Jak může vypadat ideální den? Vědci už to vědí. Co na to říkáš ty?

Shutterstock
|
02. 07. 2023
|
Říká se, že snídaně je základ dne a že ranní sprcha tě pěkně nakopne. V lepší kondici ale můžeš být i bez nich! Odborníci se shodli na několika bodech a sestavili ideální denní plán. Budeš jím stejně překvapená jako my, nebo ne?

Na sprchu se vykašli

Začneme hned od té sprchy. Příliš mnoho hygieny totiž neprospívá, naopak může pořádně uškodit. Pokud si dáváš sprchu večer, ráno už ji neabsolvuj a ušetři si čas. Častým mytím se totiž z kůže podle odborníků smývá přirozený ochranný filtr.

Kafe, kafe, kafe!

Je tím prvním, na co ráno myslíš, tenhle povzbuzovák? Pak bys měla vědět, že lidské tělo po probuzení produkuje svůj vlastní – a kofein to není. Jde o hormon kortizol, díky kterému se tělo rozpohybuje a začne po noci fungovat. Ideální je proto dát si kafe nejdřív hodinu po budíčku. V průběhu dne pak sleduj, jestli jsi ho nevypila moc, a taky si ho nedávej později odpoledne nebo večer, podle toho, jak na něj reaguješ.

shutterstock_1025032696.jpg

Během ideálního dne je prý na místě dopřát si kávu. Tedy pokud ji máš ráda.
Shutterstock
Skvělý den bez kávy? To si umí představit jen málokdo!

K snídani sacharidy i bílkoviny. Nebo taky nic

Podle výživových poradců se nemusíme bát nabouchat se ráno sacharidy a tím pádem čiročirou energií. Zároveň se ale s dalšími odborníky shodnou v tom, že by měly být ve snídani hojně zastoupeny i bílkoviny – ty totiž zajistí, abys neměla už za hodinu hlad jak vlk.

Zatímco ještě před nedávnem odborníci varovali před vynecháváním snídaně, dneska je in přerušovaný půst, během kterého 16 hodin nejíš a ve zbytku času jíš. Oněch 16 hodin bez jídla pokrývá většinou i čas snídaně. Ať už se rozhodneš jakkoli, vždycky to musí mít řád – ne jednou tak a podruhé zase jinak. Půst můžeš zmírnit na 14 hodin bez jídla a 10 hodin s jídlem. To se doporučuje hlavně ženám nebo těm, kteří s přerušovaným půstem začínají.

Jíš venku? Dej si jen dvě třetiny

Možná proto, že dřív nebyl jídla takový dostatek nebo přebytek jako dnes, bývaly menší talířky a talíře. Je nám tedy servírováno víc i přesto, že většina z nás nemá větší výdej energie, než měli naši předci. Spíš naopak. Snadno se tak dostaneš k většímu příjmu energie, než jaký potřebuješ k udržení hmotnosti nebo hubnutí. Když ale poslední třetinu jídla necháš na talíři nebo si ji poručíš zabalit domů na později nebo na druhý den, můžeš se tomu vyhnout.

bigstock-young-happy-woman-sitting-at-t-244585483.jpg

Oběd by měl být pestrý jako snídaně - obsahovat by měl bílkoviny, sacharidy i tuky.
Bigstockphoto
Přijmout denně víc energie, než je nutné, to ti problém dělat nebude. Po nějaké době to ale poznáš na váze.

Zapomeň na usínání u televize a notebooku

A vlastně u čehokoli, co vydává takové záření. Sledovat jakoukoli obrazovku bychom měli přestat asi půl hodiny před spánkem. Modré světlo totiž říká tělu, aby neprodukovalo hormon melatonin, který ale k usnutí a spánku potřebujeme.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články