Ochutnej chutney – luxusní omáčku, která skvěle chutná i vypadá

Bigstockphoto
|
14. 05. 2022
|
Možná jsi o něm už slyšela a možná ho taky ochutnala třeba u příležitosti letních grilovaček. Spojení netradičních surovin a chutí je pro něj typické.

O čem je řeč? O dobrotě, která se ve světě proslavila pod názvem chutney. U nás jsme si tuhle sladkokyselou salsu počeštili a udělali z ní „čatní“ (klidně piš i s tvrdým „y“). Kde se vlastně chutney vzalo a proč mu neodoláš?

Chutney jako obdoba latinské salsy

Pokud bychom se koukly na historii téhle zvýrazňující omáčky, pravděpodobně najdeme jistou podobnost u salsy z latinské kuchyně. Chutney je doslova nabušené řadou navzájem skvěle se doplňujících chutí, a dokonale tak zvýrazní teplou i studenou kuchyni. Navíc ho nespotřebuješ moc. Většinou stačí lžička nebo dvě.

Originální chutney pochází podle dochovaných pramenů z Indie, kde bylo vyráběné z čerstvého ovoce a koření. Během koloniální éry Britové přivezli chutney na svůj ostrov, odkud se dostala tahle pochutina do ostatních britských kolonií, včetně jižní Afriky a karibských ostrovů. Popularita chutney nezaostává ani v dnešní době. Zmínění Britové na něj nedají dopustit a vyrábí ho v mnoha obměnách.

Z čeho se chutney vyrábí?

Pro výrobu chutney se používá nespočet rozmanitých ingrediencí. Často se v základních receptech kombinují chutě slané, sladké i kyselé. Nechybí ovoce, zelenina, ba ani aromatické koření.

V žádném dobrém chutney by neměl scházet kvalitní zelený pepř. Každá rodina má ale pravděpodobně ten svůj nejlepší recept na dokonalou salsu, který se dědí z generace na generaci.

K výrobě se zpravidla používají nesladké druhy zeleniny, které se následně kombinují s ovocem. Použít můžeš i to nezralé a oloupané (typicky třeba zelené banány, manga, broskve apod.). Skvělá je i rebarbora nebo čerstvé lesní ovoce (borůvky, ostružiny, maliny, lesní jahody), které dodá chutney lehké a osvěžující aroma.

Triky na přípravu dokonalého chutney

  1. Z ovoce můžeš použít jak to čerstvé (mango, citrusy, meruňky, broskve), tak to sušené (rozinky, meruňky, švestky…).
  2. Domácí chutney skvěle dochutí skořice, zázvor, muškátový oříšek i květ, hřebíček, nové koření a kardamom.
  3. Neboj se experimentovat s bylinkami. Chutney osvěží třeba čerstvá máta a koriandr.
  4. Pokud chceš chuť chutney zjemnit, smíchej ho se smetanovým sýrem, zakysanou smetanou nebo majonézou.
  5. Dochutit chutney můžeš česnekem (klidně medvědím česnekem) i extra panenským olivovým olejem.

Vyzkoušej tyhle vymazlené recepty

Chystáš grilovačku nebo chceš prostě návštěvu překvapit netradiční kombinací vůní a chutí? Nudí tě obyčejný kečup, hořčice nebo tatarka? Vyzkoušej některý z následujících receptů na dokonalé domácí chutney, které se skvěle hodí k obloženým mísám, pod maso i do burgeru!

Chutney z karamelizované cibulky

Co potřebuješ:

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce přepuštěného másla (ghí)
  • 1,5 kg červené cibule
  • 300 g třtinového cukru
  • 200 ml kvalitního vinného octa
  • 3 lžíce extra jemného a kvalitního balzamikového octa
  • 3 stroužky českého česneku
  • 1 polévkovou lžíci hrubozrnné hořčice
  • 1/4 lžičky drcených chilli papriček

Jak na to?

Ve velké pánvi si zahřej olej společně s přepuštěným máslem. Osmahni cibulku (cca 35 minut), ale nespal ji. Její množství by se ti mělo podařit zredukovat asi na polovinu.

Do osmažené cibule vmíchej třtinový cukr, zvyš teplotu a karamelizuj po dobu 10 minut. Sniž teplotu, přidej půl lžičky soli a všechny ostatní – na kostičky nakrájené – suroviny.

Dus odkryté na středním plamenu asi 40 minut. Nezapomeň průběžně míchat. Výsledkem by mělo být sladkokyselé chutney tmavohnědé karamelové barvy. Horké chutney přesuň do umytých skleněných lahviček, zavři a nech vychladnout. V ledničce ti vydrží klidně i půl roku.

Extra jednoduché jablkovošvestkové chutney

Co potřebuješ:

  • 2 velká jablka
  • 10 kusů švestek (můžeš použít i ty sušené a den předem namočené ve vodě)
  • 5 přezrálých rajčat
  • skořici
  • kardamom
  • chilli
  • panáka kvalitního bourbonu nebo brandy

Jak na to?

Jablka očisti, zbav jádřince a stopky, nakrájej na malé kostičky a společně s nakrájenými švestkami a rajčaty dus v hrnci zhruba 40 minut. Na konci přidej veškeré koření, alkohol, nech zredukovat, vychladnout a ve skleničkách ulož do lednice.

bigstock-tomato-confiture-jam-chutney-428600846.jpg

Chutney se dá udělat takřka ze všeho.
Bigstockphoto
Čatný už jsi možná jedla, jen o tom nevíš. Je docela rozšířené!

Višňové chutney se zázvorem

Co potřebuješ:

  • 1 kg vypeckovaných višní
  • 4 velké cibule
  • 2 dkg čerstvého zázvoru
  • 15 dkg třtinového cukru
  • 10 dkg medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce kvalitního vinného octa
  • 1 lžíce zeleného pepře
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1 lžičku drceného kardamomu
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 7 nadrcených (nebo namletých) hřebíčků

Jak na to?

Cibuli a zázvor nakrájej nadrobno a společně s višněmi dej do hrnce s tlustým dnem. Přidej ostatní ingredience a na mírném ohni vař zhruba 45 minut. Horkou směsí naplň skleničky, uzavři a po vychladnutí uchovávej v chladu a ledničce.

bigstock-homemade-diy-natural-canned-ye-433267424.jpg

V chutney můžeš smíchat zeleninu s ovocem.
Bigstockphoto
V chutney můžeš spojit všechny chutě. Jen je musíš pěkně poladit.

Máš nějaký svůj oblíbený recept na dokonalé chutney?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články