Salát Caesar s kuřecím masem a křupavými krutonky: klasika, která neomrzí!

Shutterstock
|
12. 07. 2023
|
Nedáš dopustit na čerstvé a svěží saláty? Ráda experimentuješ, ale taky jsi věrná klasice? Pokud byly tvé odpovědi kladné, máme pro tebe jednu stálici na českém i zahraničním nebi. Je jí salát Caesar, který je nesmírně snadný na přípravu.

Salát Caesar se těší oblibě lidí napříč věkem, rasou i planetou. Zvlášť v teplejším ročním období se hodí – dokáže totiž osvěžit, zasytit, ale nepřetíží už tak vedrem unavené tělo. 

S Juliem Caesarem nemá nic společného...

Kdekdo si myslí, že tenhle salát vymyslel sám Julius Caesar. Taky jsi žila v omylu? Teď tě z něj vyvedeme. Salát poprvé spatřil světlo světa ve 20. letech 20. století, kdy ho stvořil italský šéfkuchař Caesar Cardini, který kouzlil v jedné restauraci v Mexiku. Dobrota pak vznikla jako spousta ostatních – z toho, co dům dal. A původně se měla podávat jako jednohubky! 

shutterstock_1673060767.jpg

Tenhle salát znají lidi po celém světě.
Shutterstock
Připrav si skvělý oběd nebo báječnou večeři, která ti dodá bílkoviny, ale neunaví tě k smrti!

Důležité jsou jen správné suroviny a dodržení odpovídajícího postupu přípravy. Ve finále ale půjde o neuvěřitelně prostý, lehký, a přesto velice chutný oběd nebo lehkou večeři, kterou si můžeš dopřát i během diety.

Uznáváme – do původního receptu kuřecí maso nepatří, protože nám ale takhle varianta chutná, rozhodli jsme se maso do receptu přece jen zařadit.

Caesar salát – recept, na který nedáš dopustit

Co potřebuješ: římský salát, 150 g parmazánu, 1/2 bílé bagety z předešlého dne (můžeš zaměnit za toastový chléb), kuřecí prso, 2 čerstvé žloutky, lžičku dijonské hořčice, rovnou (ne vrchovatou) lžičku krupicového cukru, sůl a čerstvě mletý černý pepř, 100 ml panenského olivového oleje, menší stroužek česneku, 4 sardelové řezy, 5 kusů ančoviček

Jak na to?

  • Římský salát důkladně omyj a nech okapat nebo vysuš v sušičce.
  • Nakrájej na zhruba dvoucentimetrové plátky a vlož do mísy nebo na větší talíř.
  • Kuřecí maso můžeš rozkrájet na menší nudličky a narychlo ho orestovat nebo ho ponechat vcelku a zprudka orestovat na rozpálené pánvi.
  • Pak ho stačí pomalu dopékat v troubě. Že je maso připravené, poznáš tehdy, když ho uprostřed nařízneš a z řezu bude vytékat šťáva. Snaž se ho nepřesušit!
  • Během dopékání masa se dej do přípravy zálivky. Do nádoby s mixérem vyklepni dva čerstvé žloutky, přidej dijonskou hořčici, krupicový cukr (podle chuti), sůl a čerstvě mletý pepř, olivový olej, nasekaný stroužek česneku, sardelky a ančovičky. Všechno rozmixuj do hladka a v případě potřeby dochuť.
  • V troubě, kde pečeš maso, si orestuj na kostičky nakrájenou bagetu nebo toastový chleba. Křupavé krutonky můžeš připravit taky na pánvičce s oříškem másla a čerstvými bylinkami.
  • Pokud hledáš dietní variantu, upřednostni troubu. Do misky se salátem vlož maso pokrájené na menší nudličky nebo plátky, zalij dresinkem, přidej nastrouhaný parmazán a křupavé krutonky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články