Arabské marokánky jsou prostě droga! Doslova

Shutterstock
|
18. 11. 2023
|
Na myšlenky na vánoční cukroví je ještě brzo, uznáváme. Marokánky, které původně neměly s Vánoci nic společného, ale chutnají kdykoli během roku.

Přesladké placky s ovocem a ořechy pochází ze severní Afriky, kterou Arabové osídlili při kolonizaci – odtud taky jejich název. Neplést prosím s florentýnkami, které sice mají podobné složení, ale jiný původ: italskou Florencii. Díky obchodním stykům s Evropou se marokánky rozšířily do celého světa a v některých zemích začaly být vnímány jako vánoční cukroví.

Je libo hašiš?

Stejně jako všechny sladkosti, i marokánky jsou pěkně návykové. A dřív to nebylo jen kvůli všemu tomu cukru. V originálním arabském receptu bys mimo jiné našla i hašiš, měkkou drogu, která je u nás nelegální. Arabové ji ale rádi přidávají do různých druhů dezertů i jiných pokrmů.

Mandle, datle a další dobroty

Od zbytku vánočního cukroví, na které jsi zvyklá, se marokánky liší relativně zdravým složením. Kromě smetany a mouky, které tvoří základ, bys v nich měla najít taky exotické datle, med, vanilku, mandle, cukr a kakao. Takhle zní originální recept, ale variací samozřejmě existuje spousta.

Spíš než po průmyslově vyráběných marokánkách, ve kterých jsou datle nahrazené kandovanou citrusovou kůrou a mandle arašídy, zkus sáhnout po těch domácích. Pokud nemáš žádný vlastní recept, nabízíme ti pár tipů, jak tuhle dobrotu vyrobit.

Karamelový princip

Marokánky jsou ve své podstatě hrozně jednoduché: ovoce, med a ořechy smícháš s trochou mouky a cukrem. Z téhle směsky pak na plechu vytvoříš malé hromádky, které v teple trouby povolí, roztečou se a díky cukru částečně zkaramelizují. Takže když vychladnou, drží pěkně pohromadě a křupou.

Marokánky z datlí a fíků

Pokud se chceš přiblížit exotickému originálu, vyzkoušej tenhle recept!

Co potřebuješ: 100 g loupaných mandlí, 100 g vlašských ořechů, 50 g rozinek, 80 g fíků, 80 g datlí, 20 g másla, 50 g cukru moučky, 30 g hladké mouky, smetanu ke šlehání a čokoládu na potření

Jak na to?

  • Mandle s ořechy nasekej nahrubo a smíchej s nadrobno nakrájenými datlemi, fíky a rozinkami.
  • V hrnci přiveď k varu smetanu s cukrem a máslem. Přisyp mouku a za stálého míchání vař 2 minuty.
  • Do horké kaše potom nasypej nakrájené ovoce s ořechy, všechno důkladně promíchej a nech vystydnout. Směs na marokánky by měla být hustá tak, aby držela na lžičce a nestékala.
  • Připrav si plech vyložený pečicím papírem a lžičkou na něm vytvaruj ze směsi malé placky.
  • Peč v předehřáté troubě na 175 °C asi 20 minut, potom nech na plechu vychladnout a z jedné strany potři rozehřátou čokoládou.

shutterstock_81925021.jpg

Marokánky musí chutnat snad každému, kdo má rád sladké.
Shutterstock
Příprava téhle dobroty je jednoduchá. Zkus to!

Marokánky z mandlové mouky

Bezlepková varianta tohohle cukroví určitě potěší nejen celiaky.

Co potřebuješ: 40 g mandlové mouky, 30 g špaldové mouky, 150 g cukru krupice, 250 ml 31% smetany ke šlehání, 170 g nesolených arašídů, 150 g kandovaného ovoce, 120 g bezlepkové čokolády a 2–3 lžíce másla

Jak na to?

  • Výroba směsi je v podstatě stejná jako v předchozím případě: nejdřív smíchej mandlovou a špaldovou mouku s cukrem a směs přisyp do hrnce ke smetaně.
  • Povař asi 5 minut, nech vychladnout a potom přidej nakrájené ovoce a arašídy.
  • Opět vytvoř lžičkou placky na plechu vyloženém pečicím papírem, ale tentokrát nech péct zhruba čtvrt hodiny na 165 °C.
  • Po vychladnutí namoč v rozpuštěné čokoládě a nech zaschnout.

Veganské marokánky

Abychom potěšily všechny druhy jedlíků, nabízíme ti ještě tyhle skvělé makronky čistě z rostlinných ingrediencí.

Co potřebuješ: 300 ml rostlinného mléka nebo smetany, 35 g nakrájených mandlí, 20 g nahrubo nadrcených pistácií, 65 g nakrájených a opražených lískových oříšků, 70 g celozrnné hladké špaldové mouky, 60 g třtinového cukru, kůru z jednoho malého pomeranče a 120 g vysokoprocentní vegan čokolády

Jak na to?

  • Troubu předehřej na 180 °C a plech vylož pečicím papírem.
  • Připrav si menší hrnec a nalij do něj veganské mléko a přisyp (ideálně přes sítko) mouku.
  • Všechno důkladně rozmíchej, aby ve směsi nezůstaly hrudky.
  • Přisypej třtinový cukr a za stálého míchání vař. Jakmile směs zhoustne, nasypej do ní všechny oříšky a pomerančovou kůru.
  • Potom ozdob pečicí papír hrudkami ze směsi a peč zhruba 25 minut.
  • Marokánky nech vychladnout a pak je namoč do čokolády. Ozdobit je můžeš i zbytky nadrcených oříšků nebo sušenými jedlými květy.

Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

Autor článku: redakce

Související články