Jak na octomilky? Zatočí s nimi vysavač i víno

www.pixabay.com
|
16. 09. 2019
|
Stačí jablko položené na misce mimo ledničku, trocha času a problém je na světě. Problémů je hned několik. Přesněji řečeno – je jich desítky, možná i stovky. Jak už samotný nadpis dnešního článku napovídá, věnovat se budeme octomilkám.

Znáš svého protivníka?

Octomilky, chceš-li banánové nebo ovocné mušky, jsou součástí rodu malého dvoukřídlého hmyzu z čeledi octomilkových (Drosophilidae). Co jí chybí na velikosti (měří jen několik milimetrů), to dohání svou otravností. Když už doma zapomeneš přezrálý banán nebo hnijící jablko, či broskev, rázem se tvůj příbytek promění v hnízdiště malých otravných nepřátel, které bys mohla počítat po stovkách.

Nejsou nebezpečné

Octomilky, i přes svou otravnost a dotěrnost, nejsou pro lidské tělo nebezpečné. Kladou sice vajíčka do přezrálého nebo hnijícího ovoce, pokud se ale dostanou do našeho těla, nehrozí nám žádné výraznější zdravotní riziko. Přesto je ale asi jen málo těch, kdo by si tyhle nezvané návštěvníky doma dobrovolně pěstovali. Jak se jich zbavit? Máme pár rad a tipů.

Nejsilnější zbraň – vysavač!

Ochránci zvířat si rvou vlasy z hlavy – octomilky a vysavač? Jak nehumánní! Ve skutečnosti je to jediný osvědčený způsob, jak se drobných mušek jednou pro vždy zbavit. Nech je nasedat na okno a následně jednu po druhé vysaj. Octomilky už neopustí sáček vysavače. Proceduru opakuj tak dlouho, dokud se nezbavíš posledního jedince. Pokud chceš přece jen vyzkoušet něco méně drastického, zkus následující.

apple-4408204_1280.jpg

Ovoce octomilky vyloženě láká.
Základem je nenechávat doma jídlo, zvlášť ovoce, odkryté.

Ovocná návnada

Octomilky milují cukr. Proto jim připrav jednoduchou past: Do misky od margarínu dej kousek banánu, uleželý kousek citronu nebo hnijící kuličku hroznového vína. Nádobu pevně překryj potravinovou folií, ve které udělej několik miniaturních dírek větší jehlou. Octomilky během pár hodin vlezou dovnitř, ale ven už ne.

Ocet, víno, jar a hřebíček

Pokud octomilkám nachystáš misku s octem, jarem nebo vínem, údajně se v tekutině utopí. Nám ale přišlo, že nastražená past přilákala jen další hejno otravných octomilek, které nad ní vířily, hladiny se ale ani nedotkly. Naše babičky používaly k vypuzení octomilek hřebíček. Místnost sice provoní, žádné extrémní účinky ale nemá. Použít můžeš samozřejmě i speciální pasti, které koupíš v obchodě. Nesou nikterak levné a jejich účinnost taky není bůhvíjaká.

Úklid je základ

Aby se boj s octomilkami nestal pravidlem, dbej na pravidelný úklid kuchyně a prostor, do kterých ukládáš potraviny. Zvláštní pozornost věnuj ošatkám nebo síťkám s ovocem. V ideálním případě ovoce ukládej do chladničky. Pokud ho přece jen chceš nechat dozrát u okna, pravidelně kontroluj, jestli nehnije, nebo neplesniví. Plesnivé či nahnilé kusy ovoce bez milosti vyhoď.

Jak bojuješ s octomilkami ty? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články