Prací prášek versus gel: proč je dobré mít doma oboje?

Shutterstock
|
21. 02. 2023
|
Prací prášek, gel nebo kapsle? Lámeš si hlavu nad tím, co v široké nabídce vybrat? Poznej výhody a nevýhody prášku a gelu a budeš mít prádlo dokonale čisté a voňavé.

Naše mamky to měly jednoduché, praly v prášku, protože nebylo nic jiného na výběr. Časem na trhu přibyl prací gel a potom ještě praktičtější gelové kapsle. Možná tě napadlo, že pracímu prášku už odzvonilo, ale není to tak. Prozradíme ti proč a dozvíš se taky, kdy je vhodnější sáhnout po tekuté variantě a kdy po sypké.

shutterstock_2138194111.jpg

Výběr je dneska pestrý. Je potřeba se ve výrobcích zorientovat.
Shutterstock
Gelové kapsle jsou praktické, ale nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Prací prášek: volba číslo 1 na světlé a znečištěné prádlo

Prací prášek je klasika a jeho prvenství neohrozily ani gelové přípravky. Přidávají se do něj bělicí látky a ostatní suroviny, které jsou v suchém stavu stabilnější a aktivují se až po kontaktu s vodou. Je tedy koncentrovanější a líp si poradí s bělením a fleky od kávy, čaje, kakaa, ovoce nebo zeleniny.

Prášek na praní bude mít vždycky své fanoušky, protože líp působí na skvrny a cenově je nejvýhodnější.

Jeho nevýhoda je ovšem nižší šetrnost k barevným kouskům a horší rozpustnost. Jestli pereš na málo stupňů a krátký program, nemusí dojít k úplnému rozpuštění a na oblečení můžou zůstat bílé fleky. Nehodí se ani pro černé oblečení, na němž může vytvořit nevzhledné mapy.

Náš tip: Abys nemusela řešit dávkování prášku, vyzkoušej lisované tablety.

Prací gel: je šetrnější k barvám a hodí se i na ruční praní

Gel vyniká svou rychlou rozpustností a jednoduchým dávkováním. Neobsahuje bělicí složky, proto si tvoje kousky déle uchovají zářivou barvu. Bohužel ale není tak účinný jako prášek. Na minimálně špinavé prádlo nebo zpocené sportovní oblečení gel postačí. Běžné nečistoty odstraní při nižších teplotách a kratším programu. Se špatně odstranitelnými skvrnami si ale neporadí.

Na oblečení nezanechává žádné nežádoucí stopy a je mnohem šetrnější k vláknům i barvám. Proto je taky vhodný k praní speciálních materiálů, jako je vlna nebo funkční prádlo.

shutterstock_1403130461.jpg

Prací gel je šetrnější k prádlu, ale s velkým znečištěním si neporadí.
Shutterstock
Pokud chceš posílit účinek gelu, nanes ho rovnou na skvrnu a nech krátce působit.

Gelové kapsle: snadno se skladují a usnadní dávkování

Gelové kapsle mají stejné vlastnosti jako prací gel, jen jsou koncentrovanější. Gel je uložen v tenkém, lehce rozpustitelném obalu, takže nemusíš řešit dávkování. Jednoduše tabletu hodíš do zadní části bubnu a můžeš začít prát. Nevýhoda kapslí je vyšší pořizovací cena.

Jak se ještě dělí prací prostředky?

  • univerzální – zaměřují se na odstranění skvrn a bělost
  • speciální – zaměřují se na konkrétní úkol nebo problém, například na zabránění vzniku žmolků, většinou jsou ve formě gelu

Jak vidíš, střídání gelu a prášku se vyplatí, proto měj doma obě varianty. A abys měla prádlo dokonale čisté, pračku nepřeplňuj (jen tak bude prací prostředek maximálně účinkovat), udržuj ji v čistotě a per na vhodný program.

Zdroj

Tagy: 
Související články