Francouzské brambory: tradiční se sýrem a slaninou, české s uzeninou a sádlem

zdroj: Bigstockphoto
|
22. 04. 2021
|
Klasika školních jídelen, která se „docela dala“, když ji člověk pěkně osolil a opepřil? Kdepak. Tyhle francouzské brambory si budeš chtít zopakovat!

Můžou se klidně zařadit mezi tvoje nejoblíbenější jídla. Stačí si na nich dát záležet, použít kvalitní suroviny a bude to větší dobrota, než si možná zatím připouštíš.

Jednoduchý postup, famózní výsledek

Co potřebuješ: 1 kg brambor vařených ve slupce, 250 g uzeného masa nakrájeného na kostičky, 2 lžíce sádla, 5 vajec uvařených natvrdo a nakrájených na plátky, 2 vejce na zapečení, 200 ml 31% smetany, 4 cibule, pepř a sůl, trošku strouhanky na vysypání pekáčku

Jak na to?

  • Pekáček vymaž troškou sádla a vysypej strouhankou.
  • Brambory oloupej a nakrájej na plátky.
  • Cibuli pokrájej na půlměsíčky a nech ji zesklovatět (klidně trošku zkaramelizovat) na sádle.
  • Do pekáčku pak vrstvi brambory, maso, vařená vejce a cibuli. Vrstvu brambor vždycky trochu osol a opepři. Brambory musí tvořit poslední vrstvu.
  • Vyhřej si troubu na 160 °C a dej dobrotu zapéct.
  • Po 10 minutách ji zalij smetanou promíchanou s vejci, solí a pepřem.
  • Peč ještě 30-40 minut. Hotovo!

bigstock-potato-gratin-fresh-baked-che-396017420.jpg

Zapečené brambory snad nejde zkazit. Jedině připéct.
Bigstockphoto
Tradice zapékání brambor patří jednoznačně do Francie. Proto jsou tyhle brambory "francouzské".

Nutno podotknout, že tohle jsou takové počeštěné francouzské brambory. Ty originální, které mají svůj původ ve francouzské části Alp, totiž obsahují slaninu (lardon), sýr (reblochon nebo hermadur), smetanu, víno a olivový olej. Navíc se tahle mňamka podává s typickou francouzskou bagetou a/nebo se zelným salátem.

Ať už se rozhodneš pro jednu, nebo druhou verzi, určitě si pochutnáš. Důležité je, že si můžeš francouzské brambory ochutit přesně podle sebe.

Miluješ francouzské brambory a máš na ně nějakou tu vychytávku? Poděl se o ni s námi v diskuzi pod článkem!

Související články