Káva a zdraví: odpovědi na nejčastější otázky

Pexels
|
24. 04. 2021
|
Bez kávy si život spousta z nás neumí moc představit. Právě proto se kolem ní ale točí spousta otázek. Týkají se dopadu na tělo, co se zdraví i krásy týče, týkají se i jejích účinků před fyzickou aktivitou nebo při nechvalně známé kocovině. Zodpovíme je!

Pití kávy bez kofeinu? Má to svůj smysl

Na kávě milujeme, že nás dokáže pořádně nakopnout, jenže jsou situace, do kterých kofein tak úplně nezapadá. Jedním příkladem za všechny může být třeba těhotenství, dalším nemocné srdce. Kdo si nechce odpustit tu skvělou chuť kávy, musí volit variantu bez kofeinu.

Káva, kojení a těhotenství. Jde to dohromady?

V těhotenství pití kávy dítěti neprospívá, pokud celkové množství přijatého kofeinu denně překračuje hranici 200 miligramů. Někteří vědci srovnávají dopady kofeinu na dítě s dopady, jaké má požívání alkoholu nebo kouření a výsledek není pro kávu nijak lichotivý – tak zlé jako s alkoholem a tabákem to není, ale ani tak bys to neměla riskovat. Espresso denně je v pohodě, jen si dej pozor i na další nápoje s kofeinem!

Při kojení se podle odborníků nic moc nestane, když si dáš maximálně 2-3 šálky kávy denně. Během 15 minut se kofein dostane do krve a zhruba za hodinu je jeho hladina nejvyšší. Kojit se tedy doporučuje až o něco později. Při požívání vyšší dávky kofeinu než 300 mg denně může u dítěte dojít ke vzniku poruch spánku a podrážděnosti.

Můžu pít kávu, když mám vysoký tlak?

Vysoký tlak je jedním ze strašáků dnešní doby. Pití kávy, když tě trápí, je ale pořád trochu sporné. Zatímco někteří odborníci tvrdí, že jakákoli konzumace kávy ke zvyšování už tak vysokého tlaku přispívá, jiní jsou toho názoru, že když nevypiješ víc než pět šálků denně, nic se nestane – tedy tlak je vyšší jen po nějakou dobu, ale k jeho dlouhodobému zvýšení vlivem konzumace kávy nedochází.

pexels-photo-48520.jpeg

Káva podle jedné skupiny odborníků škodí lidem s vysokým tlakem, podle druhé skupiny však nikoli.
Pexels
Odborníci se nemohou shodnout na působení kávy na lidi s vysokým tlakem. Tak, babo, raď.

Raději kávu před jídlem, nebo po něm?

Káva po jídle je zlo, jen co je pravda. Káva na sebe váže železo a způsobuje tím zhoršení a zpomalení trávení. Jestli se bez kávy neobejdeš, počkej s ní aspoň hodinu po jídle. Před jídlem naopak odborníci kávu zdravým lidem doporučují, protože zvyšuje produkci žaludečních šťáv a žluči.

Káva před cvičením – pomáhá k lepším výkonům a hubnutí?

Už docela dlouho je známo, že neslazená káva bez mléka se hodí i do těch nejpřísnějších diet. Je to proto, že kofein zvyšuje výkon při cvičení a napomáhá spalování kalorií. Pozor ale, samozřejmě to neznamená, že bys mohla hubnout jenom pitím kávy. V žádném případě.

Funguje káva s citrónem na něco?

Kávu s citrónem máme spojenou asi hlavně s kocovinou. Přitom pít něco, co dehydratuje už tak dehydratovaný organismus, je hloupost a obecně se to nedoporučuje. Citrón je fajn, protože dodá tělu vitamíny, které při horších kocovinách v těle velmi chybí. Dá se to ale samozřejmě udělat i jinak – lepší variantou je vymačkání citrónové šťávy do vody.

light-coffee-pen-working.jpg

Káva povzbuzuje a kofein je návykový.
Pexels
Bez kávy si snad většina lidí neumí představit ani práci, ani volný čas.

Káva s citrónem se ale taky nezřídka doporučuje na bolesti hlavy. Může pomoct a často si ji lidé mezi sebou doporučují. Vyhni se jí ale, pokud tušíš, že by spouštěčem bolesti mohla být dehydratace – i tady platí, že pomůže spíš obyčejná voda.

Projevuje se pití kávy na stavu pleti?

Na stavu pleti se v zásadě podepisuje všechno, co pravidelně konzumuješ. Za mastnou pletí může stát nadmíra tučného jídla, za suchou pletí nedostatečný pitný režim. Kofein je například jedním z nejčastějších spouštěčů akné, především je tu ale opět otázka dehydratace, a tedy suché pleti. Pokud piješ víc než tři šálky kávy denně, musíš pít i hodně vody, aby ses tomuhle problému vyhnula.

Káva, její kalorická hodnota a dieta. Máme dobrou zprávu!

Jak již bylo řečeno, černá káva bez mléka a cukru se hodí i do těch nejpřísnějších diet. A to nejen díky kofeinu, ale i díky kalorické hodnotě, kterou má. Šálek kávy má jen zhruba 50 kJ (12 kcal), téměř 3 g sacharidů, 0,2 g bílkovin a necelý miligram tuku.

pexels-photo.jpg

Pití kávy pomáhá při hubnutí.
Pexels
Káva bez mléka a cukru je v pohodě i během sebedrsnější diety.

Skutečně káva odvodňuje?

Ano, na to se můžeš ptát stále dokola a odpověď se nezmění. Tedy zatím se nezměnila. Káva skutečně odvodňuje, a když ji piješ, musíš dbát i na přísun vody nebo jiných neslazených nápojů bez kofeinu.

Káva s mlékem a bez něj. První varianta je stálé téma

Zatímco kávu bez mléka a cukru blahořečí i výživoví poradci, káva s mlékem je tématem mnohých diskuzí. Škodí, nebo je vliv těchto dvou tekutin pospolu zanedbatelný? Káva s mlékem podle odborníků dostává dvanácterník do křeče, trávicí šťávy a žluč pak nemohou postupovat do střev a potíže se zažíváním jsou na světě. Souvisí s tím i bolesti bederní páteře.

Miluješ kávu z automatu? Zbystři!

Předně jde o to, jak kvalitní káva v tom kterém automatu je. Zatímco v jednom ti do kelímku steče něco, na co má žaludek jen málokdo a co s pravou kávou nemá nic moc společného, jiný automat nabídne chuťově dobrý nápoj.

bigstock-coffee-machine-keypad-7577542.jpg

Káva z automatu je taky docela sporná.
Bigstockphoto
Za 12 korun asi nečekáš žádný zázrak. Některé automaty ale nabízejí vyšší kvalitu.

Potíž může nastat u kafíček s mlékem, ať už je to latté, nebo cappuccino. Obsluha automatů by totiž nestíhala denně doplňovat čerstvé mléko a to klasické podléhá celkem rychlé zkáze. Proto se pracuje se sušeným produktem, jenže normální sušené mléko je drahé, takže často dochází k používání levné náhražky. Potom přichází otázka, jestli si tím zdraví nehuntuješ víc, než by bylo potřeba.

Zdroje informací: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články