Babské rady, jak oddálit menstruaci (nejen) před dovolenou

Pexels
|
19. 08. 2023
|
Menstruace dokáže letní radovánky pořádně znepříjemnit. Pokud ti termín dalších měsíčků vůbec nevyhovuje, vyzkoušej tyto triky. Přírodně a bez nutnosti zatěžovat organismus explozí hormonů.

Někdy se ti to zkrátka nehodí. Ať už tě čeká dovolená, sportovní utkání nebo vášnivá noc, menstruace je to poslední, co bys chtěla řešit. Přestože existují chemické způsoby, jak své dny posunout (například pomocí hormonální antikoncepce nebo prášků na oddálení cyklu), oddálit menstruaci lze i bez chemie. Přestože výsledek není stoprocentně zaručený, protože tělo každé z nás funguje trochu jinak, rozhodně nejsme první generací, která tento problém řeší. Jaké jsou osvědčené tipy našich babiček?

Oddálení menstruace za pomocí citronu

Za pomocí šťávy z citronu můžeš menstruaci posunout i o několik dní. Kouzlo nespočívá v citronu samotném, ale ve vitamínu C (vyzkoušet tedy můžeš i jiné citrusy). Jak na to? Prostě 3–7 dní před očekávanou menstruací vypij 1–3x denně šťávu z jednoho citrónu. Podle chuti ji můžeš naředit vodou nebo osladit cukrem (pozor na med, který má obrácený efekt, tedy nástup menstruace může naopak urychlit). I kdyby ti náhodou tento způsob nepomohl, menstruace bude pravděpodobně slabší a kratší. Za pokus to tedy stojí.

Chceš zabít víc much jednou ranou? Zkus lékořici!

Kořen lékořice bývá označován za jeden z nejefektivnějších způsobů na oddálení menstruace přírodní cestou. Je totiž významným zdrojem fytoestrogenů, takže pomáhá i obecně při problémech s menstruačním cyklem nebo menopauzou. Mimo to posiluje imunitní systém, pomáhá při problémech se zažíváním a zvýšeným obsahem cukru v krvi, funguje jako přírodní antidepresivum a je významným antioxidantem.

Lékořice je k dostání ve formě sirupu, v pevné formě nebo namletá. Můžeš si z ní připravit čaj nebo sirup, který vypij každý den po celý týden před očekávanou menstruací.

bigstock-medical-female-tampon-with-cal-334942468.jpg

Oddálit menstruaci zvládneš i bez chemie.
Bigstockphoto
Příští "tvé dny" vycházejí na dovolenou nebo jiný důležitý termín? Zkus tyhle babské rady.

Oddálení menstruace cvičením? I to je možné!

Menstruaci můžeš oddálit i za pomocí sportu. Jedná se hlavně o cviky na posílení pánevního dna. Zkus třeba pilates, jógu, tanec nebo plavání. Ženy, které pravidelně cvičí, mívají navíc méně bolestivou a kratší menstruaci. Takže vzhůru do toho!

Nezapomeň na hydrataci!

Připadá ti, že to míváš v létě nějak častěji? Není divu, přehřátý organismus má totiž tendence spouštět menstruaci dřív! Pokud chceš tedy své dny oddálit, je vhodné dodržovat pitný režim, abys ochladila a hydratovala své tělo. Stačí k tomu obyčejná voda. Pomoct ti můžou i potraviny s vysokým obsahem vody, jako je meloun nebo salátová okurka, které mají tendence tělo ochladit.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články