Pobyt ve tmě ti pomůže proti vyhoření a ukáže ti novou cestu

Bigstockphoto
|
08. 02. 2022
|
Už jsi někdy slyšela o pobytu ve tmě, terapii tmou nebo léčbě tmou? Jde o jednu a tu samou záležitost, která může nadmíru prospět i tobě.

I u nás v Česku už je dost míst, kam se můžeš na pobyt ve tmě vydat. Proč to ale vůbec udělat a kdy?

Tmou nejen proti vnitřní prázdnotě

Terapie tmou je skvělá pro všechny, kteří cítí vnitřní prázdnotu, je toho na ně moc, přestávají zvládat tlak všedních dní, procházejí těžkou životní situací, chtějí zažít minimum podnětů, potýkají se s vnitřním konfliktem nebo třeba mají dojem, že žijí život druhých a na ten jejich už jim nezbývá čas.

Co ti pobyt ve tmě dá?

Pozitivních aspektů léčby tmou je celá řada. Zklidníš se, necháš odpočinout mysl, získáš nadhled nad svými dlouhodobými problémy, upravíš si žebříček hodnot, objevíš nové vize, strávíš čas jen sama se sebou, takže se možná ještě líp poznáš! Pak si taky srovnáš hladinu melatoninu, takže důsledkem pobytu ve tmě může být zlepšení kvality spánku, zvýšíš si sebevědomí… Je toho dost.

bigstock-work-life-balance-relaxation-w-330603934.jpg

Pobyt ve tmě pomáhá třeba tehdy, když cítíš, že se blíží vyhoření.
Bigstockphoto
Během pobytu ve tmě si odpočine tělo i mysl. Možná se pak rozhodneš úplně změnit svůj život!

Jak terapie tmou probíhá?

Nejdřív si pochopitelně domluvíš termín a taky volno v práci. Všechny připravíš na to, že prostě nebudeš číst e-maily a tvůj telefon bude po celou dobu vypnutý. Svým blízkým dej kontakt na poskytovatele pobytu ve tmě, pro případ, že by se něco vážného stalo.

Tmu si můžeš užít v miniaturních chatičkách nebo v pokojích. Možností je u nás docela hodně. Všechny tyhle prostory jsou odizolované od světla. Bývá tu nezbytné vybavení, jako toaleta, umyvadlo, sprcha a kuchyňský kout, samozřejmě postel. Někde je i místo na cvičení, třeba na protahování, pilates nebo jógu.

O vzduch se nemusíš bát, všechno je promyšlené. Pravděpodobně ti ho bude měnit ventilátor, jehož výkon si můžeš někde i uzpůsobit. V pokoji nebo chatičce se zamkneš, aby ses cítila v bezpečí, ale poskytovatelé mívají náhradní klíček pro případ, že by se něco nenadálého stalo (třeba by hořelo nebo se přihnala povodeň).

Součástí „ubytování“ bývá komunikační přístroj, jehož prostřednictvím si přivoláš terapeuta, když ho budeš potřebovat.

jídlem je to pěkně zapeklité. Abys úplně ztratila pojem o čase, můžou ti ho přinést třeba 1x za 24 hodin (samozřejmě na celý den), ale vždycky v jiný čas. Strava je lehčí, aby si odpočinul i trávicí systém. To ale neznamená, že budeš ve tmě o hladu.

Ideální délka pobytu je 7 dní, ale když to bude nutné, můžeš to celé kdykoli přerušit. Někde se dají zařídit i kratší termíny, ale teprve po 2-3 dnech dochází ke správnému uvolnění těla a mysli.

Pravděpodobně všude platí, že si s sebou nesmíš vzít alkohol a cigarety (o drogách nemluvě), elektroniku a chemické hygienické přípravky.

Kolik tahle „legrace“ stojí?

Někde je cena za noc pevně daná, jinde je příspěvek dobrovolný! Obvykle se ale platí 1 000 Kč za noc, tedy 7 000 Kč za týden. Může to být nejlepší dovolená tvého života.

Kdo by na terapii tmou neměl ani pomyslet?

Je bohužel celá řada lidí, kteří by na léčbu tmou neměli přistupovat. Jsou to psychicky nemocní lidé, ti s fóbií ze tmy a z uzavřených prostor, závislí na alkoholu, lécích, drogách a nikotinu, těhotné ženy, pacienti se závažnými alergiemi a s poruchami příjmu potravy. Pobyt ve tmě můžeš případně pořešit se svým lékařem, ale obecně se doporučuje najít jiný způsob zklidnění.

Absolvovala jsi terapii tmou, nebo o ní uvažuješ? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články