Jak na domácí chleba? Praktický návod a tipy pro skvělou chuť

Bigstockphoto
|
23. 02. 2023
|
Kdo by ho nezbožňoval? Ten nejlahodnější chlebík, který zmizí ze stolu rychleji než jiné dobroty, si vyrobíš sama jen ze základních surovin. Neboj se to zkusit!

Chléb, náš tradiční pokrm, od nepaměti pekly prababičky s velkým respektem a s láskou. Nejspíš proto byl tak dobrý. Krásně voněl a chutnal naprosto nepřekonatelně. Postupem let ale domácí pečení vzalo za své a nahradila ho průmyslová výroba.

Průmyslový chleba je sice taky dobrý, ale znáš to, kdo jednou ochutnal domácí kůrčičku, nemůže jinak. Naštěstí máme dnes takové možnosti, o jakých se našim babičkám ani nesnilo. Nic nám tak nebrání vyzkoušet si návrat k tradicím a pustit se do domácího pečení. Aspoň o víkendu.

Jak na domácí chleba?

Receptů a návodů najdeš nejen na internetu celou řadu. Jak ale poznat, který recept je ten pravý? A mám chlebík péct v hrnci, v troubě nebo v pekárně? Zkusit recept s chlebovým kváskem nebo bez? Žitný, nebo jiný? Přidat semínka? Pojďme se v tom trochu zorientovat dřív, než tě z toho rozbolí hlava a ze samého zmatku tě přejde chuť péct, ještě než vůbec začneš.

Kvasnice v kostce, nebo chlebový kvásek?

Upéct chleba není žádná věda. Spíš umění.  Můžeš si vybrat, jestli upečeš chleba z kvásku, nebo použiješ klasickou kostku droždí. Pokud jsi hodně zaneprázdněná, bude pro tebe nejpraktičtější koupit si sušené droždí v sáčku, které může doma čekat na svůj velký den i delší čas (oproti běžné kostce, která má omezenou životnost).

Chlebový kvásek, to už je vyšší level. Prácička pro fajnšmekry. Pokud s pečením chleba teprve začínáš, odlož svoje kváskové dobrodružství, které tě s použitím téhle věci rozhodně čeká, na dobu, kdy už budeš mít nějakou tu zkušenost.

Pokud už ale máš něco za sebou a z kvásku si hlavu neděláš, můžeš se pustit do tradiční výroby. Budeš ovšem potřebovat chlebový kvásek. Ten si buď sama vypěstuješ, což je práce asi tak na týden, nebo o něj požádáš v pekařství. Existuje dokonce mapa, na níž najdeš místa, kde se s tebou o kvásek podělí.

Droždí vs. kvásek: v čem je rozdíl?

Základní rozdíl mezi droždím a chlebovým kváskem je v typu obsažených kvasinek. Běžné kvasnice, které kupujeme v potravinách jako starou dobrou kostku droždí, obývá jeden typ kvasinky. V chlebovém kvasu se nacházejí různé kmeny kvasinek i bakterií, které umožní chlebíku vyrůst. Navíc právě ony vytváří specifické chuťové a aromatické vlastnosti chleba.

bigstock-round-loaf-of-freshly-backed-s-450919671.jpg

Těsto na chleba je vděčné a ozvláštnit ho můžeš spoustu dobrot!
Bigstockphoto
Vyber si správné ingredience a rozbal to!

Hnětení

Ať už jsi vybrala jakýkoli recept, žádný postup se neobejde bez hnětení. S tím nám pomůže dobrý robot (5–10 minut na první rychlost), nebo domácí pekárna. Pokud nic z toho doma nemáš, postačí ti ruce. Těsto prohrabuj, dokud máš sílu. Musí se totiž dobře spojit. Pozor, je to ale dost pracné. Pokud jsi unavená, klidně si odpočiň a k hnětení se vrať i v první době kynutí. Sílu budeš mít zpátky a těstu to prospěje.

Kynutí

Spousta hospodyněk se kynutým těstům vyhýbá velkým obloukem. Není ale žádný důvod se kynutí bát (tedy kynutí těsta, kynutí těla totiž důvodem k obavám skutečně je).

Opatři si zavírací mísu vhodnou na kynutí a těsto v míse ulož do tepla. Zavři všechna okna, aby nevznikl průvan a těstíčko si mohlo v klídku a nerušeně kynout.

S kynutým těstem je to trochu jako s malým děťátkem, je důležité ho láskyplně opečovávat. Mokrýma rukama ho můžeš občas přeložit, aby bylo ještě nadýchanější. Překládání těsta si představ asi tak, jako bys chtěla v misce přeložit papír na polovinu a potom na čtvrtiny.

