Luxusní těstovinový salát: tři recepty, které vystřelí tvoje chuťové buňky do nebe

Shutterstock
|
29. 10. 2022
|
Hledáš inspiraci na lehké a zdravé jídlo, jehož příprava ti nezabere moc času? Vyzkoušej těstovinový salát, který můžeš servírovat k obědu i večeři, na mejdanu s přáteli a nezkazíš s ním ani žádnou rodinnou oslavu!

Skoro neznám na zemi člověka, který by neměl rád těstoviny. Jsou oblíbené po celém světě a jejich nespornou výhodou je právě jednoduchost a variabilita, s kterou se dají kombinovat do všech možných pokrmů a dobrot.

A totéž platí i o salátech. Salát v některé z nepřeberného množství podob ochutnali snad všichni obyvatelé naší planety. Není divu, že jednou tak někoho napadlo spojit tyhle dvě záležitosti dohromady a vytvořit tím celosvětově vyhledávanou pochoutku – těstovinový salát.

Vděčný salát jako hlavní chod i dezert

Salát je pokrm připravovaný z jednoho nebo více druhů potravin pokrájených na menší kousky a ochucený nejčastěji zálivkou nebo dresinkem. Saláty můžeš podávat jako předkrm (třeba salát Caprese), jako přílohu nebo oblohu jídla, jako hlavní chod (Vánoce se pomalu blíží a spousta z nás se třese na bramborový salát) nebo i jako dezert (ovocný salát).

Zajímavý je i význam slova salát. Dnešní označení pochází z francouzského salade nebo italského insalata (obojí původně z latinského slova „sallita“). V původním významu znamená nasolit, tedy naložit do soli.

Těstoviny se zrodily před několika tisíci lety neznámo kde. S největší pravděpodobností ale pocházejí z Itálie. Zvykli jsme si dělit těstoviny na krátké a dlouhé, což je trochu škoda, protože jejich pestrá škála obsahuje celou řadu různých tvarů, barev a složení. Schválně, kolik druhů těstovin znáš?

Pokud potřebuješ nasytit větší počet hostů, těstovinový salát je ideální varianta. Stejně tak se skvěle hodí pro zahradní sešlost, protože nemusíš nic přihřívat. A když ti náhodou trošku salátku zbyde, vydrží ti přebytky v lednici i do dalšího dne, kdy je pak můžeš zužitkovat jako rychlý oběd do práce.

Takže je nejvyšší čas přestat fantazírovat s prázdným žaludkem a slinami v koutku. Jdeme vařit. Vlastně v případě těstovinového salátu se chce říct spíš tvořit, protože když si dáš hodně záležet, můžeš vytvořit opravdové gastronomické veledílo.

shutterstock_1785573899.jpg

Saláty jsou oblíbené ve všech variantách – zeleninové, ovocné a třeba i ty těstovinové.
Shutterstock
Těstovinový salát si můžeš připravit podle toho, na co máš zrovna chuť.

#1 Těstovinový salát s kuřecím masem

Varianta vhodná pro všechny masožrouty. Uplatníš ji jako hlavní chod, protože z hlediska makroživin obsahuje všechno důležité, tedy sacharidy, bílkoviny, tuky i vlákninu.

Co potřebuješ: 300 g kuřecích prsíček, které lehce naklepeš, 100 g anglické slaniny, sůl, jemně mletý pepř, 450 g krátkých těstovin, 100 g překrojených zelených fazolek, 100 g hrášku, červenou papriku nakrájenou na kostičky, 2 ks jarní cibulky nakrájené na plátky, 100 g polníčku; na zálivku pak ještě 6 PL majonézy, 6 PL zakysané smetany, 2 PL čerstvě vymačkané citrónové šťávy, drcený česnek a 150 g strouhaného parmazánu

Jak na to?

  • Slaninu nakrájej na kostičky a propeč ji do křupava v rozehřáté pánvi.
  • Křupavou slaninu odlož do misky a ve vypečeném tuku opeč osolené a opepřené kuřecí maso nakrájené na nudličky. Nech ho vychladnout.
  • Oblíbené těstoviny uvař podle návodu v osolené vroucí vodě. Na poslední 4 minuty k nim přidej fazolky a na poslední minutu i hrášek. Pozor! Těstoviny rozhodně neprolévej pod tekoucí studenou vodou. Jen je sceď a dej do mísy.
  • Přidej hotové maso, opraženou slaninu, papriku, jarní cibulku, polníček a všechno promíchej.
  • Přísady zálivku promíchej dohromady, dochuť solí a pepřem. Nakonec přidej do mísy s ostatními ingrediencemi a znovu promíchej. Podávej klidně hned.

#2 Těstovinový salát s tuňákem

Jeden z nejrychlejších a nejchutnějších salátů, jaký si umíš představit. Hodně muziky za málo peněz. A suroviny máš vždycky po ruce.

Co potřebuješ: 450 g krátkých těstovin, 2 oblíbené konzervy s tuňákem ve vlastní šťávě, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 PL kapari, 2 PL citrónové šťávy, 2 PL olivového oleje, 60 g rukoly, 1 PL nastrouhané citrónové kůry z dobře omytého citrónu a parmazánové hoblinky na ozdobení

Jak na to?

  • Těstoviny uvař podle návodu a sceď. Neproplachuj je a přesyp do větší mísy.
  • Do hlubší pánvičky dej obsah konzervy s tuňákem a vidličkou jemně rozdrob.
  • Přidej kapary, scezené těstoviny, olivový olej, citrónovou šťávu, citrónovou kůru a promíchej.
  • Odstav směs z plotny a servíruj.
  • Pokud chceš na strávníky udělat dojem, doporučujeme ozdobit salát lístky rukoly a posypat hoblinkami parmazánu.

#3 Vegetariánský těstovinový salát 

Pokud nejsi zrovna masožroutka a z ryb se ti dělá nevolno už jen při samotné představě, máme i pro tebe recept na zdravou výživnou variantu salátu s vajíčkem, který tě plně nasytí a dodá ti i všechny potřebné živiny.

Připrav si: 250 g krátkých těstovin, 150 g cherry rajčátek, 150 g sterilované kukuřice, 150 g oliv, 2 PL bílého jogurtu, 1 PL majonézy, ½ PL citrónové šťávy, sůl, 4 vejce natvrdo, 1 PL čerstvého kopru, 1 PL hořčice

  • Těstoviny uvař podle návodu. Po scezení je přendej do mísy.
  • Rajčátka nakrájej na menší dílky a přidej do mísy k těstovinám. Olivy stačí scedit.
  • Přidej scezenou sterilovanou kukuřici, jogurt, majonézu, hořčici, citrónovou šťávu a nasekaný kopr. Osol a promíchej všechno dohromady.
  • Vejce oloupej, promačkej kráječem na brambory a zlehka je vmíchej do salátu. Hotovo!

Kterou variantu vyzkoušíš jako první?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články