Netradiční tataráky: Zkus ten s hlívou nebo ovocem

Bigstockphoto
|
22. 10. 2021
|
Tatarák, jinak taky tatarský biftek, je jídlo, které připravujeme nejčastěji ze syrového hovězího masa.

Maso se namele a klasicky servíruje s cibulí, solí, pepřem, topinkou s česnekem, hořčicí a žloutkem. Suroviny použité k přípravě klasického tataráku se nicméně v různých částech světa liší.

Pokud ti maso zrovna dvakrát „nejede“ nebo chceš jednoduše vyzkoušet jiné „tatarákové“ alternativy, máme pro tebe několik receptů na originální směsi, které stojí za to. Dáš přednost ten s houbami nebo ovocem?

Houbový tatarák s hlívou a žampiony

Milovníky houbových pokrmů hned v úvodu potěšíme houbovým tatarákem. Ten si v ničem nezadá s klasikou a navíc příjemně potěší vyváženou chutí.

Potřebovat budeš:

  • 200 gramů hlívy ústřičné
  • 200 gramů hnědých žampionů
  • 100 gramů hub (i sušené nebo mražené)
  • 150 gramů rajského protlaku
  • malou cibuli
  • stroužek česneku
  • lžíci sójové omáčky
  • lžičku worcesterské omáčky
  • lžičku uzené sladké papriky
  • hnědý cukr
  • kmín
  • mletou chilli papričku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • chléb

Jak na to?

  • Houby povař alespoň 10 minut, pak slij a nech okapat. Okapané houby nasekej najemno nožem, případně namel nahrubo ve strojku na maso.
  • Do pánve přidej olej a nech na něm zpěnit půlku nadrobno nakrájené cibule. K cibuli přidej česnek, houby, protlak, cukr a koření a za stálého míchání dvě minuty opékej.
  • Směs odstav a nech vychladnout. Vedle na pánvi si osmaž topinky, které budeš spolu s česnekem k tataráku podávat.

Ovocný tatarák pro fajnšmekry

Milovníci ovoce, a hlavně děti si určitě zamilují osvěžující ovocnou variantu tataráku, která se skvěle hodí jako rychlý dezert nebo sladká tečka domácí grilovačky.

Potřebovat budeš:

  • 2 kiwi
  • mango
  • jahody
  • hroznové víno
  • třtinový cukr nebo med
  • skořici
  • čokoládu (na vaření)

Jak na to

  • Ovoce jednoduše očisti, nakrájej na malé kostičky a promíchej s cukrem nebo medem.
  • Přidej špetku skořice, rozehřej si čokoládu, kterou tatarák pokapeš, a podávej.

bigstock-traditional-homemade-french-st-425280947.jpg

Tatarák si můžeš udělat i s ovocem!
Bigstockphoto
Tatarák a topinky? Boží kombinace!

Bramborový tatarák s hořčicí

Pokud máš doma nadbytek brambor a jsi si jistá, že je jinak nevyužiješ, můžeš z nich zkusit připravit bramborový tatarák, který je sice netradiční, o to víc tě ale překvapí.

Potřebovat budeš:

  • 4 brambory
  • 2 stroužky česneku
  • 100 gramů anglické slaniny
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • chilli papričku
  • jarní cibulku
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

  • Brambory opláchni, dej do hrnce s vodou a uvař. Uvařené brambory oloupej a nakrájej na malé kostičky.
  • V pánvi opeč nakrájenou anglickou slaninu, kterou následně přimícháš do brambor.
  • K bramborům přidej hořčici a prolisovaný česnek a nakonec všechno dochuť solí a pepřem.
  • Podávej s topinkou potřenou česnekem a nakrájenou jarní cibulkou.

Veganský tatarák

Že zrovna dvakrát neholduješ masu ani živočišným produktům? Pro vegany tu máme jeden tatarák, který se jim trefí do chuti i vkusu.

Potřebovat budeš:

  • 4 menší brambory
  • 3 lžíce slunečnicových semínek
  • 5 kusů sušených rajčat naložených v oleji
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžíce kvalitní sójové omáčky
  • 4 lžičky sladké papriky
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • cibuli
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

  • Brambory vlož do hrnce s vodou a i se slupkou je uvař. Cibuli nakrájej na malé kousky a osmaž.
  • Uvařené brambory nastrouhej a zlehka rozmixuj se třemi lžícemi předem namočených slunečnicových semínek, sušenými rajčaty, cibulkou, česnekem, protlakem, hořčicí, sójovou omáčkou, kmínem a sladkou paprikou.
  • Hotový tatarák dochuť solí a pepřem a podávej společně s opečenou topinkou.

Raw tatarák z avokáda a sušených rajčat

Avokádo můžeš využít nejen při péči o pleť, ale zejména v kuchyni. Kromě pomazánek, salátů nebo oblíbených buddha bowl je skvělé také jako základ tohohle raw tataráku.

Potřebovat budeš:

  • 2 avokáda
  • 1 červenou papriku
  • 1 cibuli
  • hrst sušených rajčat naložených v oleji
  • 1–2 stroužky česneku
  • lžíci extra panenského olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

  • Avokádo rozkroj, odstraň z něj pecku a nakrájej na malé kostičky. Na podobně velké kostky nakrájej taky papriku a sušená rajčata.
  • Česnek a cibuli nakrájej najemno. Všechny suroviny, kromě cibule rozmixuj v mixéru (cibule by zhořkla) a dochuť solí a pepřem.
  • Tatarák si pak můžeš namazat na různé pečivo a dozdobit klasickou nebo jarní cibulkou.

Máš ráda klasický tatarák? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články