Pro zázvor nemusíš do obchodu. Vypěstuješ ho snadno doma

bigstockphoto.com
|
22. 05. 2020
|
Ať se ti to líbí nebo ne, není mnoho rostlin, které je tak jednoduché pěstovat v domácích podmínkách. Jednou z těch, u kterých to dost dobře jde, je zázvor. Stačí si přinést z obchodu kousek kořene, správně tedy oddenku, a zasadit ho do hlíny.

Proč pěstovat zázvor?

Zázvor patří mezi nejzdravější a nejchutnější koření na světě. Je doslova nabitý živinami a biologicky aktivními látkami, které prospívají zdraví našeho těla i mozku. Díky účinné látce gingerol má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky. Kořen zázvoru pomáhá v léčbě různých druhů nevolnosti, zmírňuje bolesti a otoky svalů, snižuje hladinu cukru v krvi a pomáhá v léčbě chronických zažívacích obtíží.

Sazeničky, semínka nebo kořen?

Pokud se rozhoduješ, co použít k domácímu pěstování, vedle nešlápneš ani s jednou výše uvedenou variantou. Je samozřejmě super, když získáš poctivou sazeničku zázvoru třeba od místního zahrádkáře, zasadit můžeš ale i kousek kořene, který sis přinesla z obchodu a zázvor vypěstuješ také z obyčejných semínek.

Na kráse záleží

Alespoň teda co se týče zázvoru a jeho kvality. K zasazení vybírej jen pevné, neseschlé oddenky, které ponoř na dva dny do vody. Jakmile se zázvor „napije,“ rozřež ho na jednotlivé kousky, dle růstových oček. Takhle upravené části oddenku sázej do květináče a nech zakořenit na světlém a teplém místě v bytě nebo domě. Po zakořenění sazenice přesaď do většího květináče.

bigstock-ginger-tea-cup-with-lemon-gin-356384948.jpg

Vypěstovat zázvor není nijak extrémně složité.
bigstockphoto.com
Vypěstuj si zázvor a měj ho pořád po ruce.

Nekonečná zásoba zázvoru

Zázvor je nenáročnou rostlinkou s úžasnými účinky. Pěstovat ji navíc můžeš jak doma v květináči, tak venku. Jen pozor na první mrazíky, ty zázvoru neprospívají. Kořen (oddenek) je možné sklízet až po desíti měsících. Že je čas sklizně poznáš podle nažloutlých listů. Zaschlé listy vyhoď, hlavní kořen spotřebuj a v půdě nech jen několik vedlejších oddenků. Zajistíš si tak nekonečnou zásobu čerstvého zázvoru.

Jak zázvor zužitkovat?

Aromatické oddenky s úžasnou chutí a vlastnostmi se skvěle hodí pod maso, do polévek asijské kuchyně, čaje nebo osvěžující letní limonády. Vyrobit si můžeš i domácí „zázvorovici“ z oloupaného kořene, medu, citronu a oblíbené pálenky. Zázvor je skvělý naložený nebo jako součástí omáček. Hodí se i do nejrůznějších těst nebo třeba čaje.

Zázvor dokáže leštit sklo i desinfikovat

Účinky zázvoru znaly už naše babičky. Ty navíc zázvorové slupky používaly k leštění skel i jako přírodní dezinfekci (bacha, vážně dost štípe). Ze sušeného zázvoru si připravíš taky aromatické pytlíčky do skříně nebo voňavé pot-pourri. Navíc aroma zázvoru je dobrou prevencí proti nespavosti a odpuzuje nezvané hmyzí návštěvníky.

Máš ráda zázvor, nebo ho nemůžeš ani cítit? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články