Jablečný crumble: připrav si zdravé ovocné potěšení bez složitého těsta

Shutterstock
|
15. 11. 2023
|
Miluješ jablečný koláč, ale s těstem se ti zrovna nechce dělat? Klid, má to jednoduché řešení. Nedělej ho. Místo toho připrav crumble, na kterém si pochutnáš zrovna tak. Navíc je to rychlé a stojí to jen minimum úsilí.

Ideální řešení třeba pro případ, že se ti ohlásila návštěva, která dorazí během dne. Ale taky skvělá dobrota, když máš líný den a chuť na jablíčka. Než se ale pustíme do přípravy...

Britský křupan, kterého doma ráda uvítáš

Téhle dobrotě se říká taky Křupan – to pro křupání pečených ovesných vloček. Pochází z Britských ostrovů, kde vznikl za 2. světové války jako úspornější verze klasického jablečného koláče s drobenkou. A mimochodem – pokud chceš, můžeš zkusit i jeho slanou variantu. V takovém případě zapečeš ovesné vločky s masem, sýrem a zeleninou přesně podle své chuti.

Recept na jablečný crumble. Zkus ho!

Zapomeň na dlouhé uklízení po řádění v kuchyni. To s touhle baštou nehrozí. A ten výsledek!

Co potřebuješ: na náplň 6–7 jablek, 2 lžíce cukru, lžičku skořice, lžíci másla a šťávu z ½ citrónu, na krustu pak 120 g špaldové mouky, 120 g ovesných vloček, 100 g másla a 100 g cukru

shutterstock_734025667.jpg

Tohle potěšení rozhodně nepřipravíš jen jednou.
Shutterstock
Chceš jablečný crumble dotáhnout k dokonalosti? Servíruj ho s vanilkovou zmrzlinou!

Jak na to?

  • Předehřej si troubu na 200 °C.
  • Připrav si jablka – oloupej je, zbav jadřinců a nakrájej je na větší půlměsíčky.
  • Dej je do mísy a přidej všechny ostatní ingredience na náplň. Smíchej je a směs dej na pečicí papír na pekáček nebo do zapékací mísy.
  • Ovesné vločky smíchej s cukrem a moukou a nakonec přidej na kostičky nakrájené studené máslo. Z toho si vypracuj krustu, nebo jak se taky říká – drobenku.
  • Připravenou směs rozprostři na ovocnou vrstvu a nech péct zhruba 45 minut. Vnitřek by měl bublat, zatímco vršek je krásně zlatý a křupavý.
  • Crumble pak servíruj samotný nebo s kysanou smetanou. Můžeš ho navrch posypat moučkovým cukrem, pokud se ti nezdá dostatečně sladký.

Už jsi jablečný crumble zkoušela? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články