Ochutnej zeleninovou polévku minestrone, klenot italské kuchyně

Bigstockphoto
|
28. 11. 2021
|
Těžko bys hledala typičtější italskou polévku, než je minestrone. Její vydatné složení plné zeleniny slibuje neuvěřitelně variabilní a lahodnou pochoutku, která tě pořádně zahřeje.

Minestrone je polévka, která má mnoho podob. Je známá třeba milánská, toskánská, janovská, neapolská nebo zimní verze. Římská verze obsahuje hnědé fazole, kdežto v Toskánsku se používají spíš ty bílé. V italské kuchyni byla součástí chudé kuchyně (cucina povera). Šlo totiž o skromný pokrm, který byl ve své době podáván jako hlavní jídlo.

Název téhle lahodné zeleninové polévky byl odvozen z italského slova minestra, polévka. Není se tak čemu divit, že ji Italové považují za tu nejlepší polévku na světě.

Nikde není psáno, že by se musela připravovat vždycky podle stejného receptu, takže si bez ostychu můžeš její složení přizpůsobit tomu, co máš v polévce ráda. Zároveň někteří obměňují její složení podle aktuální sezóny, kdy se do ní přidává ta zelenina, která je zrovna k dispozici.  

Můžeš taky využít přebytky ve spíži, které nemáš jak jinak spotřebovat. Stejně tak si můžeš udělat lehkou variantu místo té vydatné.

Příjemné je taky to, že u minestrone funguje zákon jednoho hrnce, takže během její přípravy nezašpiníš skoro žádné nádobí. Zvládne ji navíc naprosto každý, i úplný začátečník.

bigstock-hearty-italian-minestrone-soup-389757901.jpg

Minestrone pochází z Itálie a bývala pokrmem chudých.
Bigstockphoto
Zatímco dřív patřila polévka minestrone do kuchyně chudých, dneska si ji rád dá i ten nejmlsnější jazýček.

Recept na vydatnou italskou polévku minestrone

A teď už ke slíbenému receptu!

Co potřebuješ (na 4 porce): 2 polévkové lžíce olivového oleje, 250 g tyrolského špeku, 4 stroužky česneku, 1 mrkev, 1 cibuli, 1 fenykl, 2 řapíkaté celery, 1 bobkový list, 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 1,5 litru kuřecího vývaru, 400 g konzervovaných drcených rajčat, 150 g těstovin, konzervu bílých fazolí cannelloni, 90 g bazalkového pesta, sůl a pepř

Jak na to?

  • Rozpal v hrnci olej a na střední plamen dej asi na 3 minuty opékat nakrájený špek.
  • Mezitím si najemno nasekej česnek, cibuli, fenykl, celer a na kostičky nakrájej mrkev.
  • Společně s bobkovým listem přidej všechnu nakrájenou zeleninu do hrnce a pokračuj v opékání přibližně dalších 7 minut.  
  • Pak do směsi vmíchej protlak, následně přilij vývar společně s drcenými rajčaty a polévku přiveď k varu.
  • Jakmile začne vřít, vsyp do ní těstoviny a vař na středním ohni dalších 10 minut.
  • K úplnému konci vaření přidej ještě nakrájenou kapustu a fazole. Polévku prohřívej další 2 minuty.
  • Teď už jen stačí polévku dochutit solí a pepřem, naservírovat do talířů a ozdobit bazalkovým pestem. Můžeš ji podávat třeba i se strouhaným parmazánem nebo rozpečenou bagetkou.

Náš tip: Pokud nejíš maso, stačí vynechat slaninu a nahradit ji třeba mozzarellou.    

Co si do této klasické italské polévky přidáš ty?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články