Připrav si doma espresso tonic. Povzbudí a naladí tě na léto

Shutterstock
|
14. 07. 2023
|
Takhle povzbudivý a osvěžující drink tu snad ještě nebyl. Spojení dvou hořkých chutí nemůže dopadnout špatně, zkus to sama!

Espresso tonic nebo taky tonicpresso už jsi možná letos nebo loni ochutnala v nějaké té kavárně. Jestli ti tenhle drink zachutnal, neváhej a namíchej si ho doma. Je to úžasně jednoduché a můžeš s ním třeba mile překvapit i návštěvu. Kombinace hořké (nebo nakyselé) chuti espressa s hořkou a sladkou chutí tonicu společně s kyselostí limetky je tak specifická, že na ni konzument nezapomene.

Koho tohle může napadnout?

Ačkoli na kávu jsou přeborníci jiné národy, poprvé smíchali espresso s tonikem Švédi, údajně po dlouhé party, po níž se chtěli něčím nakopnout, ale zbyl jim už jen tonic. A káva. A protože to vůbec nebylo špatné, nápad se hodně rychle šířil. Dneska si tenhle nápoj napříč Evropou (minimálně).

shutterstock_1773563066.jpg

Espresso tonic vznikl ve Švédsku, odkud se šířil dál do Evropy.
Shutterstock
Espresso tonic tě osvěží a povzbudí. Co víc si v horkých dnech přát?

Jak si espresso tonic připravit?

Není to žádná věda, jen to chce mít doma kvalitní kávu na přípravu espressa (tedy plus mínu 28 g kávy), 600 ml tonicu, 2 limetky a 20 kostek ledu. To ti vyjde na 4 porce.

Jak na to?

  • Do vyšších sklenic dej po pěti kostkách ledu a přidej měsíček pořádně omyté limetky.
  • Obojí zalij tonicem tak 4 centimetry pod okraj sklenice.
  • Připrav si dobré espresso. To vlij do skleničky, na led, pomalu, aby káva nepěnila.
  • Z druhé limetky ostrouhni plátky kůry a dozdob jimi nápoje. Hotovo!

Na ozdobení můžeš klidně použít i plátek pomeranče, ten pak celý drink lehce osladí (což pro někoho nebude na škodu). Nic složitého, že? A to osvěžení opravdu stojí za to. Navíc tě v kavárně může drink vyjít i na 100 Kč. Doma je to mnohem levnější a můžeš si ho klidně dopřát častěji.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články