Aviváž nepatří jenom do pračky. V domácnosti dokáže divy

Bigstockphoto
|
05. 01. 2023
|
Drtivá většina z nás si ji pořizuje kvůli tomu, aby bylo prádlo z pračky příjemně měkké, hebké a pěkně vonělo. Aviváž ovšem nevyužiješ pouze při praní. Její potenciál je v domácnosti obrovský. Tady je pár tipů, jak s ní naložit.

Mytí oken

Najít dnes prostředek, díky kterému budou okna čistá a bez šmouh, je skoro nadlidský úkol. Koho by napadlo, že s jejich čištěním a leštěním pomůže obyčejná aviváž. Stačí smíchat několik lžic aviváže s teplou vodou a perfektní čistič oken je na světě. Kromě oken v domácnosti můžeš roztok s aviváží použít také při leštění oken v autě.

Osvěžovač vzduchu

Nemáš po ruce osvěžovač vzduchu ani vonné svíčky nebo tyčinky a chceš, aby místnost příjemně voněla? Stačí na místo, kam dopadá slunce, postavit hrnek do poloviny naplněný aviváží. Už zhruba po třiceti minutách se místností začne linout příjemná vůně.

Spolehlivý čistič

A u aut ještě chvíli zůstaneme. Objevila jsi na sedadle špinavý flek? Zapomeň na drahé čističe a agresivní chemické prostředky. I v tomhle případě ti pomůže obyčejná aviváž. Společně s teplou vodou ji smíchej v poměru 1: 4 a vzniklým roztokem znečištěné místo krouživými pohyby jednoduše vyčisti.

Vůně do skříně

Existují materiály, které by neměly přijít do styku s aviváží. Jde například o funkční oblečení, bundy s membránou, krajkové prádlo nebo džíny s lycrou. Ani v tomhle případě se ale nemusíš oblíbené vůně vzdávat. Stačí, když do skříně, kde je prádlo uložené, vložíš talířek s ubrouskem namočeným v aviváži. Vůně se bude z prádla linout po několik dlouhých dnů.

bigstock-children-in-laundry-room-with-261190282.jpg

Aviváž ti může třeba provonět skříň s oblečením.
Bigstockphoto
Jasně, voňavé prádlo. Ode dneška si ale aviváž spojíš i s dalšími věcmi v domácnosti.

Na čisté dlaždičky

Aviváž nenajde uplatnění pouze při mytí oken nebo odstraňování skvrn. Pokud se potýkáš se zašlými, špinavými a matnými kachličkami v koupelně nebo kuchyni, i tady ti může pomoct tenhle voňavý společník. Stačí, když smícháš aviváž s vodou v poměru 1:2 a potom kachličky očistíš čistým hadříkem namočeným v roztoku.

Zaseknutý zip

Asi to zná každá z nás. Zip na oblíbené bundě nebo kraťasech začne bez předchozího varování stávkovat. Ideálně ve chvíli, kdy spěcháme a na podobné anarchie nemáme čas. Zip jednoduše „rozjedeš“, když na něj kápneš trochu voňavé aviváže.

Lesklé podlahy

Pokud máš doma laminátovou nebo PVC podlahu, pravděpodobně řešíš, jak ji znovu navrátit původní lesk. I v téhle oblasti pomůže aviváž. Stačí ji přilít do vody namísto klasického čističe. V tomhle případě je ale potřeba počítat s menší nevýhodou. Pokud nevychytáš správný poměr, může podlaha nebezpečně klouzat.

Čisté hřebeny a kartáče

Když už se vrhneš na úklid, nezapomínej ani na takové maličkosti, jako jsou například kartáče a hřebeny v koupelně. Nejdříve je zbav vlasů a poté očisti v koupeli aviváže a horké vody. S čištěním hřebenů ti poměrně snadno pomůže starý zubní kartáček.

Odstraňování tapet

Ten, kdo má zkušenost s odstraňováním starých tapet nám jistě dá za pravdu, že je jednodušší vyhořet než strhávat tapety. Pokud tě jejich odstraňování v blízké době čeká, usnadni si práci s aviváží. Stačí místa opatřená starými tapetami postříkat roztokem z jednoho dílu vody a jednoho dílu aviváže. Nech působit asi patnáct minut a poté jednoduše sloupni.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Tagy: 
Související články