Jak ušetřit i z mála peněz? Vyzkoušej obálkovou metodu šetření

Shutterstock
|
16. 10. 2022
|
Na konci každého měsíce se divíš, kam ti zmizela celá výplata? Je to smutné, ale šetřit už musíme úplně všichni. Bankovní poradci se předhání v nabídce spořicích účtů, ale pokud jim nevěříš, zkus obálkovou metodu šetření.

Postupné zdražování nás nutí šetřit, škrtat nepotřebné výdaje a nekupovat zbytečnosti. Sice ve slevě, ale pak si ten kabát ani jednou nevezmeš. Známe to.

Náš tip: Než něco koupíš, zeptej se sama sebe, jestli to opravdu potřebuješ. Inspiruj se minimalismem.

Už ve škole by se místo nudného hrabání v hlíně měla učit spíš finanční gramotnost. Ta totiž většině lidí chybí. Hospodařit a vyjít s penězi pak neumí. Jak to dělaly naše babičky, že vyšly s málem, a dokonce něco ušetřily? Znaly obálkovou metodu šetření. Vyzkoušej ji taky, je to jednoduché.

5 obálek a tužka

Ještě než začneš, zjisti, kolik přibližně potřebuješ peněz na měsíc (jídlo, drogerie, léky, doprava, zábava a podobně). Schovávej si účty, abys měla přehled, nebo si všechno zapisuj do tabulky. Potom si částku vyděl čtyřmi (4 týdny v měsíci) a připrav pět obálek. Nadepiš je 1.–4. týden a na pátou napiš „rezerva“.

Do každé obálky dej peníze na útratu na jeden týden. Zbytek peněz (měsíční výplaty) dej do páté obálky. Když ti něco zbude z týdenních obálek, taky to poputuje do páté obálky. Pokud ke konci týdne uvidíš, že už ti v obálce moc nezbývá, uskromni se. Nikdy neber z druhé obálky, dokud nedokončíš týden. Hlavní cíl je vyjít z toho, co máš na týden určeno.

shutterstock_2090831410.jpg

Peníze se v dnešní době šetří těžko, s touhle metodou to ale zvládneš!
Shutterstock
Pátou obálku s rezervou můžeš dál rozdělit třeba na Vánoce nebo dovolenou.

Aby to fungovalo, musíš být důsledná

Díky obálkové metodě se vyhneš extrémům mezi „mám peníze“ a „už zase nemám“. Nebudeš ve stresu, že nemáš z čeho zaplatit roční kupón na MHD nebo povinné ručení na auto. Zvýší se ti sebevědomí, protože budeš mít přehled o svých financích, a bude tě hřát pocit, že si svůj život tvoříš sama. A jako bonus si ušetříš i na něco pro radost.

Úskalí obálkové metody

S týdenní obálkou vyjdeš s odřenýma ušima a do páté ti moc nepřibývá? Začneš být otrávená a skončíš. Než to celé shodíš ze stolu, tak zadrž a dej tomu ještě chvíli čas. Mysli na to, že si můžeš uspořit pěkné peníze. Na druhou stranu je velice snadné ve slabé chvilce pátou obálku vybrakovat. Proto pamatuj na dvě klíčová slova: důslednost a trpělivost.

Náš tip: Pozitivně se motivuj, koukej, jak peníze do obálky přibývají a že už brzy budeš mít na vysněný relaxační wellness víkend.

Kde se dá ještě ušetřit:

  • Kolik platíš za telefon? Najdi si výhodnější mobilní tarif.
  • Každý měsíc platíš bankovní poplatky? Spousta bank to už umí bez nich.
  • Cigarety a alkohol omez nebo ještě líp úplně vyškrtni.
  • Kupuješ si jídlo venku? Takový domácí vytuněný toast bude jistě lepší a minimálně za polovic.

Obálková metoda je jednoduchý a efektivní systém hospodaření s penězi. Takže hurá pro obálky a už teď začni šetřit třeba na bombastickou letní dovolenou. Držíme palce.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články