Bramborová voda pomůže od kocoviny, průjmu i s úklidem

bigstockphoto.com
|
29. 11. 2020
|
Bramborová voda je často opomíjeným zázrakem, který najde v domácnosti široké uplatnění. Díky téhle tekutině, která vzniká jako vedlejší produkt při vaření brambor, totiž snáze uklidíš nebo se zbavíš kocoviny. Co dalšího bramborová voda umí?

Odkyselí organismus a zbaví ho přebytečné vody

Připadáš si nepříjemně nafouklá, zavodněná nebo máš problémy s trávením? Na vině může být špatné hospodaření těla s vodou, ba co hůř, překyselený organismus. Od přebytečné vody nebo překyseleného organismu ti ale snadno pomůže sklenice bramborové vody, kterou každé ráno vypiješ.

Už žádné šediny a zničené vlasy

Kromě našeho vnitřního prostředí má voda z uvařených brambor účinky i na naši vnější krásu. Ocení ji třeba vlasy, které budeš bramborovou vodou alespoň jedenkrát týdně oplachovat. Vlasy budou krásně lesklé a brunetky ocení určitě taky schopnost bramborové vody zakrývat první šediny. Jednoduše vodu na vlasy nalij, zabal do sáčku a nech působit alespoň dvacet minut.

  • Kočičí tip: Dávej pozor, ať vodu při vaření příliš nesolíš. Za to by ti kadeře asi zrovna dvakrát nepoděkovaly.

Mšice nemají šanci

Pokud brambory při vaření nesolíš, můžeš vodu použít nejen na vlasy, ale taky jako přírodní prostředek k hubení mšic. Jednoduše brambory přeceď, vodu nalij do rozprašovače a rostliny na zahradě nebo v květináči roztokem alespoň dvakrát týdně stříkej. Po mšicích by za chvíli neměla být ani památka.

bigstock-pealed-potatoes-in-a-pot-with-341219986.jpg

Mšice, kocovina, záněty. S tím vším bramborová voda zatočí.
bigstockphoto.com
Bramborová voda ti pomůže se spoustou věcí.

Hojení zánětů

Bramborovou vodu dost dobře upotřebíš taky jako účinné kloktadlo. Pokud tě trápí afty, krvácivé dásně nebo další nepříjemnosti, zařaď na svůj pravidelný denní harmonogram alespoň tříminutové kloktání bramborové vody. Voda tě zbaví bolestivých projevů, krvácení a dokonce i menších zánětů.

Sbohem, kocovino

Přehnalas to včera s degustací alkoholu? Abys celý den nechodila jako mátoha, naordinuj si hned ráno místo klasického vyprošťováka ve stylu „čím ses zkazil, tím se naprav“ sklenku bramborové vody. Pokud ji navíc během vaření okmínuješ, ocení to nejen tvůj rozbouřený žaludek, ale především podrážděná střeva.

Čistá a lesklá domácnost

Málokdo to tuší, ale voda z brambor je účinným čisticím prostředkem, který si dost dobře poradí s připálenými hrnci, nebo špinavými okny. Voda dokonce funguje taky na připálené sklo ve dveřích trouby. A můžeš ji používat i jako úklidový prostředek k vytření zašlapaného linolea – bude jako nové.

Akné nebude mít šanci

Nepříjemné vřídky jsou vlastně takovými malými podkožními záněty. Pokud jsi na ně vyzkoušela kde co, dej šanci bramborové vodě. Ta totiž pokožku příjemně hydratuje a zároveň působí antibakteriálně. Postižené místo tak zkus pravidelně omývat tamponkem namočeným ve vodě z uvařených brambor, nebo na vřídek rovnou přikládej kousek rozříznuté brambory.

bigstock-raw-peeled-potatoes-in-a-bowl-377802088.jpg

Bramborovou vodu nevylévej!
bigstockphoto.com
Znáš taky nějaké triky s bramborami nebo bramborovou vodou?

Základ vývaru a omáček

Než abys bramborovou vodu bez dalšího využití vylila do odpadu, použij ji jako základ do omáček nebo při vaření hustší polévky. Dalším benefitem bramborové vody je i značný obsah škrobu, který omáčku nebo polévku snadno zahustí bez nutnosti přidávat do pokrmu mouku.

Klidná střeva

Pokud tě trápí průjem nebo blíže nespecifikovatelné zvuky, vycházející z tvých střev, naordinuj si pravidelnou denní dávku vody z uvařených brambor. V případě, že máš zcela opačný problém, pak si dopřej asi deci vody vymačkané ze syrových brambor. Ta má pro změnu lehce projímavé účinky.

Máš nějaké další zajímavé vyžití pro vodu z brambor? Dej nám o něm vědět v diskuzi pod článkem!

Související články