Forma

Jakmile těsto vykyne, vytvaruj z něj chleba (nezapomeň si dobře pomoučnit stůl!) a dej ho dál kynout do ošatky vystlané čistou utěrkou. Pokud nemáš po ruce ošatku, využij cedník. Podstatné je, aby odpočinková nádoba pro těsto byla prodyšná a podobně veliká, jako chceš mít bochník.

Kde, v čem a jak?

Existuje hned několik způsobů, jak chleba doma upéct. Domácí pekárny nabízí možnost upečení chleba takřka bez námahy. Těsto za tebe vymíchá pekárna. V teple nádoby těsto zároveň i nakyne a pekárna ho v závěru sama upeče. Budeš mít bezva chleba s minimem práce.

Pokud chceš, aby chleba vypadal na pohled co nejpřirozeněji, peč ho v klasické troubě volně na plechu. Můžeš využít i formu na chleba (dobře ti poslouží forma na biskupský chlebíček, kterou už máš možná doma, musíš ji ale dobře vymazat máslem nebo jiným tukem).

Hitem domácích pekařek je pečení v římském hrnci. Keramický hliněný pekáč s víkem se před pečením namáčí do vody. V pohodě ho pak využiješ i při přípravě jiných jídel a pěkně zdravě. Pokud ale nehodláš kvůli jednomu chlebu kupovat nový římský hrnec, klidně využij jiný, který doma používáš běžně. Může být litinový, z varného skla nebo může jít o zapékací keramickou nádobu. Rozhodně by ale měl mít poklici a silné stěny. Výhodou pečení chleba v hrnci je krásná křupavá kůrka a zachování klasického tvaru chlebíku.

Je libo semínka?

Semínek se rozhodně neboj. Chleba zajímavě oživí a ke všemu jsou zdraví prospěšná. Vybrat si můžeš podle vlastních chutí a přidat je do těsta. Top příčky v hitparádě receptů na domácí chleba jednoznačně vedou slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka. Oblíbená jsou taky konopná nebo lněná semínka.

Mlsné jazýčky obzvláště potěší, když do těsta přidáš i vlašské ořechy, mandle a pro nejhlubší gurmánský zážitek zkus přidat i sladké brusinky. Zajímavě chleba ozvláštní i různé druhy koření. Když do těsta vmícháš kardamom, koriandr nebo sušený česnek, výsledek bude rozhodně nevšední a výsledný chleba zcela jedinečný. 

To nejlepší nakonec: recept na voňavý domácí chleba s kmínem

Na ukázku jsme vybraly recept na klasický kmínový chleba z droždí, který se svou jednoduchostí báječně hodí pro první pekařský počin.

Co potřebuješ: 1 kg hladké mouky, 600 ml vlažné vody, 3–4 zarovnané lžičky soli, 2 lžíce kmínu, 1 kostku droždí, 2 lžíce oleje, 1 lžičku cukru, vodu nebo vejce na potření a kmín na posypání

Jak na to?

  • Do vlažné vody dej cukr, rozdrob v něm droždí a necháš ho bobtnat (optimálně 15 minut).
  • Zatímco kvásek pracuje, dej do větší mísy mouku, sůl, kmín a promíchej.
  • Přidej olej, a nakonec i kvásek z vody a droždí. Vypracuj těsto, přikryj utěrkou a nechej na teplém místě kynout minimálně 45 minut.
  • Když už se ti zdá těsto být dost nakynuté, znovu ho propracuj a vytvaruj z něj bochník.
  • Bochník polož na plech vyložený pečící papírem a nech zase zhruba 30 minut kynout.
  • Předehřej troubu na 230°C.
  • Bochánek na povrchu lehounce párkrát nařízni ostrým nožem, aby měla při pečení kudy utíkat pára (naše babičky povrch bochánku nařízly do tvaru kříže s odkazem na křesťanskou symboliku).
  • Po naříznutí potři těsto vodou nebo rozšlehaným vejcem a posyp kmínem.
  • K pečení využij spodní část dobře vyhřáté trouby, a to na 15 minut. Potom sniž teplotu na 200 °C a dopékej přibližně dalších 35 minut.
  • Nakonec nezapomeň hotový křupavý chlebíček vyfotit a podělit se o svůj úspěch s ostatními.

A ještě jedna rada závěrem. Raději si doma při pečení zavři všechna okna, protože až sousedi ucítí tu naprosto nepřekonatelnou vůni čerstvě upečeného chleba, seběhnou se tak rychle, že ti nic nezbyde.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články