Krupicová kaše, která tě vrátí do dětství. Jak si ji připravit?

Shutterstock
|
19. 10. 2023
|
Taky jsi jako malá milovala krupicovou kaši a žadonila o ni i k večeři? Ačkoli se pak z tvého jídelníčku mohla na čas vytratit, vsadíme se, že pokud jsi ji měla ráda kdysi, máš na ni občas chuť i teď.

Teplá kaše, to je vlastně vůbec to nejlepší, co můžeš dostat, když se máš zklidnit. Jakmile se ti po břiše rozlije teplo, zapomněla bys i na to, že jsi ještě před chvílí chtěla uškrtit svého drahého, protože zase nepřidělal poličku v ložnici. Když se k tomu navíc přidá cukr jako takový (nejen v podobě cukru samotného, ale i ve formě slazeného kakaa), je to sázka na jistotu.

S krupicovou kaší ani krupicí jako takovou se to ovšem (bohužel) nesmí přehánět. Je totiž bohatá na sacharidy, ale bílkovin je v ní skutečně málo a tuků jen o něco víc než bílkovin. Ani s vlákninou to nepřehání (ve 100 g krupice jsou 2 g vlákniny). Jakmile si tedy připravíš krupicovou kaši s kakaem, máslem a cukrem, můžeš mít chvíli pocit na prasknutí, ale nejspíš budeš brzy slídit kolem lednice a zkoumat, co by sis dala.

To se dá ale samozřejmě vyřešit svačinou nebo obědem, které budou bohaté na bílkoviny. Čas od času si prostě zamlsej jako za dob svého dětství!

Mimochodem – věděla jsi, že krupicová kaše se podávala na svatbě Elišky Přemyslovny s Janem Lucemburským? Údajně proto, aby měla nevěsta tolik dětí, kolik bylo zrnek v kaši.

Krupice jako taková nachází v kuchyni hojné využití nejen při přípravě kaše. Dá se s ní třeba zahustit polévka nebo omáčka, uděláš z ní bezva halušky, noky nebo knedlíky.

shutterstock_322973441.jpg

Krupicová kaše se dá připravit na sladko i na slano.
Shutterstock
Je rychlá a lahodná. Nesmí se to s ní ale přehánět.

Krupicová kaše, která tě vystřelí do nebe

Jak už jsme slíbily, máme pro tebe recept na lahodnou krupicovou kaši, která tě vrátí do bezstarostného dětství a dodá ti spoustu energie. Ideální třeba na víkendové ráno, kdy nikam nepospícháš (kaše je hotová za pár minut, ale hlavně abys měla čas si ji v klidu vychutnat!).

Co potřebuješ (na 2 porce): 500 ml mléka, 4 lžíce dětské krupičky, máslo na vymazání hrnce, lžičku cukru (nebo alternativního sladidla), 20 g vysokoprocentní čokolády a lžičku másla

Jak na to?

  • V misce smíchej 500 ml mléka se 4 lžícemi krupičky.
  • Vymaž si kastrůlek máslem, vliv do něj směs a postav ho na střední plamen.
  • Od začátku až do konce míchej. Kaše by měla zhoustnout asi za 5 minut.
  • Po stažení z plamene ji ještě klidně dochuť cukrem, medem nebo jiným sladidlem a znovu důkladně promíchej.
  • Kaši rozděl na dvě porci a na každou z nich dej trošku másla, které se na ní teplem rozpustí.
  • Na každou porci taky nastrouhej 10 g hořké čokolády.

Dáváš-li přednost jednoduchosti, klidně ji posypej holandským kakaem nebo tím, které jsi zbožňovala jako malá.

Rozhodně nemusíš zůstávat u čokolády nebo kakaa. Klidně přidej skořici nebo si kaši ochuť oblíbeným ovocem, medem, sirupem, oříšky a rozinkami. Vynikající je krupicová kaše s karamelizovanými jablky a skořicí – tahle zimní chuťová kombinace tě určitě potěší nejen v zimě. Stačí nechat nakrájené jablko zkaramelizovat v medu a trošce vody na pánvičce.

A pozor, stejně jako třeba polenta, i krupice se dá připravit na slano – klidně se sýrem, s vajíčkem, cibulkou a dalšími dobrotami.

Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články