Jak uvařit dokonalou bramborovou kaši? Chce to neloupaná céčka a mascarpone. A žádný mixér!

Shutterstock
|
26. 08. 2023
|
Vyšvihla jsi výbornou kuřecí roládu, ale teď ještě připravit jemnou bramborovou kaši. Jak na to, aby byla nadýchaná a nevznikla z ní lepkavá hmota? Známe tajné tipy!

Brambory u nás mají dlouhou tradici a právem patří k nejoblíbenějším přílohám. V obchodech seženeš tři druhy s označením A, B a C. Na bramborovou kaši je vhodný varný typ C. Céčkové brambory jsou moučnaté a obsahují nejvíc škrobu ze všech tří typů, přičemž škrob funguje jako pojivo, díky kterému bude kaše nadýchaná a konzistentní. Tyhle brambory mají většinou modrou etiketu a kromě kaše je využiješ ještě na bramborové placky nebo knedlíky.

shutterstock_2216031071.jpg

Bramborová kaše je vynikající příloha, ale občas by si ji snad každý dal i samotnou.
Shutterstock
Chce to jen pár fíglů a tvoje bramborová kaše bude nezapomenutelná.

Brambory neloupej a se solí nešetři

Chceš vařit jako michelinský šéfkuchař? Známe jeho tajné triky. První z nich je brambory před vařením neloupat. Jen je důkladně omyj, vlož do hrnce se studenou vodou a pořádně osol.

Výsledek bude mnohonásobně lepší, než když je osolíš už hotové a oloupané. Až do největší brambory zajedeš bez potíží vidličkou, můžeš je scedit a nechat vychladnout.

Hlavně nemíchej brambory z vícero nákupů, každá odrůda potřebuje trochu jiný čas vaření.

Po vychladnutí brambory oloupej a připrav se na šlehání. Ale zapomeň na zažitý český nešvar, který jsi pravděpodobně vídávala jako malá u své maminky, a totiž šlehání klasickým mixérem. Ten by zničil celou strukturu nadýchané kaše. Lepší varianta je lis, který používáš, když chceš brambory prolisovat jako přísadu do bramborového těsta, nástavec mixéru na šlehání nebo šťouchadlo.

Náš tip: Našlehanou kaši vrať ještě na 5 minut na sporák a nech ji důkladně prohřát.

Máslo a mascarpone, nebo smetana?

Až budeš mít brambory našlehané a zahřáté, přidej do nich máslo nakrájené na plátky, kaši promíchej a hurá na další trik. Kromě ochucení klasickým plnotučným mlékem můžeš vyzkoušet i variantu s mascarpone nebo vysokoprocentní smetanou. Ať už si vybereš klasiku, nebo budeš experimentovat, vždycky všechno zahřej přibližně na teplotu kaše. Poté znovu promíchej, ochutnej a případně dochuť.

Jakmile je kaše hotová, hned podávej na stůl. Když vychladne, už nikdy se ti nepodaří ohřát ji tak, aby byla stejně dobrá jako čerstvá.

Náš tip: Skvělé k dochucení jsou čerstvé bylinky, osmažená cibulka, utřený česnek nebo muškátový oříšek.

Když se nedaří, vyzkoušej trik s bílkem

Udělala jsi všechno přesně podle receptu, ale přesto má kaše do hedvábné konzistence daleko? Máme pro tebe poněkud netradiční trik s bílkem. Přidej ho do kaše během závěrečného šlehání a uvidíš, jak pěknou konzistenci kaše získá. Na čtyři porce ti bude stačit jeden bílek. A když kaši vyšperkuješ ještě najemno nastrouhaným parmezánem, mňam, bude k zbláznění dobrá.

Kaše plná másla a mléka asi moc nepotěší vegany nebo osoby s intolerancí laktózy. Je-li to tvůj případ, jednoduše použij veganské máslo a jakékoliv neslazené rostlinné mléko.

Bramborovou kaši milují nejen děti, ale i dospělí, tak směle do ní. Dobrou chuť!

Zdroj

Související články