Proč prádlo z pračky páchne? Tohle jsou nejčastější důvody

www.bigstockphoto.com
|
26. 02. 2019
|
Je zcela na místě očekávat, že bude vyprané prádlo vonět po prášku, případně aviváži, kterou jsi použila. Když ale z bubnu pračky vylovíš prádlo, které nepříjemně zapáchá, něco je špatně. Proč vyprané prádlo nevoní?

Jaká je naše přirozená reakce, když zatuchlé prádlo z pračky vytáhneme? Obvykle ho dáme zpátky a přidáme o to víc aviváže. Pokud je na vině něco z níže uvedeného, ani celá lahvička aviváže a nejdražší prací prášek nepomůžou. Na vině může být nejen nízká teplota, ale třeba také špinavá pračka, špatně zvolený prací prostředek, málo anebo naopak hodně prášku či nižší spotřeba vody.

Špinavá pračka

Problémem, který nás pravděpodobně napadne jako první, je špinavá pračka anebo její filtr. K čištění můžeš použít obyčejný ocet, sodu anebo citronovou šťávu. V drogeriích také pořídíš speciální čističe pračky. Kromě samotného bubnu a nádrže na prací prášek a aviváž se zaměř také na filtr pračky a její těsnění, kde se může skrývat spousta nevypláchnutých nečistot.

Praní při nižších teplotách

Ze všech stran se na nás valí informace, jak je ekologické a ekonomické prát při nižších teplotách. Sice nějakou tu kačku ušetříme, příroda nám poděkuje, prádlo ale může začít nepěkně zapáchat. Proto je dobré, pokud prádlo čas od času proženeme teplotou 60 stupňů. Ručníky, povlečení nebo utěrky se pak nemusíme bát vyprat na „vyvářku“ – čili na 90 stupňů.

bigstock-222758527.jpg

Čisté a voňavé prádlo bohužel není samozřejmost.
Bigstockphoto
Někdy pomůže běžná údržba, jindy musí přijít opravář.

Používání pracích gelů

Nepříjemný zápach může být způsobem používáním pracích gelů. Některé z nich totiž mohou kvůli konzistenci zanášet úzká místa, kterými se mají spláchnout do pračky. Bohužel, podobný efekt má i úsporný a k přírodě přátelský mýdlový sliz, případně používání nekvalitních, levných aviváží.

Nízká spotřeba vody a přeplněná pračka

Za zapáchající prádlo ale může také nízká spotřeba vody. Dnešní moderní pračky jsou vybaveny nespočtem „eko“ programů. Některé ale ve finále nadělají více škody, nežli užitku. Pračku taky zbytečně nepřeplňuj! K jednotlivým kusům prádla se voda s práškem nemusí vůbec dostat, což má za následek zatuchlé a špatně vyprané prádlo.

Zavřená pračka

Zatuchlé prádlo je nepochybně způsobeno také tím, pokud jej ihned po vyprání nepověsíš. Během několika hodin prádlo v bubnu pračky zasmrádne. Mokré prádlo se totiž v zavřené pračce zapaří a zápach na sebe nenechá dlouho čekat.

Vodní kámen

Za smrduté prádlo může také vodní kámen. Ten se usazuje na topné spirále společně s dalšími nečistotami. Spirála tak nehřeje a ve studené vodě bez speciálních pracích prostředků prádlo nevypereš. Jednou za dva měsíce proto pračku zbav usazenin odvápňovacím prostředkem.

Kdy volat odborníka?

Pokud se tě netýká ani jedna z výše zmíněných možností, pračku jsi důkladně vyčistila, topnou spirálu odvápnila, nepoužíváš gely, prádlo sušíš ihned po vyprání, pračku nepřeplňuješ a pereš na vysoké teploty, pak je na místě zavolat opraváře. Problém totiž může být s čerpadlem pračky, které nepracuje tak, jak má a špinavá voda se vrací do prádla. To se pak máchá znovu ve špíně, a proto může páchnout i po vyprání.

Trápí tě zatuchlé prádlo? Nebo jsi tenhle problém vyřešila? 

Tagy: 
Související články