Citron v domácnosti? Pomůže se zápachem i vodním kamenem

bigstockphoto.com
|
13. 09. 2020
|
Citrony jsou bohatým zdrojem vitamínu C, vlákniny a řady dalších rostlinných látek. Pokud se ti jich podařilo nakoupit větší množství v akci, možná přemýšlíš, jak je co nejlépe zužitkovat. Máme pro tebe několik netradičních tipů, jak na to.

Už žádná zatuchlá prkénka

Dostalo po krájení česneku nebo červené řepy tvoje kuchyňské prkénko pořádně na frak? Neházej flintu do žita, ani prkno do koše, ale zbav ho odpudivých fleků pomocí obyčejného citronu. Rozkroj ho na dvě půlky a prkénko jednou z nich potři. Nech vsáknout citronovou šťávu a po deseti minutách umyj klasickým mycím prostředkem. Prkénko bude voňavé a zbavené fleků i bakterií.

Udržované paty

Trápí tě nevzhledné a věčně suché paty? Pokud zrovna nemáš cestu k pedikérce nebo se ti nechce dlouze nohy máčet a pilovat doma, přizvi si opět na pomoc citron. Půlku citronu posypej jedlou sodou a paty po dobu pěti minut potírej. Následně je opláchni vlažnou vodou, namaž mastným krémem a na noc natáhni bavlněné ponožky. Ráno nebude po suché kůži ani památka.

Voňavé a čisté prsty

Připravovala jsi topinky s česnekem nebo salát z červené řepy? Pak asi nebudeš zrovna dvakrát nadšená ze zápachu a stop, které příprava těchto (a podobných) pokrmů zanechala na tvých prstech. Aby ses zbavila zabarvení nebo nepříjemného zápachu, stačí vydlabat dužinu z půlky citronu a tou pak po prstech jednoduše přejíždět. Během chvilky bude po zápachu i nevzhledných skvrnách.

Už žádný vodní kámen

Vodní kámen je prevít. Pokud se ho dlouhodobě nemůžeš zbavit třeba v záchodové míse, přizvi si na pomoc žluté tropické ovoce, ze kterého vymačkáš šťávu, tu naliješ na postižená místa v míse a necháš působit přes noc. Už naše babičky věděly, že vodní kámen nemá proti citronu sebemenší šanci. Jde navíc o šetrnou a ekologickou alternativu k běžným chemickým prostředkům.

lemon-3225459_1280.jpg

Citrón tě zbaví třeba zápachu z ledničky.
pixabay.com
Vyzkoušej citrón třeba jako dezinfekci!

Přírodní bělidlo

A když už jsme u těch (ne)chemických prostředků v domácnosti, pokud potřebuješ vybělit prádlo, zapomeň na agresivní bělidla, která jednoduše vyměň za citron. Společně s práškem do pračky nalij i šťávu ze dvou citronů a pusť na obvyklý program. Pokud tě trápí skvrny od trávy, krve nebo červeného vína, můžeš oblečení namočit přes noc do roztoku studené vody a citronové šťávy.

Domácí ústní voda

Nechce se ti utrácet za předraženou ústní vodu? Vyrob si ji doma! Potřebovat k tomu budeš jenom pár kapek citronu a několik lístků máty. Mátu společně s citronovou šťávou smíchej zhruba s deci čisté vody a po každém čištění používej stejně jako ústní vodu z obchodu. Roztok příjemně osvěží, stáhne dásně a zbaví ústní dutinu případných bakterií, které se mohou zabydlet na jazyku či dásních. Při pravidelném používání si navíc můžeš zuby vybělit o několik odstínů.

Přírodní desinfekce

Došla ti doma desinfekce? Pokud se ti pro další nechce do obchodu, jednoduše si ji vyrob doma. Potřebovat budeš kůru z jednoho omytého citronu a ocet (klasický jablečný, vinný nebo třeba rýžový). Jednoduše kůru smíchej s dílkem octa a nech louhovat alespoň po dobu jednoho týdne. Vzniklý roztok pak naplň do rozprašovače a používej jako klasickou desinfekci.

Už žádný zápach z lednice

Existují potraviny, které do ledničky prostě nepatří. A pak jsou tu ty, které v ní uvolňují svůj typický zápach. Je úplně jedno, jestli v ledničce cítíš pach po zapomenuté polévce, která zkysla, nebo čerstvé cibuli. Ani jedno nebude po otevření dvířek příjemné. Aby ses pachu jednoduše zbavila, rozkroj citron na poloviny a jednu z nich ulož do střední poličky lednice. Účinek bude ještě lepší, pokud do citronu napícháš aromatické hřebíčky.

Znáš nějaké další tipy, jak využít citron v domácnosti? Poděl se o ně v diskuzi pod článkem!

Související články