Alžírská káva jako od profíka. Udělej si ji doma!

Shutterstock
|
17. 11. 2023
|
Na rozdíl od irské kávy si tu alžírskou v zahraničí jen tak nedáš. Nepatří totiž mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace. U nás ale patří k hodně oblíbeným nápojům a dokonce na něj nemusíš ani do kavárny.

Poradíme ti totiž, jak si alžírskou kávu udělat doma, ale v kvalitě, kterou očekáváš od profesionálů. Nejdřív ale krátce o tom, co to vůbec je…

Kde se vzala? Dodnes nevíme

Je nad slunce jasné, že alžírská káva vznikla z té vídeňské. Přes šlehačkovou čepici kdosi přelil vaječný likér a tak spatřila světlo světa nová dobrota. Dodnes se ale neví, kdo a kdy to způsobil. Tušíme jen, že to bylo právě u nás.

A proč alžírská? Ani v tom nikdo nemá jasno. V Alžírsku se sice pěstuje káva, nejde ale o kdovíjak velkého producenta. Spojitost kávy s alkoholem by tu ale byla. V Alžírsku najdeme město Mazagran, v Portugalsku se tak nazývá způsob přípravy studeného kávového nápoje, v němž kromě kávy najdeme taky rum, cukr, citrón a led.

Další situace, která pojí kávu s alkoholem, je bitva, která se v roce 1840 odehrála mezi Francouzi a Alžířany. Francouzi údajně v noci popíjeli kávu s brandy. Víc toho ale nevíme.

shutterstock_733484974.jpg

Eggnog latté se podává hlavně o Vánocích.
Shutterstock
Zahraniční alternativa je eggnog latté. Jejím základem není lungo jako u nás, nýbrž latté.

Eggnog latté, prosím!

Jako alžírskou kávu si tenhle nápoj nejspíš za hranicemi nedáš, neznamená to ale, že bychom kávu s vaječným likérem pili jen my Češi. I v zahraničí si můžeš její obdobu dát, nevyrábí se ale z espressa nebo překapávané kávy. Základem je latté a nápoj podobný naší alžírské kávě dostaneš, když si objednáš Eggnog Latté. Ve světě se ale často s pojí s Vánocemi, tak je možné, že ho nedostaneš během roku.

Recept, na který nedáš dopustit

A teď už k té přípravě alžírské kávy! Potřebuješ k tomu jen kvalitní lungo (60 ml), 20 ml vaječného likéru (ideálně domácího) a šlehačku.

Skleničku, do které si budeš kávu dělat, předehřej a nalij do ní vaječný likér. Vedle si připrav lungo (tedy espresso s přidanou horkou vodou) a pomalu, po lžičku, ho nalij na likér. Navrch už jen přidej šlehačku, případně dozdob kapkou likéru, kakaem nebo třeba strouhanou hořkou čokoládou. A je to!

Miluješ alžírskou kávu, nebo jsi jí nikdy nepřišla na chuť?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články