Lahodná pizza: recept, po kterém se budeš olizovat!

Shutterstock
|
17. 08. 2022
|
Je kulatá, je křupavá, je boží, je to zkrátka pizza! Recept na tuhle pochoutku už dál hledat nemusíš, naservírujeme ti ho přímo pod nos.

Když hlad volá, není na vzdělávání moc nálada, to je jasné. Ale historie pizzy je zajímavá, a tak si neodpustíme pár šťavnatých informací. Třeba tu, že dnešní pizza vznikla v 18. století v Neapoli, kde byla pochoutkou chudých vrstev.

Po 2. světové válce se recept na pizzu dostal spolu s vojáky, vracejícími se domů, hlavně do USA, kde tohle jídlo nabylo na popularitě. Jako naprosto ikonická lahůdka pak dobylo celý svět; mimo jiné i svou někdejší domovinu, Itálii.

Mimochodem, věděla jsi, že už je tomu přes 20 let, kdy řetězec Pizza Hut doručil v rámci své marketingové propagace pizzu na Mezinárodní vesmírnou stanici? Astronautům poslal salámovou, která musela být speciálně upravená, aby přežila drsné podmínky kosmu!

Ale dost už bylo zajímavostí, pojďme mrknout tenhle super pizza recept.

shutterstock_167494595.jpg

Recept na pizzu je brnkačka, tak hurá do toho!
Shutterstock
Miluješ pizzu? Zkus některý z následujících receptů a fakt si pochutnáš!

Kynuté těsto na pizzu

Bez klasiky by to nešlo, navíc příprava tohohle těsta je lehká jak facka!

Co potřebuješ: 500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, ½ čajové lžičky krupicového cukru, čajovou lžičku soli a 5 polévkových lžic olivového oleje

Jak na to?

  • Nejprve v misce smíchej rozdrobené droždí, krupicový cukr a trochu vlažné vody, aby vznikl kvásek. Nezapomeň ho dát do tepla!
  • Potom ve větší misce promíchej kvásek se zbylými ingrediencemi – moukou, solí a olivovým olejem. Až se všechno spojí, přilévej postupně do směsi asi 300 ml vlažné vody a propracovávej, dokud nevznikne soudržné těsto.
  • Bochánek těsta přikryj utěrkou a nech v teple 1,5–2 hodiny kynout. Potom máš na výběr – rozděl těsto na dva až čtyři rovné díly a udělej z něj dvě až čtyři menší pizzy, nebo vytvoř jednu maxi pizzu!
  • Nehledě na konečný počet pizz těsto vždycky stejně vyválej na pomoučněném povrchu, pomocí válečku přendej na plech vyložený pečicím papírem, vytvaruj vyvýšené okraje, přidej ingredience podle vlastní chuti a peč v předehřáté troubě na 230 °C po dobu 20–25 minut.

Bezlepková pizza: recept nejen pro celiaky

Low carb pizza

Milovnice nízkosacharidové keto diety budou nadšeny, i proto, že tahle verze se chutí podobá tradičnímu těstu na pizzu.

Co potřebuješ: vejce, 2 polévkové lžíce ricotty, 200 g strouhaného sýra (třeba mozzarelly), 200 g mandlové mouky nebo kterékoliv jiné bezlepkové alternativy

Jak na to?

  • Všechny ingredience smíchej dohromady a vzniklé těsto polož na pečicí papír. Přikryj ho dalším pečicím papírem a opatrně rozválej na tenkou placku. Potom svrchní papír sundej a nech těsto péct na 220 °C po dobu 6–10 minut.
  • V téhle fázi pizzu vytáhni, potři sugem, naskládej na ni všechny ingredience a vrať do trouby na dalších 5–10 minut.

Květáková pizza

Další bezlepkovou alternativou je pizza z květáku, ale jako základ můžeš použít i jinou zeleninu – třeba brokolici nebo cuketu.

Co potřebuješ: menší květák, vejce, 50 g eidamu, sůl a 2 stroužky česneku

Jak na to?

  • Nejdřív předehřej troubu na 200 °C. Potom květák uvař ve vroucí osolené vodě doměkka a rozmixuj spolu s vejcem, prolisovaným česnekem a nastrouhaným eidamem a osol.
  • Na pečicím papíře vytvaruj placku a nech péct 30–40 minut ve vyhřáté troubě na 200 °C. Pak pizzu vytáhni, přidej ingredience podle chuti a vrať na 10 minut do trouby.

Tortillová pizza

Naprostá rychlovka, když zrovna nemáš čas v kuchyni něco kuchtit. Kromě svých oblíbených přísad na pizzu budeš potřebovat jen tortillu!

Troubu předehřej na 180 °C, tortillu dej na plech vyložený pečicím papírem, oblož ji všemi ingrediencemi a dej na 5–10 minut péct. Ta-dá, hotovo!

shutterstock_1988714516.jpg

Domácí pizza může být skvělá!
Shutterstock
Pizza snese jakoukoli ingredienci. Klidně i ananas!

Základem je dobré sugo

Teď, když už víš, jak si poradit s těstem, je zapotřebí zvládnout i sugo. Jestli je ti tohle slovíčko cizí, myslíme tím rajčatový základ pizzy.

Co potřebuješ: rajčatový protlak, italské koření a 2 stroužky česneku

Jak na to?

Protlak v hrnci zahřej, ale nevař. Přidej bylinky a prolisovaný česnek a důkladně promíchej. Teď můžeš rovnou natírat na pizzu!

A co topping?

Asi zbytečná poznámka, ale svou pizzu můžeš ozdobit naprosto čímkoliv. Můžeš se držet zavedených typů a ingredience přizpůsobit jim – mozzarellu a oregano na Margaritu, salám a sýr na salámovou, parmazán, eidam, nivu a ementál na quattro formaggi a tak dále. Nebo můžeš vytvořit osobitý pelmel svých vlastních oblíbených surovin. Tak dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články