš mít za chvíli hlad? Tady je!
Bigstockphoto
Cuketa se dá s ledasčím zapéct. Mleté maso v ní tě parádně zasytí.

Svačina: Cuketová buchta

Je rychlá a vláčná a cuketu v ní ani neucítíš. K odpolednímu kafíčku jako dělaná.

Co potřebuješ: 1 střední cuketu (200 g), 2 vejce (velikosti L), 100 g erythritolu, 150 g zakysané smetany (16 % tuku), 1 ČL vanilkového extraktu, 250 g celozrnné špaldové mouky (hladké), 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, sůl

Jak na to?

  • Předehřej si troubu na 190 °C.
  • Omyj si cuketu a nastrouhej ji nahrubo.
  • Ve větší míse vyšlehej vejce spolu s erythritolem do pěny (pokud neřešíš kalorie a sacharidy, klidně použij normální bílý cukr).  Pak přidej nastrouhanou cuketu, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt a směs promíchej.
  • Přidej špaldovou mouku, kypřící prášek a špetku soli a důkladně směs prošlehej.
  • Těsto nalij do formy vyložené pečícím papírem, uhlaď povrch stěrkou a dej péct do předehřáté trouby na 25 minut.

bigstock-fresh-zucchini-bread-on-a-wood-376068520.jpg

I dezert může být z cukety!
Bigstockphoto
Cuketová buchta bývá nádherně vláčná.

Večeře: Frittata s houbami

Večeři v podobě frittaty s houbami si klidně můžeš dát i při redukční dietě. Kromě nízkokalorické cukety obsahuje i houby, které se stejně jako cuketa mohou pyšnit nízkým obsahem kalorií a spoustou vody.

Co potřebuješ: 1 PL olivového oleje, 150 g čerstvých hub, 150 g mozzarelly, 7 vajec, 1 stroužek česneku, 70 ml mléka, 100 g cukety, 1 ČL rozmarýnu, 1 šalotka, sůl, pepř

Jak na to?

  • Na pánvi si rozehřej olivový olej a na něm osmahni najemno nasekanou šalotku a česnek.
  • Po 5 minutách přidej na plátky nakrájené houby a cuketu a smaž další 2 minuty.
  • Mezitím si vyšlehej vejce s mlékem a zalij obsah pánve.
  • Ochuť směs solí, pepřem a rozmarýnem.
  • Nahoru dej na plátky nakrájenou mozzarellu, přiklop pokličkou a smaž dalších 5 minut, dokud se neudělají vajíčka.

bigstock-frittata-with-mushrooms-zucch-95962439.jpg

Vynikající frittatu si určitě zase někdy zopakuješ.
Bigstockphoto
Na tuhle večeři jen tak nezapomeneš. Tohle jídlo je prostě famózní!

Večerní mlsání: Cuketové a batátové chipsy s dipem

Ráda si čas od času zobneš k filmu něco dobrého? Zkus tyhle zeleninové chipsy, které jsou skvělou alternativou mastných chipsů ze supermarketu.

Co potřebuješ: 1 střední batáta, 1 cuketa, ¼ ČL mletého chilli, ¼ ČL červené papriky, špetka kajenského pepře, špetka soli, 1 PL kokosového oleje, 120 g bílého jogurtu, šťávu a kůru z jednoho citrónu, 1 stroužek česneku

Jak na to?

  • Předehřej si troubu na 120°C.
  • Cuketu i batátu nakrájej na tenké plátky.
  • Koření smíchej spolu s kokosovým olejem (ale klidně i olivovým) a směs promíchej s plátky cukety a batáty.
  • Plátky poklaď na plech vyložený pečícím papírem a peč zhruba 50 minut na 110-120°C. Průběžně je ale kontroluj.
  • Mezitím si připrav dip: smíchej jogurt spolu s utřeným česnek, citronovou kůrou a citronovou šťávou.
  • Hotové chipsy podávej s dipem.

bigstock-plate-of-a-homemade-roasted-zu-289743325.jpg

Na závěr dne si můžeš dát i nějakou tu dobrotu k televizi!
Bigstockphoto
Cuketové chipsy jsou mnohem zdravější než ty klasické.

Pokud máš nějaké vyzkoušené recepty z cukety i ty, poděl se s námi v diskuzi pod článkem!

Tagy: 
Související články